Războiul din Ucraina, ziua 35. Orașul Irpin a fost eliberat / Mine interzise la Harkov / Odesa sub amenințarea invaziei de pe Mare / Crucea Roșie din Mariupol, bombardată LIVE TEXT

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 07:42
13770 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 35. Orașul Irpin a fost eliberat / Mine interzise la Harkov / Odesa sub amenințarea invaziei de pe Mare / Crucea Roșie din Mariupol, bombardată LIVE TEXT
Clădirea admionistrației rgeionale din Nikolaev FOTO / Vitali Kim Telegram

Este a 35-a zi a războiului din Ucraina. Forțele ruse au tras în biroul Misiunii de consiliere a UE din Mariupol, susțin oficiali ai Uniunii Europene. Explozii multiple s-au raportat în Kiev, Harkov și Hmelnițki. Întreg teritoriul ucrainean se află în alertă aeriană. Pentagonul susține că trupele rusești din jurul Kievului se regrupează, nu se retrag după negocierile de pace de ieri, 29 martie, de la Istanbul.

UPDATE 23.44 Șeful Comandamentului European al SUA a declarat marți, 29 martie, că „ar putea exista” un decalaj în colectarea informațiilor americane care a determinat SUA să supraestimeze capacitatea Rusiei și să subestimeze abilitățile defensive ale Ucrainei înainte ca Moscova să-și atace vecinul.

UPDATE 23.32 Hackerii ruşi au încercat recent să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei, potrivit unui raport al Grupului de analiză a ameninţărilor al Google, publicat miercuri, 30 martie.

UPDATE 22.55 Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a declarat că Rusia nu va face nicio concesie în Ucraina, subliniind că Vladimir Medinski, consilierul lui Vladimir Putin, a greșit când a făcut afirmațiile despre dezescaladarea conflictului.

UPDATE 21.45 Preşedintele Vladimir Putin i-a dat asigurări miercuri, 30 martie, cancelarului german, Olaf Scholz, că Uniunea Europeană poate plăti în continuare gazele ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum a ordonat recent liderul de la Kremlin.

UPDATE 19.55 Șeful delegației ruse la negocierile de pace cu Ucraina, a căror ultimă rundă a avut loc la Istambul în data de 29 martie, a declarat că delegația ucraineană a venit cu propuneri privind refuzul de a adera la NATO și la ”armele nucleare de distrugere în masă”.

UPDATE 19.42 Retragerea trupelor ruse din jurul Kievului este una parțială, intenția Rusiei fiind acum ”eliberarea” Donbasului, a declarat miercuri, 30 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik.

UPDATE 19.29 Forțele de ocupație ruse din regiunea Harkov au minat de la distanță terenul cu cele mai recente mine antipersonal POM-3 „Medallion”. Acest lucru a fost anunțat de comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova.

UPDATE 19.14 Numărul victimelor din orașul ucrainean Irpin, aflat la periferia nord-vestică a Kievului, depășește 200, a anunțat miercuri, 30 martie, primarul Oleksandr Markuşin.

UPDATE 18.44 Yuri Shvets, fost coleg de clasă al lui Vladimir Putin la Academia de Informații din Moscova, a spus „că dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, SUA va efectua un atac asupra Kremlinului”

UPDATE 17.32 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a făcut publice miercuri noi interceptări ale unor convorbiri telefonice purtate de soldații ruși din care reiese că aceștia comit nu doar crime, ci și jafuri și violuri.

UPDATE 17.31 Liudmila Denisova, însărcinată cu drepturile omului în parlamentul ucrainean, a anunțat miercuri, 30 martie, că o clădire a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a fost ţinta bombardamentelor ruseşti la Mariupol, port strategic asediat din sud-estul Ucrainei.

UPDATE 17.22 Regiunea Odessa nu a scăpat de amenințarea atacurilor, a declarat jurnaliștilor Vladislav Nazarov, un ofițer al comandamentului operațional „Sud”, miercuri, 30 martie. "Navele inamice continuă să facă manevre, amenințarea unei debarcări cu nave amfibie rămâne.”

UPDATE 16.36 Toate magazinele JYSK din Rusia au fost închise temporar în data de 3 martie, însă astăzi, 30 martie, compania daneză anunță că închiderea va fi permanentă și se va retrage complet din Rusia.

UPDATE 15.37 Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, a acuzat miercuri, 30 martie, într-o declaraţie Ministerul ucrainean de Externe, relatează agenţia DPA.

UPDATE 15.35 Războiul şi invadarea Ucrainei au făcut din preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, persoana cu cea mai proastă reputaţie din istoria internetului, care este "inundat" cu mii de ştiri şi mesaje de dispreţ la adresa şefului de la Kremlin, potrivit unor informaţii date publicităţii miercuri, 30 martie, de Observatorul Spaniol de Internet.

UPDATE 15.23 Președintele PNL și liderul Senatului Florin Cîțu a transmis miercuri, 30 martie, că a discutat cu premierul ucrainean Denis Şmihal care i-a transmis că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va susţine un mesaj în Parlamentul României, săptămâna viitoare.

UPDATE 15.14 Primarul orașului Cernihiv din nordul Ucrainei a condus un membru al parlamentului ucrainean în jurul localității distruse de bombardamentele rusești. Videoclipul cu devastările a fost distribuit miercuri, 30 martie, de deputatul ucrainean Oleksii Honcearenko.

UPDATE 15.03 Ultima rundă a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina, care a avut loc marți, 29 martie, la Istanbul, nu s-a încheiat cu rezultate remarcabile. Cu toate acestea, se pare că semnarea unui tratat de pace cu Rusia este posibilă sub rezerva retragerii complete a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 14.28 Presa ucraineană susține că preotul ortodox Serhii Chudinovich din Herson, oraș ocupat de trupele ruse, a fost răpit miercuri, 30 martie.

UPDATE 13.47 Legea marţială în vigoare în Ucraina presupune implicit şi o prohibiţie asupra alcoolului, situaţie care a dus la paralizarea activităţii la fabrica de bere din cel mai important oraş din vestul ţării, Lvov, companie care sprijină acum eforturile de război ale statului ucrainean.

UPDATE 13.23 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina ”au progresat, cu siguranţă”, deoarece pentru prima dată de la începutul negocierilor, delegaţia rusă a ascultat ce a avut de comunicat partea ucraineană.

UPDATE 13.02 Alarmele aeriene repetate care se aud în municipiul Sighetu Marmaţiei, îndeosebi pe durata nopţii, sunt din oraşul Ujgorod, a precizat miercuri ISU Maramureş.

UPDATE 12.54 Ucraina şi Rusia au convenit asupra a trei culoare umanitare de evacuare a cetăţenilor pentru miercuri, 30 martie, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

UPDATE 11.36 Irpin s-a transformat într-un oraș fantomă dintr-o suburbie confortabilă a Kievului, scrie agenția Nexta pe Twitter care a publicat un video realizat marți, 29 martie, în ziua negocierilor de la Istanbul.

UPDATE 11.14 Forţele armate ale Ucrainei susţin că există pericolul ca muniţia să explodeze la centrala nucleară de la Cernobîl, solicitînd demilitarizarea zonei prin retragerea forţelor ruse care ocupă centrala trebuie, a declarat miercuri, 30 martie, vicepremierul Irina Vereşciuk.

UPDATE 10.29 Cartiere rezidențiale din Lîsîceansk, oraș din estul Ucrainei, în regiunea Luhansk, au fost bombardate de trupele ruse.

UPDATE 9.51 Unităţile ruse care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost forţate să se întoarcă în Rusia şi Belarus pentru reaprovizionare şi reorganizare, a comunicat Ministerul Apărării al Marii Britanii.

UPDATE 9.17 Într-un nou discurs video rostit miercuri dimineața, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că „ucrainenii nu sunt oameni naivi” așa încât să creadă în declarațiile liderilor ruși care susțin că își reduc drastic activitatea militară în nordul Ucrainei.

UPDATE 8.47 Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Rusia că a atacat Ucraina "dintr-o viziune foarte imperialistă" asupra lumii şi a insistat că trebuie subliniat foarte clar că scopul Rusiei a fost de a captura teritorii prin intermediul războiului.

UPDATE 8.44 Rusia a lansat, de la începutul ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, peste 1.200 de rachete balistice, de croazieră și supersonice, dintre care 467 în zone rezidențiale.

UPDATE 8.16 Ucraina va primi un împrumut de 300 de milioane de euro de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Fondurile vor fi folosite pentru finanțarea bugetului de stat.

UPDATE 7.51 Ucraina va primi un împrumut de 300 de milioane de euro de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare, scrie unian.net. Fondurile vor fi folosite pentru finanțarea bugetului de stat.

UPDATE 7.38 Forţele ruse din jurul Kievului au început o "repoziţionare”, dar "nu o retragere reală", susține purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby.

UPDATE 7.25 Rusia a fost acuzată, marţi, la Consiliul ONU, că a provocat o "criză alimentară mondială" şi chiar că a pus oamenii în pericol de "foamete" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, "grânarul Europei”.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Joseph Borrell, a declarat că trupele ruse au tras asupra biroul de teren al Misiunii de consiliere a UE din Mariupol.

Niciunul dintre reprezentanții Misiunii nu a fost rănit. Sediul și echipamentele au fost grav avariate, anunță hromadske.ua.

”Condamnăm ferm aceste atacuri, precum și orice atacuri asupra civililor și asupra infrastructurii civile. Cerem Rusiei să oprească imediat ofensiva militară și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei, conform rezoluțiilor Adunării Generale a ONU și ordinelor Curții Internaționale de Justiție”, a spus Borrel, într-o declarație, pe site-ul Serviciului Diplomatic al UE.

Agenția de presă Nexta anunță, pe Twitter că ”aproape tot teritoriul Ucrainei este în alertă aeriană” și că există informații despre explozii din Kyiv, Harkov și Hmelnițki.

”Există rapoarte despre o lansare în masă de rachete către Ucraina din districtul Khoiniki din regiunea Gomel din Belarus”, mai arată sursa citată.

Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#razboi Ucraina, #razboi, #Rusia, #kiev, #Uniunea Europeana , #Razboi Ucraina