Războiul din Ucraina, ziua 126. Rușii l-au arestat pe primarul din Herson / Un oligarh rus pune la îndoială victoria lui Putin LIVE TEXT

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 08:05
7507 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 126. Rușii l-au arestat pe primarul din Herson / Un oligarh rus pune la îndoială victoria lui Putin LIVE TEXT

De 126 de zile se duc neîncetat lupte pe teritoriul Ucrainei după ce armata rusă a invadat teritoriul acestei țări. Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că centrul comercial din Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească. Primarul ales al oraşului Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse şi de aliaţii lor separatişti, a fost arestat.

UPDATE 10.10 Cel puțin trei persoane au fost ucise și cinci rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Nikolaiv, din sudul Ucrainei, miercuri, au declarat autoritățile locale.

UPDATE 8.41 Regiunea Liov din vestul Ucrainei se pregătește pentru o posibilă invazie din Belarus, a anunțat șeful adjunct al armatei ucrainene, Andriy Godyk. Acesta a declarat că în regiune se construiesc rețele suplimentare de inginerie și apărare.

UPDATE 8.37 Există un lider puternic care ține alianța NATO ”în șah”. Dar el nu este Putin. Recep Erdogan, președintele Turciei, va capta o atenție specială la summitul NATO din această săptămână din Spania pentru că el este cel mai mare obstacol în calea expansiunii istorice a organizației nord-atlantice.

UPDATE 8.09 Oamenii din jurul lui Vladimir Putin încep să își piardă încrederea în victoria Rusiei în războiul declanșat în Ucraina. Unul dintre cei care a sugerat că invazia Moscovei în Ucraina nu va avea câștigător este magnatul aluminiului Oleg Deripaska.

UPDATE 8.00 În timpul unei intervenţii în direct în faţa Consiliului, al doilea discurs al său de la 5 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă o dată ca Rusia să fie exclusă din Consilul de Securitate şi să fie înfiinţat un tribunal pentru a judeca "actele teroriste zilnice" comise de Moscova.

Știrea inițială

"Fostul primar (Igor) Kolîhaev a fost arestat", a declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti aşa-zisul şef-adjunct al administraţiei de ocupaţie, Kirill Stremousov.

Kolîhaev a fost înlăturat de la puterea locală de forţele ruse în aprilie, la câteva săptămâni după cucerirea de către Moscova a acestui oraş şi a regiunii sale cu acelaşi nume.

"El este considerat un mare erou în mediul nazist (...). Această persoană care făcea mult rău procesului de denazificare a fost în sfârşit neutralizată", a adăugat Stremousov.

Rusia şi aliaţii săi separatişti consideră că autorităţile ucrainene sunt conduse de lideri "nazişti". Kremlinul îşi justifică ofensiva împotriva Ucrainei prin necesitatea de a "denazifica" această ţară.

Mai devreme în timpul zilei de marţi, o consilieră a lui Kolîhaev a denunţat pe Facebook "răpirea" primarului ales al oraşului Herson.

După ce a fost îndepărtat de la putere, edilul a anunţat că va rămâne în oraşul său şi îşi va continua acţiunile pentru locuitorii oraşului.

De mai multe zile, autorităţile de ocupaţie îl criticau cu virulenţă.

În paralel, atentate ce au vizat reprezentanţi ai autorităţilor proruse s-au înmulţit în ultimele săptămâni. Pe 24 iunie, un responsabil prorus a fost ucis la Herson în explozia autoturismului său, un act calificat drept "terorist" de Kremlin.

Chiar în primele zile ale ofensivei sale împotriva Ucrainei, Rusia a ocupat o parte din sudul ucrainean, inclusiv regiunea Herson, înainte ca avansarea sa în regiune să fie oprită.

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au trecut din nou la ofensivă în această zonă, pentru a-şi recuceri teritoriile pierdute.

Citeste si:
Jurnalul parașutistului rus care acuză regimul Putin că ucide copii în Ucraina. „Nu aveam niciun drept să atacăm o altă țară”
Jurnalul parașutistului rus care acuză regimul Putin că ucide copii în Ucraina. „Nu aveam niciun drept să atacăm o altă țară”
Un parașutist rus care a participat la războiul din Ucraina în primele zile după ce această țară a fost invadată de Rusia și-a scris gândurile într-un jurnal. Jurnaliștii de la...
Estonia și Finlanda pregătesc o lovitură de grație pentru Rusia. „Ar face posibilă blocarea accesului navelor militare ruse”
Estonia și Finlanda pregătesc o lovitură de grație pentru Rusia. „Ar face posibilă blocarea accesului navelor militare ruse”
Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat vineri, 12 august, că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea...