Războiul din Ucraina, ziua 44. SUA acuză Rusia că a comis o ''atrocitate oribilă'' în Kramatorsk / Ucraina, candidat UE în ”săptămâni, nu ani” LIVE TEXT

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 07:48
14215 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 44. SUA acuză Rusia că a comis o ''atrocitate oribilă'' în Kramatorsk / Ucraina, candidat UE în ”săptămâni, nu ani” LIVE TEXT
Tehnică militară a rușilor, distrusă la Bucea FOTO Hepta

Este a 44-a zi a războiului din Ucraina. Rusia devine tot mai izolată, iar Ucrainei i se promit tot mai multe ajutoare, sprijin militar așa încât să facă față armatei lui Putin.

UPDATE 23.05 Uniunea Europeană a fost de acord să îngheţe activele din UE ale şefului principalului creditor rus Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin şi ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat vineri în jurnalul oficial al UE.

UPDATE 23.00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, a reacționat printr-o postare pe Facebook după ce omoloaga sa de la Moscova a declarat că Rusia a invadat țara vecină deoarece ”ucrainenii nu au vrut să împartă cu rușii proprietatea asupra originii borșului”.

UPDATE 22.17 Preşedintele american Joe Biden a acuzat vineri Rusia că a comis o ”atrocitate oribilă”, după uciderea a cel puţin 50 de persoane, între care cinci copii, vineri într-un bombardament asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei.

UPDATE 21.28 Autorităţile ucrainene din Odesa (sudul Ucrainei) au impus o restricţie de circulaţie pentru o zi şi jumătate, de vineri seara, de la ora 21.00 (ora locală), până duminică dimineaţa, ora 6.00, în urma atacurilor cu rachete ruseşti care au avut loc vineri asupra Gării Kromatorsk (estul ţării).

UPDATE 21.13 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat vineri, 8 aprilie, președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, un dosar care aduce Ucraina foarte aproape de acordarea statutului de candidat UE.

UPDATE 21.01 Militarii ucraineni continuă să reziste în orașul Mariupol de la Marea Azov și provoacă în continuare pierderi importante agresorilor ruși. Luptele de gherilă urbană se lasă cu distrugeri mari pentru Rusia, atât în ceea ce privește echipamentele, cât și viețile militarilor.

UPDATE 20.40 Detalii îngrozitoare despre atrocitățile comise de soldații ruși împotriva copiilor. "Nu există loc unde criminalii rasiști să se poată ascunde".

UPDATE 20.24 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că la Bucea s-a întâmplat ceva ”de neimaginat”, iar moartea civililor a arătat ”faţa crudă” a armatei preşedintelui rus Vladimir Putin, angajându-se să sprijine Kievul în apărarea ”graniţei Europei”.

UPDATE 20.21 Marea Britanie va trimite mai multe rachete de apărare aeriană şi antitanc în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de echipamente militare de înaltă calitate, în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), a anunţat, vineri, premierul britanic Boris Johnson.

UPDATE 20.14 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut vineri, 8 aprilie, că Rusia nu este răspunzătoare de atacul cu rachete de la Kramatorsk, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 50 de civili.

UPDATE 19.48 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a filmat, în perioada scursă de la începutul invaziei ruse, apărând în diverse locuri din capitala Kiev. Potrivit unei analize a agenției EFE, Zelenski nu s-a aflat în toate locurile în care s-a filmat, el folosind pentru realizarea respectivelor înregistrări o tehnică de suprapunere a imaginilor.

UPDATE 19.07 Rusia şi Ucraina sunt în continuare de acord să se reîntâlnească în Turcia pentru a negocia un acord care să pună capăt războiului între ele, în pofida recentelor atrocităţi comise pe teren, a declarat vineri, 8 aprilie, un înalt responsabil turc.

UPDATE 18.53 Cehia a livrat Ucrainei tancuri, lansatoare de rachete, obuziere şi vehicule de luptă de infanterie, în cadrul transporturilor militare care au ajuns la sute de milioane de dolari, iar livrările vor continua, au declarat două surse cehe din domeniul apărării.

UPDATE 18.45 Rusia a declarat 45 de angajaţi ai Ambasadei şi Consulatului Poloniei ”persona non grata” ca măsură de retorsiune pentru expulzarea a 45 de diplomaţi ruşi din Polonia în luna martie, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Afacerilor de Externe.

UPDATE 18.28 Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a vorbit despre invazia Ucrainei de către Rusia într-o conferință de presă. Ea a spus că Rusia a invadat Ucraina pentru că ucrainenii nu au vrut să împartă cu rușii proprietatea asupra originii borșului, un fel de mâncare tradițional în regiune.

UPDATE 18.10 Slovacia a donat Ucrainei singurul sistem de apărare aeriană din dotare: "Este de datoria noastră să ajutăm, nu să stăm pe loc și să ignorăm pierderea de vieți omenești".

UPDATE 18.02 Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell au fost vineri, 8 aprilie, la groapa comună de la Bucea. Acolo a început deshumarea cadavrelor.

UPDATE 17.41 Autoritățile ucrainene au început vineri, 8 aprilie, deshumarea trupurilor victimelor din groapa comună a început la Bucea. Anchetatorii și experții lucrează la fața locului, anunță reprezentanții Consiliului Municipiului Bucea.

UPDATE 16.51 Gara Kramatorsk, unde mii de oameni aşteptau evacuarea, a fost vineri, 8 aprilie, ţinta unui atac al armatei ruse, 30 de oameni fiind ucişi, printre care și copii, iar aproximativ 100 fiind răniţi. Pe una dintre rachetele trimise înspre gara din orașul Kramatorsk din regiunea Donbas, din estul Ucrainei, scria în rusă "За детей", care înseamnă „pentru copii”.

UPDATE 16.36 Slovacia a furnizat Ucrainei, în secret, sistemul de apărare aeriană S-300. Anunțul a fost făcut de premierul Eduard Heger.

UPDATE 16.27 Belarus ar trebui să ofere garanţii de securitate pentru Ucraina în viitor, odată ce Kievul îşi va afirma statutul neutru, ”de neaderare la un bloc, de neproliferare nucleară”, a declarat, vineri, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

UPDATE 15:50 Președintele Volodimir Zelenski a publicat vineri, 8 aprilie, un clip video pe pagina sa de Instagram, prin care le cere europenilor să nu mai cumpere petrol și gaze de la ruși, pentru că finanțeză astfel mașinăria de război a Moscovei.

În clip sunt prezentate imagini cu oameni care alimentează mașinile, dar și cu ucraineni aflați în suferință și cu bombardamente.

UPDATE 15:47 NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani, a declarat vineri, 8 aprilie, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

El a refuzat să comenteze despre sistemele de armament provenit din fiecare stat membru, dar a apreciat că rezultatele armelor livrate până acum Ucrainei sunt clare.

UPDATE 14.40 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre „operaţiunea specială” a Rusiei în Ucraina. El a spus că s-ar putea încheia în „viitorul previzibil”, dat fiind că obiectivele sale sunt în curs de a fi atinse şi că munca este dusă la îndeplinire atât de către armată, cât şi de către negociatorii de pace ruşi.

UPDATE 14.09 Uniunea Europeană a adoptat oficial vineri, 8 aprilie, al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri.

UPDATE 13.48 Ministerul rus de Externe a transmis vineri, 8 aprilie, după atacurile cu rachete din orașul Kramatorsk din Estul Ucrainei, că soldații ruși nu efectuau misiuni în zonă și nu ar fi avut nicio legătură cu atacul violent în care au fost ucise zeci de persoane.

UPDATE 13.30 Cancelarul german Olaf Scholz amână o decizie finală cu privire la acordarea de tancuri de ultimă generație Ucrinei pentru a lupta împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor din partea altor oficiali nemți de rang înalt, susțin patru persoane familiare cu dezbaterile.

UPDATE 13.25 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat vineri, 8 aprilie, pe rețelele sociale, după ce două rachete rusești au lovit gara din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei. „Distrug cu cinism populația civilă”, a spus Zelenski.

UPDATE 12.56 O mamă ucraineană a patru copii a spus că vrea să moară, după ce a fost prinsă și violată cu brutalitate de doi soldați ruși, timp de 12 ore.

UPDATE 12.25 Autoritățile pro-ruse au estimat pierderile de civili din Mariupol la aproximativ 5.000 de persoane și locuințe distruse în proporție de „60-70%” în acest oraș pe care invadatorii ruși îl asediază de săptămâni întregi.

UPDATE 12.09 Atacuri cu rachete într-o gară din estul Ucrainei, folosită pentru evacuarea civililor. Cel puțin 30 de persoane au murit în explozii.

UPDATE 12.00 Președintele Rusiei Vladimir Putin a mers vineri, 8 aprilie, să-și ia rămas bun de la politicianul extremist rus Vladimir Jirinovski, care a decedat la 6 aprilie, fiind răpus de o boală grea.

UPDATE 11.30 Ce spune Moscova despre posibilitatea ca Putin să fie judecat pentru crime de război de un tribunal internațional. „Corpurile neînsufleţite nu sunt victime ale trupelor ruse”.

UPDATE 10.10 Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell au anunţat vineri că se află în drum către Kiev, în semn de susţinere a Ucrainei împotriva invaziei ruse.

UPDATE 9.39 Camioane ruseşti care transportau opere de artă „inestimabile” au fost interceptate, în acest weekend, atunci când repatriau în Rusia colecţii împrumutate de mai multe muzee, între care Ermitaj. Valoarea lor a fost asigurată la mai mult de 42 de milioane de euro, au anunţat autorităţile finlandeze.

UPDATE 9.06 Forţele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei spre Belarus şi Rusia. Trupeleau părăsit și regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, însă locuitorii sunt avertizați că acestea au lăsat în urmă muniție neexplodată.

UPDATE 8.50 Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, 3.838 de victime civile, 1.611 ucise şi 2.227 răniţi, potrivit ultimei raportări oficiale.

UPDATE 8.36 Războiul din Ucraina devine tot mai violent. Analist politic: ”Vom vedea o cruzime cum lumea nu a mai cunoscut de la Al Doilea Război Mondial încoace”

UPDATE 8.21 NATO avertizează asupra retragerii strategice a armatei lui Putin. Mircea Geoană: „Se regrupează pentru a cuceri sudul Ucrainei”.

UPDATE 8.15 Congresul SUA a adoptat joi un proiect de lege care interzice importurile de petrol şi gaze din Rusia, aceasta fiind cea mai recentă măsură în efortul guvernului SUA de a izola economic şi a penaliza Kremlinul pentru invazia sa neprovocată a Ucrainei.

UPDATE 8.08 Vladimir Putin a "renunţat" să cucerească Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas, iar finalul războiului din Ucraina "rămâne de văzut", au declarat joi înalţi responsabili ai armatei americane.

UPDATE 7.57 Uniunea Europeană va angaja încă 500 de milioane de euro în sprijin militar Ucrainei, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Charles Michel.

UPDATE 7.45 Volodimir Zelenski susține, într-un mesaj postat pe Twitter, că statul rus şi armata rusă sunt cea mai mare ameninţare de pe planetă la adresa libertăţii, a securităţii umane, a conceptului de drepturi ale omului și spune că Ucraina are nevoie de arme.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse, notează AFP.

„Până în prezent, OMS a verificat 103 atacuri asupra serviciilor de sănătate, cu 73 de persoane ucise şi 51 rănite, printre care lucrători din domeniul sănătăţii şi pacienţi”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, calificând acest bilanţ ca fiind „sumbru”.

Dintre atacurile confirmate, 89 au lovit unităţi sanitare şi majoritatea celorlalte servicii de transport, în special ambulanţe.

„Suntem revoltaţi de atacurile continue asupra serviciilor de sănătate”, a insistat şeful OMS, adăugând că acestea constituie „o încălcare a dreptului umanitar internaţional”.

„OMS a fost capabilă să livreze material permiţând salvarea de vieţi în multe zone lovite, dar este adevărat că unele rămân foarte dificile”, a recunoscut el.

„Consider că prioritatea, în mod clar, este Mariupol”, a spus el.

Armata rusă şi aliaţii săi separatişti asediază oraşul de săptămâni întregi şi se confruntă cu o rezistenţă ucraineană înverşunată.

Situaţia umanitară de acolo este catastrofală, potrivit ambelor părţi, iar oraşul în mare măsură în ruine, cu o mare îngrijorare privind soarta civililor din această localitate cu peste 400.000 de locuitori înainte de invazia rusă.

Zelenski: Statul rus și armata rusă, amenințări mondiale

Statul rus şi armata rusă sunt cea mai mare ameninţare de pe planetă la adresa libertăţii, a securităţii umane, a conceptului de drepturi ale omului ca atare, iar după Bucea, acest lucru este deja evident, a arătat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe pagina oficială.

Zelenski a vorbit despre decizia luată de Adunarea Generală a ONU, de a suspenda calitatea de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului. Liderul ucrainean spune că Ucraina are nevoie de arme pentru a câştiga pe câmpul de luptă.

„Cea de-a 43-a zi de război la scară largă s-a încheiat. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Un război care a scos la iveală întreg adevărul despre ţara noastră, despre toate celelalte ţări, despre Rusia şi despre lume în general. Acest război arată cât de mult nu au vrut toată lumea să observe la noi. În poporul nostru”, a transmis preşedintele ucrainean.

Preşedintele Ucrainei spune că „sunt necesare mai multe sancţiun”. „Sunt necesare sancţiuni şi mai îndrăzneţe”, accentuează el.

Zelenski afirmă: „În primul rând, Ucraina are nevoie de arme care să ne permită să câştigăm pe câmpul de luptă. Şi aceasta va fi cea mai puternică sancţiune împotriva Rusiei dintre toate posibilele.

SUA au trimis 25.000 de noi sisteme antiaeriene în Ucraina

Preşedintele ucrainean aminteşte că Adunarea Generală a ONU a decis să suspende calitatea de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului.

„Sunt recunoscător statelor care au susţinut această decizie. Rusia nu are nimic de-a face cu conceptul drepturilor omului de mult timp deja. Poate într-o zi asta se va schimba. Dar, până acum, statul rus şi armata rusă sunt cea mai mare ameninţare de pe planetă la adresa libertăţii, a securităţii umane, a conceptului de drepturi ale omului ca atare. După Bucha, acest lucru este deja evident”, afirmă el.

Ucraina a primit aproximativ 25.000 de sisteme de arme antiaeriene de la Statele Unite şi aliaţii lor, Kievul fiind ajutat să împiedice Rusia să stabilească o superioritate aeriană care ar fi susţinut invazia terestră a Moscovei, a declarat joi generalul de armată al SUA Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun, transmite Reuters.

Congresul SUA a adoptat joi un proiect de lege care interzice importurile de petrol şi gaze din Rusia, aceasta fiind cea mai recentă măsură în efortul guvernului SUA de a izola economic şi a penaliza Kremlinul pentru invazia sa neprovocată a Ucrainei, transmite CNBC.

Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei
Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei
Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina nu se oprește în ciuda faptului că s-au înregistrat sute de mii de victime de ambele părți. Fricile unei escaladări sunt tot mai accentuate în...
Mutarea inteligentă a Ucrainei pentru a-l opri pe Putin: Scutul nevăzut conceput pe 2.000 de kilometri
Mutarea inteligentă a Ucrainei pentru a-l opri pe Putin: Scutul nevăzut conceput pe 2.000 de kilometri
Rusia a cunoscut cel mai semnificativ câștig din ultimele luni odată cu capturarea orașului Avdiivka luna trecută și de atunci a revendicat o serie de sate mai mici. Acum Ucraina face o...
#razboi Ucraina, #OMS, #Volodimir Zelenski Ucraina, #armata rusa , #Razboi Ucraina