Războiul din Ucraina, ziua 100. Agent FSB capturat de ucraineni / Exhumări în regiunea Kiev / Mesajul lui Zelenski la 100 de zile de război / Revolta unor soldați ruși LIVE TEXT

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 08:08
11767 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 100. Agent FSB capturat de ucraineni / Exhumări în regiunea Kiev / Mesajul lui Zelenski la 100 de zile de război / Revolta unor soldați ruși LIVE TEXT
Școală primară din nordul Harkovului, distrusă de atacurile forțelor ruse FOTO / HEPTA

Sunt 100 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. Luptele continuă în partea centrală a orașului Severodonețk. Nu s-au oprit nici atacurile cu bombe ale forțelor ruse în regiunile Donețk, Bakhmutski - în zonele Pokrovske, Zolote, Komyshuvakha, Nikolaevka, Berestove, Bílogorivka și Vrubivka, arată Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 20.28 Marea Britanie a fost acuzată vineri, 3 iunie, de ministerul rus al Apărării că îi ajută pe ucraineni să ”realizeze videoclipuri”, contribuind astfel la propaganda Kievului, relatează BBC.

UPDATE 19.58 Procuratura ucraineană a identificat un militar rus care a ucis un civil în regiunea Kiev. S-a dovedit a fi un lunetist dintr-o brigadă de puști motorizate a Federației Ruse, anunță procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

UPDATE 19.18 Pe lângă curaj, ucrainenii sunt lăudați și pentru inventivitate. Deși au primit arme de la Occident, numărul acestora este insuficient pentru a respinge atacurile rușilor. De aceea, soldații ucraineni găsesc diferite metode pentru a se antrena mai bine.

UPDATE 18.48 În regiunea Kiev au fost găsite cadavrele a 1314 de localnici care au fost uciși de armata rusă în timpul ocupației regiunii. Cei mai mulți dintre ei au fost fie torturați, fie împușcați de ruși, anunță șeful Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Kiev, Andri Nebitov.

UPDATE 18.22 Elitele din Rusia discută despre eliminarea iminentă a dictatorului Vladimir Putin, a declarat renumitul jurnalist Hristo Grozev, care conduce grupul internațional de investigații Bellingcat.

UPDATE 17.41 Un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei a fost arestat în Ucraina. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, suspectul s-a dovedit a fi un susținător al partidului interzis Sharia.

UPDATE 17.01 Soldații ucraineni l-au lichidat pe comandantul unui pluton de inginerie și tehnică al uneia dintre diviziile armatei de ocupație ruse. Informația a fost făcută publică pe Telegram de ofițerul ucrainean Anatoli Ștefan. Potrivit acestuia, este vorba despre sublocotenentul Daniil Deev, din Tiumen.

UPDATE 16.41 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri, 3 iunie, în cea de-a 100 zi de război, că victoria va fi de partea Moscovei, dând asigurări că țara își va îndeplini toate obectivele, potrivit AFP. ”Operațiunea militară specială a dat deja unele rezultate”, a punctat oficialul de la Kremlin.

UPDATE 16.08 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri, 3 iunie, într-un scurt mesaj video că ucrainenii îşi apără ţara de 100 de zile împotriva agresiunii ruse şi că victoria va fi de ”partea lor”.

UPDATE 13.59 Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

UPDATE 9.36 Războiul din Ucraina a început când Rusia avea deja sub ocupație cateva zeci de mii de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean. Acum, după 100 de zile de atacuri susținute suprafața ocupată este mult mare. Cu toate acestea, Putin nu ar fi obținut nici măcar un sfert din ceea ce și-a propus legat de ”operațiunea militară specială”.

UPDATE 9.31 La 100 de zile de la începutul Războiului din Ucraina, forțele militare ruse rămân concentrate în sudul și estul teritoriului invadat, în regiunile Crimeea, Lugansk și Donețk, iar „operațiunea specială” a lui Vladimir Putin, care a început ca un război-fulger, s-a transformat, între timp, într-un război de uzură.

UPDATE 8.22 Unii soldaţi ruşi refuză să se întoarcă să lupte în Ucraina din cauza experienţelor trăite în linia întâi la începutul invaziei, potrivit avocaţilor şi activiştilor ruşi pentru drepturile omului. Un astfel de soldat a declarat, pentru BBC, că nu vrea să se întoarcă pentru a ”ucide şi a fi ucis”.

UPDATE 8.04 Rusia, lovită puternic de sancţiuni, a restricţionat exporturile de gaze nobile, cum ar fi neonul, un ingredient cheie pentru fabricarea cipurilor, până la sfârşitul anului 2022, pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă, a anunţat joi Ministerul rus al Comerţului.

UPDATE 8.01 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că, în cele din urmă, ”lumea renunţă la petrolul rusesc”, referindu-se la al şaselea pachet de sancţiuni pe care UE l-a anunţat împotriva Rusiei. ”Realizarea acestui lucru este foarte dificilă”, afirmă preşedintele. În plus, el a vorbit despre sistemele HIMARS pe care Ucraina le va primi de la SUA, arme care ”vor ajuta cu adevărat la salvarea vieţilor”.

UPDATE 7.52 Telespectatorii din Rusia văd doar versiunea Kremlinului despre evenimentele din Ucraina, transmite BBC, care a realizat o analiză care relevă cum s-a modificat în presa rusească acoperirea evenimentelor din Ucraina.

UPDATE 7.43 Flota rusă din Pacific a lansat o serie de exerciţii de o săptămână la care participă peste 40 de nave şi până la 20 de avioane, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citând Ministerul Apărării.

”În ultimele 24 de ore, 5 atacuri inamice au fost respinse în direcțiile Donețk și Luhansk, cinci tancuri distruse, trei sisteme de artilerie, două vehicule blindate de luptă. Unitățile de apărare aeriană au doborât trei BPLA Orlan-10. În alte direcții, ocupanții ruși au suferit și ei pierderi semnificative”, se arată pe Facebook-ul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Președintele Zelenski a declarat joi, 2 iunie, că forțele ucrainene rezistă atacului rusesc în jurul orașului Severodonețk din regiunea Lugansk. „Avem un oarecare succes în luptele de la Severodonetsk, dar este prea devreme pentru a spune”, afirma liderul de la Kiev, potrivti CNN.

Sursa citată mai amintește că luptele de stradă continuă în Severdeonețk, controlat în mare parte de forțele ruse.

Iar circa 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund în mai multe adăposturi anti-bombe de sub o fabrică de produse chimice din Severodonețk, vizată de atacurile rusești cu rachete, a declarat șeful administrației militare din regiunea Lugansk.

Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#razboi Ucraina, #invazie, #Ucraina, #Rusia, #arme , #Razboi Ucraina