Războiul din Ucraina, ziua 46. Pregătiri pentru luptele din Donbas / Lagăr construit în Rusia pentru ucraineni / Cruzimile de nedescris ale soldaților ruși LIVE TEXT

Duminica, 10 Aprilie 2022, ora 08:10
15878 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 46. Pregătiri pentru luptele din Donbas / Lagăr construit în Rusia pentru ucraineni / Cruzimile de nedescris ale soldaților ruși LIVE TEXT
Una din miile de clădiri distruse în războiul din Ucraina FOTO / Facebook/ Viorica Tataru

Este cea de 46-a zi a războiului din Ucraina. Trupele ruse continuă să se mobilizeze în teritoriile ocupate ale Ucrainei. În regiunea Zaporojia, situată în nordul Mării Azov, ocupanții le-au interzis bărbaților să plece spre teritoriul controlat de autoritățile ucrainene. Forțele ruse fac un recensământ al bărbaților. Rețin ucraineni la punctul de control din Vasilivka, în regiunea Odesa. La intrarea în Melitopol la punctele de control, ocupanții au forțat bărbații să se alăture armatei ruse. În Melitopol, colaboratorii furnizează militanților ruși liste cu apartamente în care locuiesc bărbați.

UPDATE 22.41 Natalia Titova este o femeie în vârstă de 62 de ani din Cernihiv care și-a văzut casa distrusă de o rachetă rusească. Locuința i-a fost distrusă complet de un bombardament de sâmbătă, 9 aprilie, povestește femeia pentru Reuters.

UPDATE 21.52 Trupul neînsuflețit al unui polițist a fost descoperit printre cadavrele din groapa comună din Bucea. Anunțul a fost făcut de către șeful Poliției din Kiev, Andriy Nebytov.

UPDATE 21.46 Generalul de armată Aleksandr Dvornikov, în vârstă de 61 de ani, care a luptat în Siria, este noul comandant al forțelor ruse concentrate în estul Ucrainei.

UPDATE 21.24 Consilierul de securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a anunțat duminică, 10 aprilie, că țara sa este hotărâtă să furnizeze Ucrainei ”armele de care are nevoie” pentru a se apăra contra Rusiei.

UPDATE 20.59 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat că se va întâlni cu preşedintele Vladimir Putin luni, 11 aprilie, la Moscova.

UPDATE 19.57 Un cunoscut politolog din Ucraina, Ihar Tișkevici a povestit cum soldații ruși au pătruns în casa lui de lângă Kiev și ce au făcut în timpul ocupației.

UPDATE 18.34 Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat duminică, 10 aprilie, că „Ucraina este pregătită pentru mari bătălii” împotriva Rusiei.

UPDATE 18.29 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a catalogat refuzul din 2008 al Germaniei și Franței privind aderarea țării sale la NATO ca fiind ”o greșeală strategică”.

UPDATE 18.21 Soldații ceceni chemați în Ucraina să ajute armata rusă au postat un videoclip în care susțin că interoghează un prizonier de război, care recunoaște că ”a luptat împotriva civililor.”

UPDATE 18.11 Comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Liudmila Denisova, care a acuzat anterior modul în care rușii au ars ochii oamenilor la Bucea, au tăiat părți ale corpului, au torturat până la moarte adulții și copii, a raportat alte atrocități în diverse localități, cunoscute după eliberare.

UPDATE 17.49 Rușii au înființat un lagăr în regiunea Penza din Rusia, aproapre de orașul Samara, pentru cetățenii deportați din Ucraina, unde sunt peste 400 de oameni, majoritatea din Mariupol.

UPDATE 16.55 Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a anunțat că aeroportul din oraşul Dnipro, din estul Ucrainei, a fost distrus într-un atac al forțelor ruse, potrivit CNN.

UPDATE 16.52 Șase avioane cu medicamente și alimente vor fi trimise în Ucraina din Israel printr-un „pod aerian”, spune ambasadorul israelian în Ucraina, Michael Brodsky.

UPDATE 16.41 Moscova a confirmat că sâmbătă a avut loc cel de-al treilea schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

UPDATE 16.32 Unul dintre soldații ruși trimiși de Vladimir Putin în Ucraina a fost arestat de autoritățile de la Moscova după apariția unor materiale filmate în care tânărul de 24 de ani violează un bebeluș de aproximativ un an.

UPDATE 16.19 Trupele ruse au furat din Seminarul Teologic de la Vorzel, afectat de explozii, tot ce se putea fura, a anunțat Episcopul Episcopiei Kiev-Jitomir, Vitali Krîvîșkîi. Anunțul a fost făcut pe Facebook, acesta făcând publice și fotografii cu dezastrul lăsat în urmă de ruși.

UPDATE 15.35 Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, care a sosit la Kiev cu trenul, sâmbătă 9 aprilie, a fost tratat cu untură de către lucrătorii căilor ferate, un aliment tradițional în Ucraina.

UPDATE 15.14 Militarul ucrainean Viktor Bernov, care și-a pierdut ambele picioare în timpul unei operațiuni antiteroriste, vrea din nou să-și apere patria. Acum servește la unul din numeroasele puncte de control din zona frontului.

UPDATE 14.58 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar întâlni, probabil, cu preşedintele rus Vladimir Putin numai după o bătălie majoră anticipată pentru regiunea Donbas, din estul ţării, a declarat, duminică, consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak.

UPDATE 13.55 Rusia încearcă să îşi consolideze numărul de trupe prin recrutarea personalului eliberat din serviciul militar din 2012 până în prezent. De asemenea, Rusia încearcă să recruteze bărbaţi din regiunea Transnistria din Republica Moldova, nerecunoscută oficial, potrivit Ministerului britanic al Apărării, transmite BBC.

UPDATE 13.41 În Mariupol ocupanții ucid civili pe străzi, iar bărbații sunt mobilizați forțat în gruparea Republica Populară Donețk, spune consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko.

UPDATE 12.39 Pădurea în care s-au adăpostit, de la începutul războiului din Ucraina, peste 3.000 de militari ruşi s-a transformat într-un cimitir de maşini militare ruseşti, dar şi un perimetru în care accesul civililor este extrem de periculos.

UPDATE 12.11 Denis Monastyrsky, ministrul Afacerilor Interne din Ucraina, a atras atenția asupra unei practici periculoase pe care rușii au adoptat-o. Monastyrsky a declarat că ocupanții lasă ”surprize explozive” în casele ucrainenilor, potrivit Nexta.

UPDATE 11.48 Elicopterele de atac ruseşti au distrus un convoi de vehicule blindate şi arme antiaeriene ale Ucrainei, a informat, duminică, agenţia de ştiri rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 11.09 În timpul ocupației asupra centralei nucleare de la Cernobîl, rușii au jefuit două laboratoare de cercetare și au sustras surse de radiații ionizante și probe de combustibil nuclear, raportează Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune.

UPDATE 10.40 Serghei Beseda, șeful Serviciului 5 al FSB, fusese pus inițial în arest la domiciliu, însă acum a fost plasat în închisoarea Lefortovo, ca un avertisment pentru cei care îl consiliază pe Putin în problema războiului din Ucraina.

UPDATE 10.29 O nouă groapă comună cu zeci de civili ucraineni a fost descoperită sâmbătă în Buzova, un sat eliberat situat în apropiere de capitala Kiev, care timp de săptămâni a fost ocupat de forţele ruseşti, a declarat un oficial local.

UPDATE 9.47 Fostul prim-ministru al Ucrainei Mikola Azarov (2010-2014), care a demisionat în timpul revoluţiei Euromaidan şi care este considerat unul dintre politicienii proruşi din Ucraina, vrea ca Europa să nu mai livreze arme Ucrainei.

UPDATE 9.34 Comandanţii militari ai NATO elaborează planuri de desfăşurare a unei forţe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianţei, care ar fi capabilă să înfrunte o armată invadatoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 9.27 Compania Maxar Technologies a publicat mai multe fotografii făcute din satelit, în care se observă un convoi militar lung de 13 kilometri, care se deplasează spre sudul Ucrainei.

UPDATE 8.14 Fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a declarat sâmbătă "profund dezamăgit şi îndurerat de comportamentul lui Vladimir Putin", de care a fost apropiat, dar care şi-a asumat "o responsabilitate foarte serioasă în faţa lumii întregi" atacând Ucraina.

UPDATE 7.41 Ministerul britanic al apărării a informat că retragerea forţelor ruse din nordul Ucrainei a lăsat dovezi conform cărora civilii au fost luaţi drept ţinte în mod disproporţionat.

UPDATE 7.35 Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, şi cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care se plimbă prin Kiev şi stau de vorbă cu oamenii.

UPDATE 7.27 Statul estonian donează Ucrainei peste 10 tone de fire de aluminiu și cabluri necesare pentru repararea rețelelor electrice distruse de război.

UPDATE 7.15 La Harkov, în 8 și 9 aprilie, a fost înregistrată utilizarea unui nou tip de obuze de către ocupanții ruși, care sunt aruncate asupra orașului cu parașute, anunță primarul orașului, Igor Terekhov.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#razboi Ucraina, #Ucraina, #Rusia, #fortele ruse, #cladiri , #Razboi Ucraina