Război în Ucraina, ziua 32. Luptătorii lui Kadîrov terorizează locuitorii din Mariupol / Închisoare pentru dezvăluirea de mișcări militare / Ucrainenii au eliberat regiunea Mikolaiv LIVE TEXT

Duminica, 27 Martie 2022, ora 08:32
17249 citiri
Război în Ucraina, ziua 32. Luptătorii lui Kadîrov terorizează locuitorii din Mariupol / Închisoare pentru dezvăluirea de mișcări militare / Ucrainenii au eliberat regiunea Mikolaiv LIVE TEXT
Un soldat rus pregătind lansarea unei rachete

Invazia ordonată de Putin în Ucraina intră duminică, 27 martie, în ziua a 32-a. Forțele coordonate de Kiev au reușit să elibereze câteva teritorii, în timp ce armata rusă, pe care rapoartele o arată ca având moralul foarte scăzut, continuă să facă victime în rândul civililor.

UPDATE 22.15 Luptătorii lui Kadîrov terorizează locuitorii din Mariupol. Soldații sărbătoresc în timp ce trag cu armele automate spre locuințe VIDEO

UPDATE 20.35 Zelenski promulgă o lege care restrânge difuzarea de informaţii despre mişcări de trupe şi de echipament militar.

UPDATE 18.50 Kievul respinge drept ”fără bază legală” orice referendum în teritorii ocupate de Rusia.

UPDATE 17.35 Ucrainenii au eliberat regiunea Mykolaiv de ocupanții ruși. Guvernator: ”Fără orci la vedere! Asta numesc eu o adevărată duminică!” VIDEO

UPDATE 15.25 Ucrainenii au recucerit o localitate vitală pentru fluxurile transport către Donbas. Echipament militar scump abandonat de armata rusă.

UPDATE 14.25 Teritoriul separatist Lugansk ar putea organiza un referendum asupra aderării la Rusia. Lider: "Poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut".

UPDATE 12.15 Moscova anunţă că a lovit ”ţinte militare” cu rachete de croazieră la Liov. Ministerul rus al Apărării a difuzat o înregistrare video a atacului.

UDPATE 10.45 Situația pe front, potrivit raportului făcut de ucraineni în dimineața zilei de duminică:

- Luptele pentru preluarea controlului localităților mici din raionul Bucha rămân epicentrul evenimentelor din regiunea Kiev: Makariv, Bucha, Irpin, Gostomel. Bombardamentele și luptele continuă de-a lungul autostrăzii Zhytomyr.

- Au fost mai multe lovituri aeriene în regiunea Cernihiv (nord de Kiev) în noaptea care a trecut. Bătăliile defensive în jurul Cernihivului continuă. În ultima zi, armata rusă a tras la marginea orașului de la distanțe mari. Pagubele făcute sunt în curs de evaluare;

- În raionul Sumî (nord-est, la granița cu Rusia), pentru prima dată de la începutul războiului, noaptea a fost relativ calmă, a spus șeful regiunii, Dmitri Zhyvytsky;

- Rușii au tras în Harkov (al doilea cel mai important oraș din Ucraina, nord-est, la granița cu Rusia) de la distanțe mari. În seara zilei de 26 martie, instalația nucleară „Sursa de neutroni”, care este folosită de Centrul Național de Cercetare „Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkov”, a fost din nou atacată. Prejudiciul nu a fost încă stabilit. Forțele Armate ale Ucrainei „curăță” teritoriile eliberate din districtul Harkov. Luptele continuă în direcția Izium.

- Seara, forțele de apărare aeriană au doborât trei rachete trase din Belarus peste regiunea Volyn (nord-vest, la granița cu Polonia). În regiunea Rivne (nord-vest) seara a avut loc un atac cu rachetă asupra depozitului de petrol, incendiul a fost localizat;

- Tot seara au avut loc atacuri cu rachete la Liov (vestul țării, în apropierea graniței cu Polonia). Un depozit de combustibil și instalațiile de alimentare au fost avariate. Dimineaţa incendiul de la unitatea industrială a fost stins.

- În regiunea Lugansk (sud-est, la granița cu Rusia), forțele armate ucrainene continuă să alunge armata rusă din Rubijne și Popasna, unde ocupanții au reușit să se instaleze parțial. Luptele de stradă continuă în unele zone din aceste orașe. La Popasna, rușii au încercat să asalteze cu sprijinul artileriei, dar au suferit victime. Au tras cu rachete în propriile poziții, raportează ucrainenii.

- 11 case au fost avariate în Lysychansk, Severodonetsk și Rubijne. O școală dintr-un sat de lângă Lysychansk, infrastructura unei stații de ambulanță din Severodonețk și două depozite angro din oraș au fost, de asemenea, atacate. Două persoane au fost rănite, alte patru au fost salvate din dărâmături.

- Situația din Donețk (sud-est, la granița cu Rusia) rămâne neschimbată. Orașul Svitlodar a fost sub foc noaptea trecută. Iarba și stuful au luat foc în satul Zaytseve (Zhovanka) ca urmare a bombardării. Mai multe spații nerezidențiale au fost avariate. Localnicii au stins singuri focul.

- În regiunea Herson (sub-est, la Marea Azov, în apropiere de Mariupol), luptele intense continuă în localitatea Novovorontsov, recâștigată de Ucraina. Bombarderea continuă de ambele părți. Luptele continuă în așezările din apropierea regiunii Nikolaev: Stanislav și Velika Oleksandrivka. Primarul lui Stanislav, Ivan Samoilenko, a declarat că mulți civili au fost răniți, casele, sistemele de alimentare cu energie și gaze au fost avariate.

UDPATE 9.25 Raport privitor la situația pe front, în dimineața zilei de duminică, 27 martie:

Ministerul Apărării al Regatului Unit (MOD) arată că:

- Forțele ruse continuă să lovească ținte în toată Ucraina, vizând inclusiv multe zone civile dens populate;

- Rusia continuă să se bazeze pe rachete lansate din spațiul aerian rus pentru a reduce expunerea avioanelor de luptă la apărarea aeriană ucraineană;

- SUA au raportat că aceste arme au o rată de eșec de până la 60%, ceea ce forțează Rusia să treacă la rachete mai puțin sofisticate.

Forțele Armate ale Ucrainei au postat, de asemenea, o actualizare a situației pe front:

- Rusia a continuat să atace infrastructura civilă și militară din orașul asediat Mariupol, din sud-estul țării.

- De asemenea, a continuat să vizeze capitala Kiev, trăgând în zone suburbane sau direct în oraș;

- Forțele armate din țara vecină Belarus, care este un aliat al Rusiei, au desfășurat activități de instruire în regiunile Brest, Minsk și Grodno.

UPDATE 9.16 Orașul Trostyanets a fost eliberat de Ucraina. Localitatea, situată în nord-estul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia, a fost printre primele atacate după începerea invaziei, pe 24 februarie, fiind cucerită oficial pe 1 martie. Trostyanets a revenit sub steagul ucrainean pe 26 martie.

Un oficial ucrainean a realizat un film al orașului bombardat:

UPDATE 9.00 Coridoarele umanitare sunt folosite în mod barbar pentru deportarea ucrainenilor. "Rusia a evacuat cu forța 40.000 de oameni".

UPDATE 8.30 Corespondentul BuzzFeed News, Christopher Miller, raportează că Rusia folosește din nou arme interzise în Ucraina. Potrivit jurnalistului, un locotenent ucrainean a făcut și i-a trimis fotografii ale bombelor cu fosfor proaspăt explodate, descriind situația drept "demență". Bombele cu fosfor sunt interzise, conform tratatelor internaționale.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari în asistenţă civilă de securitate, relatează BBC.

Această sumă este "pentru a asigura securitatea esenţială a frontierei, pentru a susţine funcţiile civile de aplicare a legii şi pentru a proteja infrastructura guvernamentală critică".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#razboi Ucraina, #arme interzis, #bombe fosfor rusia, #ajutor SUA Ucraina, #ziua 32 razboi, #razboi ucraina live , #invazie ucraina