Zelenski, după ce Avdiivka a căzut în mâinile lui Putin: ”Pentru fiecare soldat ucrainean mort în luptă, şapte ruşi şi-au pierdut viaţa”

Sambata, 17 Februarie 2024, ora 14:51
8440 citiri
Zelenski, după ce Avdiivka a căzut în mâinile lui Putin: ”Pentru fiecare soldat ucrainean mort în luptă, şapte ruşi şi-au pierdut viaţa”
Trupele ucrainene s-au retras din Avdiivka FOTO X/Nexta

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris sâmbătă, 17 februarie, retragerea trupelor ucrainene din oraşul Avdiivka ca fiind ”foarte logică şi profesionistă”, informează AFP şi EFE.

”Este o decizie foarte logică şi profesionistă de a salva cât mai multe vieţi ucrainene”, a spus şeful statului în timpul discursului său la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Zelenski a subliniat importanţa pentru Ucraina de a proteja vieţile soldaţilor săi, care sunt, alături de armament, elementul cheie al apărării ucrainene.

”Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi”, a adăugat preşedintele ucrainean, referindu-se la retragerea anunţată de şeful Forţelor Armate ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Zelenski a insistat pe numărul mare de victime suferite de Rusia în ofensiva de preluare a controlului Avdiivka, oraş situat în apropierea oraşului ocupat Doneţk.

Pentru fiecare soldat ucrainean care a murit în luptă în această zonă a frontului, şapte soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa, potrivit lui Zelenski.

”Din octombrie au atacat bietul Avdiivka cu toate armele şi cu toată puterea pe care o au, cu mii de soldaţi care au murit. Cu zeci de mii de morţi. Ce a obţinut Rusia? Epuizarea armatei sale”, a remarcat el.

Zelenski a recunoscut că Ucrainei îi lipsesc armele de care are nevoie. ”Nu avem arme cu rază lungă de acţiune şi Rusia le are”, a spus el, menţionând inferioritatea ucraineană în domeniul artileriei drept o altă problemă pe care armata sa o are în acest război.

Ucraina, a spus Zelenski, ”are artilerie cu o rază de acţiune mai mică de 20 de kilometri, iar artileria rusă are o rază de acţiune de aproximativ 40 de kilometri”.

Şeful statului ucrainean a mai subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a pune capăt dominaţiei aeriene ruse şi astfel să poată garanta securitatea mai multor zone ale ţării şi să facă posibilă avansarea din nou a soldaţilor săi.

Zelenski şi-a încheiat analiza cu o predicţie. ”Vom putea să-i surprindem anul acesta cu sistemele noastre de drone, cu sistemele noastre de război radio-electronic”, a spus el despre materialul de producţie proprie pe care îl dezvoltă Ucraina.

Separat, generalul de brigadă ucrainean Oleksandr Tarnavskîi a declarat sâmbătă că militari ucraineni au fost capturaţi de Rusia în timpul retragerii lor din oraşul Avdiivka, informează Reuters.

”În etapa finală a operaţiunii (de retragere), sub presiunea forţelor inamice covârşitoare, un anumit număr de militari ucraineni au fost capturaţi”, a scris Tarnavskîi pe Telegram. El a adăugat că trupele ucrainene s-au deplasat acum către a doua linie de apărare, în apropiere de Avdiivka.

În fine, Ministerul Apărării rus a anunţat sâmbătă că forţele ruse şi-au consolidat poziţiile pe liniile frontului în patru zone diferite, inclusiv în regiunea Doneţk din Ucraina, potrivit agenţiilor ruse de ştiri, citate de Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Alain Delon primește Ordinul de Merit al Ucrainei pentru susținerea țării încă de la începutul invaziei Rusiei
Celebrul actor francez Alain Delon a primit cea mai înaltă distincție din partea Ucrainei, pentru susținerea publică a țării încă de la începutul războiului în care a fost atacată de...
Zelenski, un nou apel către Occident: ”Stopați complicitatea la toate formele de teroare rusească”
Zelenski, un nou apel către Occident: ”Stopați complicitatea la toate formele de teroare rusească”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica "terorismul rusesc" în...
#razboi Ucraina, #avdiivka, #retragere trupe, #trupe ucrainene, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina , #Razboi Ucraina