Războiul din Ucraina, ziua 128. Zelenski vrea mai repede în UE / Cel puțin 17 oameni au fost uciși după ce rușii au lovit cu rachete Odesa LIVE TEXT

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 13:58
6081 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 128. Zelenski vrea mai repede în UE / Cel puțin 17 oameni au fost uciși după ce rușii au lovit cu rachete Odesa LIVE TEXT

Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte câteva zeci au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete asupra Odesei, a declarat un oficial local citat de AFP. Loviturile vin la o zi după ce Ucraina a alungat forțele rusești din Insula Șerpilor.

UPDATE 15.00 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că presiunea politică a Occidentului determină Rusia să-şi accelereze integrarea cu Belarusul vecin.

UPDATE 13.52 Separaţiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, unde doi britanici şi un marocan au fost condamnaţi la moarte, anunţă că pedeapsa cu moartea va începe să fie aplicată din 2025, potrivit unui cod penal actualizat al Republicii Populare Doneţk.

UPDATE 12.54 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că țara sa a reușit să obțină statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană în doar 115 zile, iar drumul acum spre statutul de membru „nu ar trebui să țină ani sau decenii”.

UPDATE 8.20 Capitalizarea de piaţă a Gazprom a scăzut joi cu peste 25%, în urma deciziei companiei de stat de a nu plăti dividende.

UPDATE 8.11 Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Ankara ar putea încă bloca procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO dacă cele două ţări nu răspund pe deplin aşteptărilor sale.

Știrea inițială

Purtătorul de cuvânt al administrației militare de la Odesa, Serghei Bratchuk, a declarat că o racheta a fost lansată de pe o aeronavă din Marea Neagră și a lovit un bloc, ucigând mai multe persoane.

Forțele ruse au efectuat și joi două lovituri cu rachete asupra regiunii Odesa, a anunțat Maksym Marchenko, șeful administrației militare din această regiune, într-un mesaj video, potrivit Ukrainska Pravda.

„Astăzi, inamicul a atacat regiunea cu două rachete. Din fericire, nu există victime și nici pagube (asupra infrastructurii – n.r.)”, a afirmat Maksym Marchenko, pe canalul său de Telegram.

Marchenko a mai spus că trupele ruse de ocupație au pierdut o cantitate mare de echipament militar și un număr important de militari și au fost forțate să se retragă de pe insula Șerpilor din cauza activității puternice a Forțelor ucrainene de Apărare, scrie Libertatea.

Comentând afirmația oficialilor Ministerului rus al Apărării, potrivit căreia retragerea trupelor ruse de pe Insula Șerpilor a fost un „gest de bunăvoință”, Marchenko a spus că „gestul i-a ars foarte tare”.

Oficiali de la Kremlin au emis în cursul zilei de joi, 30 iunie, un comunicat de presă legat de retragerea soldaților și a capacităților militare de pe Insula Șerpilor.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

Citeste si:
Cum funcționează, în realitate, armata rusă: recruți trimiși cu forța în Ucraina, soldați care încalcă toate regulile pentru a ajunge acasă
Cum funcționează, în realitate, armata rusă: recruți trimiși cu forța în Ucraina, soldați care încalcă toate regulile pentru a ajunge acasă
Publicația rusă independentă The Insider a reușit să obțină o arhivă de plângeri adresate procuraturii militare ruse, care reflectă situația reală în cursul războiului din Ucraina....
Volodimir Zelenski a răspuns la întrebarea: „Când se va termina războiul?”. Bilanț sângeros pentru soldații ruși
Volodimir Zelenski a răspuns la întrebarea: „Când se va termina războiul?”. Bilanț sângeros pentru soldații ruși
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care ar trebui să se...