Războiul din Ucraina, ziua 101. Primul interviu al lui Putin după invazie / Reacția dură a șefului diplomației de la Kiev la declarația lui Macron LIVE TEXT

Sambata, 04 Iunie 2022, ora 08:56
10552 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 101. Primul interviu al lui Putin după invazie / Reacția dură a șefului diplomației de la Kiev la declarația lui Macron LIVE TEXT
Satul Zelene Pole din Donețk,distrus de atacurile ruse FOTO / HEPTA

Este a 101-a zi a războiului din Ucraina. Trupele ruse se pregătesc de noi atacuri în apropierea orașului Sloviansk. Consilierul președintelui Zelenski susține că, în curând, Kievul va lansa o contraofensivă puternică. Ambasadorul Ucrainei la Ankara aduce acuzații Rusiei că ”fură” cereale din porturile ucrainene.

UPDATE 23.37 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, lansează un apel către ONU și UNESCO după ce un atac al trupelor ruse a dus la incendierea bisericii unei mănăstiri de patrimoniu din Sviatigorsk, în estul țării.

UPDATE 21.53 Presa rusă publică un material cu un interviu al președintelui Vladimir Putin în care se laudă că armata sa face față cu succes armelor trimise de alte țări Ucrainei.

UPDATE 20.34 Armata rusă a afirmat sâmbătă că unităţi militare ucrainene se retrag din oraşul-cheie Severodoneţk, în estul Ucrainei, pradă unor lupte sângeroase între Kiev şi trupele Kremlinului.

UDATE 20.18 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a reacționat sâmbătă, 4 iunie, la declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care susținea că Rusia nu trebuie umilită astfel încât să mai poată exista o portiță diplomatică după ce încetează luptele.

UPDATE 17.09 Un incendiu a cuprins sâmbătă, 4 iunie, altarul principal al mănăstirii din orașul Sviatohirsk, situată în estul Ucrainei.

UPDATE 16.32 Unul dintre principalii suspecți în uciderea fostului spion rus și critic al Kremlinului, Alexander Litvinenko, a murit sâmbătă, 4 iunie, de Covid-19. Fostul ofițer FSB, Litvinenko, a fost otrăvit cu poloniu la Londra în 2006.

UPDATE 15.15 Forţele ucrainene au recuperat o parte din Severodoneţk, cu toate că trupele ruse controlează circa jumătate din acest oraş, a declarat guvernatorul militar al regiunii Lugansk Serhi Gaidai pe contul său de Facebook.

UPDATE 14.56 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluţie diplomatică, adăugând că, în opinia sa, Parisul va juca un rol de mediere pentru a pune capăt conflictului.

UPDATE 11.42 Pe fondul războiului devastator care se desfășoară în Europa de Est, grupul de hacking cibernetic „Anonymous” a atacat din nou guvernul din Belarus, mai exact site-ul Ministerului Afacerilor Interne al țării. Atacul survine la doar câteva zile după ce grupul de hacking blocase mai multe site-uri web guvernamentale ca urmare a sprijinului Minskului pentru invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE 10.37 Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni, a prezis consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

UPDATE 8.35 Ucraina a semnat un acord cu compania americană de energie nucleară Westinghouse pentru aprovizionarea cu combustibil a tuturor centralelor sale atomice, în efortul de a pune capăt dependenţei ţării de livrările din Rusia, a anunţat, vineri, compania nucleară de stat a Ucrainei.

UPDATE 8.16 Consilierul președintelui ucrainean Zelenski, Mikhailo Podoliak, a declarat că, în curând, Kievul va lansa o puternică contraofensivă.

UPDATE 8.03 Armata ucraineană spune că unităţile ruse se consolidează în apropiere de Sloviansk, în timp ce se pregătesc să reia ofensiva către oraşul din est. Kramatorsk, situat în apropiere, este cea mai mare zonă urbană din Doneţk aflată încă sub controlul ucrainean.

UPDATE 7.51 Ambasadorul Ucrainei la Ankara, Vasil Bodnar, a acuzat vineri Rusia că "fură" şi exportă cereale ucrainene, în special în Turcia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că, în direcția Harkov, principalele eforturi ale ocupanților sunt concentrate pe menținerea pozițiilor capturate.

”Impact intens continuu asupra unităților Forțelor de Apărare din zonele așezărilor Deep, Tyshki, Old Saltív și Cherkasy Tyshki.

În direcția Donețk, inamicul trage în pozițiile trupelor noastre de-a lungul întregii linii de întâlnire cu mortierele, butoaiele și artileria cu reacție. Se aplică aviației operaționale și tactice și aviației militare.

Principalul efort se concentrează pe direcțiile Severodonetsk și Bakhmuts ʹkomu.

Cu sprijinul artileriei, inamicul conduce acțiuni de asalt în așezarea de la Severodonețk, a întărit gruparea pe seama rezervei de mobilizare

În pregătire pentru utilizarea armelor cu rachete în acvatiatorul din Marea Neagră, există trei portavioane de rachetă marină înaripată tip „Caliber”.

În ultimele 24 de ore, nouă atacuri inamice au fost interceptate în direcțiile Donețk și Luhansk, un tanc a fost distrus, un sistem de artilerie, șase vehicule blindate de luptă, două vehicule blindate speciale și trei unități de echipament auto Nu. Nu. Unitățile de apărare aeriană au doborât o rachetă înaripată, recunoaștere tactică bpla „Eleron” și două bpla tip „Orlan-10””,se arată pe Facebook-ul Statului Major ucrainean.

Citește și:
Promisiunea făcută de Zelenski în legătură cu orașul Bahmut, punctul central al rezistenţei ucrainene
Promisiunea făcută de Zelenski în legătură cu orașul Bahmut, punctul central al rezistenţei ucrainene
Ucraina se va bate pentru a păstra oraşul ”fortăreaţă” Bahmut din estul ţării atât atât timp cât va putea, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cerând...
O mașină-capcană a explodat într-un oraș din estul Ucrainei. Victima, un fost polițist ucrainean care lucra pentru ocupanții ruși VIDEO
O mașină-capcană a explodat într-un oraș din estul Ucrainei. Victima, un fost polițist ucrainean care lucra pentru ocupanții ruși VIDEO
O persoană a fost ucisă în urma exploziei unei maşini-capcană în oraşul Enerhodar, ocupat de ruşi, din regiunea Zaporojie, a declarat un lider prorus citat de agenţia TASS, relatează The...