Războiul din Ucraina, ziua 87. Rusia anunță că a înfrânt rezistența ucraineană din Azovstal. Zelenski: „Rusia va plăti pentru tot ce a distrus” LIVE TEXT

Sambata, 21 Mai 2022, ora 07:30
10634 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 87. Rusia anunță că a înfrânt rezistența ucraineană din Azovstal. Zelenski: „Rusia va plăti pentru tot ce a distrus” LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 87-a zi. FOTO: Ministerul ucrainean al Apărării / Facebook

A 87-a zi de război în Ucraina a început în contextul în care Rusia a anunțat că trupele sale au „eliberat complet” oţelăria Azovstal din Mariupol, ultima zonă a resistenţei ucrainene în oraşul din sud, în rest ocupat de ruşi. În același timp, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat statele partenere să semneze un acord şi să creeze un mecanism prin care bunurile şi fondurile ruseşti aflate sub jurisdicţia lor să poată fi confiscate pentru a fi folosite la oferirea de compensaţii celor afectaţi de război.

UPDATE 16.30 Rusia a interzis intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei.

UPDATE 15.20 Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, a anunţat sâmbătă Casa Albă.

UPDATE 13.35 Ministerul Apărării rus a declarat sâmbătă, 21 mai, că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei.

UPDATE 12.22 Cum a pătruns propaganda lui Putin în mass-media italiană. Comisia parlamentară pentru securitate a Italiei, Copasir, a deschis săptămâna trecută o anchetă privind dezinformarea, ca răspuns la preocupările larg răspândite că instituțiile de știri italiene sunt folosite pentru a răspândi linia pro-Putin.

UPDATE 10.05 Un antreprenor rus din Russko-Visotskoie, un orășel situat la 8 ore de mers de Moscova, a ales să protesteze față de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina cu mesaje scrise pe fațada clădirii în care își desfășoară activitatea. Acum, comunitatea e împărțită în două: unii îi dau dreptate, alții i-au scris cuvântul „trădător” pe ușă.

UPDATE 9.29 Răspunsul surprinzător al Ucrainei la dominația navală totală a Rusiei în Marea Neagră este o dronă. UAV-urile (vehicule aeriene fără echipaj) înarmate au devenit o parte așteptată a războiului terestru. Și, mulțumită videoclipurilor pe care le înregistrează, au influențat semnificativ percepția publicului asupra luptei moderne.

UPDATE 9.07 Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că în acest moment nu există indicii care să arate că Federaţia Rusă s-ar pregăti pentru utilizarea armelor de distrugere în masă. El subliniază că o astfel de decizie "ar schimba fundamental caracterul războiului".

UPDATE 8.50 Cel puţin opt persoane, printre care un copil, au fost rănite într-o lovitură cu rachete ruse asupra unui centru cultural recent reconstruit la Lozova, în estul Ucrainei, au declarat vineri responsabili ucraineni.

UPDATE 8.30 Statele Unite nu au nicio ”dovadă” cu privire la utilizarea de către Rusia a armelor cu laser în războiul din Ucraina, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează Reuters.

Știrea inițială

Ucraina nu a confirmat deocamdată afirmaţiile Rusiei, care, dacă sunt adevărate, ar marca o victorie militară simbolică pentru Moscova.

Portul Mariupol, cu importanţă strategică, a fost printre primele atacate, după ce invazia de la Moscova a început, în 24 februarie. La începutul lui martie, a fost înconjurat de forţele ruse, iar locuitorii au avut de suferit din cauza crizei disperate de hrană şi apă, dar şi a bombardamentelor constante care au lovit o maternitate şi un teatru unde se adăposteau civili.

La mijlocul lui aprilie, cei mai mulţi dintre ultimii apărători ucraineni luptau pentru a respinge forţele ruse la oţelăria Azovstal, care a devenit adăpost pentru circa o mie de civili, inclusiv unii grav răniţi, care nu beneficiau de asistenţă medicală.

La sfârşitul lui aprilie, Rusia a susţinut că a obţinut „eliberarea” Mariupolului, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat, spunând că soldaţii încă opuneau rezistenţă în oraş.

Evacuarea civilor din Azovstal a început în 1 mai. În 16 mai, Armata ucraineană a anunţat că forţele sale şi-au încheiat „misiunea de luptă” la oţelărie, sute de soldaţi fiind evacuaţi de la combinat.

Sute de soldaţi ucraineni evacuaţi de la combinat au fost duşi într-un centru de detenţie pre-proces, în timp ce aceia grav răniţi primeau tratament medical, potrivit Ministerului Apărării din Rusia.

Ucraina a afirmat că aşteaptă un schimb de prizonieri pentru soldaţii răniţi grav.

Dacă sunt adevărate, afirmaţiile de vineri ale Rusiei ar sugera că întreg oraşul Mariupol a ajuns sub controlul ruşilor, după aproape trei luni de lupte dure.

Volodimir Zelenski: Rusia trebuie să plătească daune fiecărei familii

Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri noapte, că în ziua care a trecut au fost atacuri cu rachete ale armatei ruse în regiunea Harkov, iar în oraşul Lozova a fost distrusă o casă de cultură.

„Desigur Rusia a făcut deja tot posibilul ca să se asigure că nu mai este loc pentru cultură pe teritoriul său. Dar ce are regiunea noastră Harkov cu asta? Să îşi saboteze ce a mai rămas din cadele de cultură din Rusia, dacă vor”, a spus el.

El a adăugat că invadatorii au lovit regiunile Odesa, Poltava, Jitomîr, au continuat încercările de a ataca Donbas, „au distrus complet Rubijne, Volnovaha, exact ca la Mariupol” şi înceară să facă la fel cu Sievierodoneţk şi alte oraşe.

„Facem demersuri ca să ne asigurăm că Rusia va compensa într-un fel sau altul pentru tot ce a distrus în Ucraina. Fiecare casă arsă. Fiecare şcoală distrusă, spital distrus. Fiecare casă de cultură care a explodat şi fiecare element de infrastructură. Fiecare întreprindere distrusă. Fiecare afacere închisă, fiecare hrivna pierdută de oameni, întreprinderi, comunităţi şi stat”, a subliniat Zelenski.

El a susţinut că, în compensaţie, banii ruseşti ar trebui să ajungă la fiecare persoană, familie, afacere afectată.

Zelenski invită ţările partenere să semneze un acord multilateral şi să creeze un mecanism prin care fiecare care a suferit în urma acţiunilor Rusiei să poată primi compensaţii pentru toate pierderile.

„În urma unui astfel de acord, fondurile şi proprietăţile ruseşti aflate sub jurisdicţia ţărilor partenere trebuie reţinute sau îngheţate şi apoi confiscate şi direcţionate către un fond creat special din care toate victimele agresiunii Rusiei să poată primi compensaţii adecvate. Asta ar fi corect. Şi Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi", a punctat preşedintele Ucrainei.

El a spus că invită partenerii să devină fondatorii unui astfel de fond şi membri ai unei comisii internaţionale care să aibă în vedere procese şi apeluri atât de la persoane, cât şi de la entităţi juridice.

Noi dezvăluiri despre ajutorul militar masiv primit de Putin din Coreea de Nord: ”Numărul de containere a crescut de la 300 la circa 7.000”
Noi dezvăluiri despre ajutorul militar masiv primit de Putin din Coreea de Nord: ”Numărul de containere a crescut de la 300 la circa 7.000”
Coreea de Nord a expediat începând cu luna iulie circa 7.000 de containere cu arme în Rusia pentru războiul ei împotriva Ucrainei, a declarat luni, 18 martie, ministrul sud-coreean al...
Cum va guverna Putin după alegeri Rusia?
Cum va guverna Putin după alegeri Rusia?
Era dat ca sigur de mai multă vreme că Putin rămâne preşedintele Federaţiei Ruse. Vor exista cu toate acestea schimbări? La ce se aşteaptă experţii? Alegerile prezidenţiale din Rusia...
#razboi Ucraina, #Volodimir Zelenski, #azovstal, #Rusia , #Razboi Ucraina