Războiul din Ucraina, ziua 56. Oficiali de la Kiev propun o ”rundă specială de negocieri” cu Rusia la Mariupol / Promisiunea făcută de Charles Michel lui Zelenski LIVE TEXT

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 08:14
15158 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 56. Oficiali de la Kiev propun o ”rundă specială de negocieri” cu Rusia la Mariupol / Promisiunea făcută de Charles Michel lui Zelenski LIVE TEXT
Eforturile principale ale rușilor se concentrează pe capturarea orașului Mariupol FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

Rușii încearcă să continue ofensiva în est pentru a stabili controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Lugansk, lansând lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii militare și civile. Amenințarea cu astfel de lovituri vine și din Belarus.

UPDATE 23.58 Negociatorul ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat miercuri seara, 20 aprilie, că ar fi bucuros să organizeze o „rundă specială de negocieri” cu Rusia în orașul asediat Mariupol, ”fără nicio condiție”.

UPDATE 23.40 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat miercuri, la Kiev, pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că Uniunea Europeană va face ”tot ce îi stă în puteri” pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia.

UPDATE 23.28 33% dintre moldoveni cred că ”operațiunea militară” a Rusiei în Ucraina este una de eliberare sau de ”denazificare”, arată un sondaj IMAS publicat pe 20 aprilie, la peste 55 de zile de la începutul războiului.

UPDATE 23.13 Rusia a prezentat Ucrainei un proiect al unui document în care îşi exprimă revendicările în cadrul negocierilor de pace ruso-ucrainene, anunţă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Zelenski susține că nu știe nimic despre respectivul document.

UPDATE 22:31 Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că testul Rusiei cu racheta balistică intercontinentală Sarmat nu a fost o surpriză, deoarece a fost unul ”de rutină”.

UPDATE 22:05 SUA au anunţat o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a războiului declanşat în Ucraina. Pe listă se află sute de cetățeni, o bancă și industria criptomonedelor.

UPDATE 21.35 Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat miercuri, 20 aprilie, că țara sa va elimina complet importurile de petrol din Rusia ”până la sfârşitul anului”, relatează CNN.

UPDATE 21.24 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a scris marţi preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova şi la Kiev, a anunţat miercuri purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

UPDATE 21:13 Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a precizat miercuri că Ucraina a primit de la SUA piese de schimb pentru avioanele sale de luptă, nu avioane propriu-zise. Oficialul a corectat astfel o afirmație eronată făcută în ziua precedentă.

UPDATE 20:53 Timur Mickievici, un tânăr din Belarus, a decis să se alăture armatei ucrainene și să lupte împotriva rușilor după ce a fost bătut de oamenii lui Lukașenko, un aliat al lui Putin.

UPDATE 19:28 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că este dispus să îi elibereze pe prizonierii ruși dacă armata lui Vladimir Putin va garanta evacuarea în siguranță a civililor și luptătorilor din Mariupol.

UPDATE 19:10 Ministerul rus al Apărării a anunțat că a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generaţie cu rază lungă de acţiune. Putin le-a transmis ”inamicilor” că această rachetă îi va face să ”reflecteze” de două ori.

UPDATE 18:45 Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a făcut un nou apel pentru furnizarea de armament, subliniind că refuzul echivalează cu o susţinere pentru ”agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor.

UPDATE 18:23 Președintele Vladimir Putin a declarat că armata sa își va atinge obiectivele militare în regiunea Donbas din estul Ucrainei, lucru care va permite reluarea vieții normale, potrivit BBC.

UPDATE 17:50 Guvernul de la Oslo a anunțat că Norvegia a oferit Ucrainei aproximativ 100 de rachete antiaeriene de tip Mistral de fabricaţie franceză.

UPDATE 17.16 Şeful administraţiei militare regionale Lugansk din estul Ucrainei, Serhii Haidai, a avertizat, miercuri, 20 aprilie cu privire la posibile atacuri ale forţelor ruse în timpul viitoarelor slujbe de Paşte şi a cerut locuitorilor regiunii să participe la slujbe în format online.

UPDATE 16.23 Preşedintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat miercuri, 20 aprilie, că Rusia va cere compensaţii Occidentului pentru sancţiunile impuse după invazia Ucrainei şi pe care oficialul rus le-a descris drept ilegale.

UPDATE 16.12 Surse de la Moscova, citate de presa internațională, relatează faptul că președintele Vladimir Putin i-ar fi interzis uneia dintre fiicele sale să părăsească Rusia pentru o vacanță într-o țară ”prietenoasă”.

UPDATE 15.58 Jucătorii ruşi şi belarusi (printre aceştia se numără Daniil Medvedev, Andrei Rublev sau Arina Sabalenka) ar putea fi excluşi de la Wimbledon (27 iunie-10 iulie), din cauza invaziei Ucrainei în care sunt implicate ambele ţări, conform anunţului din presa internaţională de miercuri, informează lequipe.fr.

UPDAET 15.01 În cazul în care președintele rus Vladimir Putin va fi înlăturat din funcție, prin diverse mijloace, locul său poate fi luat de cel numit de clanul oligarhic aflat la vârful Federației Rusă. Cel mai probabil, va fi un compromis ca urmare a „luptelor de palat”.

UPDAET 14.11 O armă anti-blindate dezvoltată în comun de Israel, Singapore și o companie germană a fost văzută în utilizare operațională de către Batalionul Azov împotriva forțelor militare ruse. Într-un videoclip publicat de Batalionul Azov, un luptător ucrainean poate fi văzut trăgând cu un lansator de grenade portabi MATADOR

UPDAET 13.24 Ucraina a primit avioane de vânătoare şi piese de schimb în vederea unei consolidări a Forţelor aeriene, anunţă un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care refuză să precizeze numărul acestor avioane şi ţările care le-au furnizat

UPDAET 12.05 Moartea lui Vladislav Avaev, fostul președinte al Gazprombank, una dintre cele mai puternice bănci din Rusia, a soției și a fiicei acestora a survenit în cursul zilei de luni, 18 aprilie. Potrivit Tass, agenția de știri controlată de Kremlin, Avaev (51 de ani), un apropiat al președintelui Putin, și-ar fi împușcat soția

UPDAET 11.57 Un avion de luptă antisubmarin american de tip Boeing P8 Poseidon efectua o misiune de patrulare la Marea Neagră în momentul în care crucişătorul rus Moskva, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, s-a scufundat, dezvăluie cotidianul britanic The Times.

UPDAET 11.33 Liderul brigadăzii 36 de pușcași marini, unitatea militară ucraineană de elită implicată în apărarea orașului Mariupol, maiorul Serghei Volîna a făcut miercuri, 20 aprilie, un apel disperat din subsolul uzinei Azovstal, acolo unde s-au refugiat sute de ucraineni.

UPDAET 11.09 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit miercuri dimineaţă la Kiev, într-o vizită neanunţată, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o nouă ofensivă de amploare a Rusiei în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

UPDAET 11.08 Forțele armate ale Ucrainei au publicat o înregistrare video cu momentul în care bombardează o casă ocupată de soldații ruși. Distribuită de a 54-a Brigadă Mecanizată a armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook, înregistrarea video a fost preluată de mai multe conturi de Twitter care monitorizează luptele din Ucraina.

UPDAET 10.55 Fost boxer și campion mondial la categoria grea, Wladimir Kliciko (46 de ani) continuă să trimită mesaje de încurajare pentru poporul ucrainean în războiul cu invadatorii ruși.

UPDAET 10.31 Civilii sunt forțați să poarte banderole albe cu litera Z, altfel sunt împușcați imediat și sunt, de asemenea, folosiți ca momeală pentru a localiza punctele de rezistenă armată din oraș.

UPDAET 9.46 Ucraina a primit avioane de vânătoare şi piese de schimb în vederea unei consolidări a Forţelor aeriene, anunţă un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care refuză să precizeze numărul acestor avioane şi ţările care le-au furnizat - o schimbare de atitudine a Occidentului

UPDAET 9.41 Rusia a dat un nou ultimatum miercuri, 20 aprilie, forţelor ucrainene blocate în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol pentru a depune armele, după ce marţi niciunul dintre ei nu s-a predat în cele două ore alocate de Moscova pentru a face aceasta.

UPDAET 8.49 Opozantul rus și marele campion la șah Garry Kasparov a spus că soarta președintelui rus Vladimir Putin este deja pecetluită. Potrivit acestuia, liderul de la Kremlin are șanse să fie lichidat de propriul anturaj. El a mai menționat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina a pus capăt nevinovăției lui Putin.

UPDAET 7.38 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că a discutat cu partenerii din NATO despre furnizarea unui sprijin financiar și militar suplimentar pentru Ucraina, în condițiile unei invazii ruse la scară largă. În același timp, nu a renunțat la speranța de a-l „convinge” pe Vladimir Putin să renunțe la războiul din Ucraina.

UPDAET 7.18 Rusia ar fi trimis în Ucraina între 10.000 şi 20.000 de mercenari din gruparea Wagner sau luptători sirieni şi libieni, a afirmat marţi, 19 aprilie, un responsabil european. Aceşti indivizi "nu au vehicule sau arme grele" şi intervin pentru a întări trupele ruse

UPDAET 7.12 Un ofiţer ucrainean asediat la Mariupol, a cerut comunităţii internaţionale să treacă la "extragerea" lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, spunând că "s-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore".

În Slobozhansky, ocupanții se regrupează și își reînnoiesc proviziile, continuând să blocheze parțial Harkov și să bombardeze orașul.

În direcția Izyum, rușii încearcă să efectueze recunoașteri aeriene folosind drone.

În direcțiile Donețk și Tavriya, rușii continuă să tragă asupra pozițiilor avansate ale trupelor ucrainene și să caute slăbiciuni în apărare de-a lungul întregii linii de contact. Luptele continuă în districtele Kreminna, Torsk și Zelena Dolina.

Eforturile principale ale rușilor se concentrează pe capturarea lui Mariupol, continuă asaltul în zona fabricii „Azovstal”. De asemenea, se luptă în zona Velyka Novosilka, Rivne și Storozhevo.

În zona Bugului de Sud, ocupanții își concentrează forțele pe menținerea granițelor ocupate, bombardarea trupelor ucrainene și luptă în zona Oleksandrivka.

În regiunile Donețk și Lugansk, armata ucraineană a respins 10 atacuri ale ocupanților, a distrus 12 tancuri, 28 de unități blindate și 2 vehicule, precum și un sistem de artilerie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
De ce avioanele SUA au apărat Israelul, dar nu și Ucraina. „Este foarte stupid, este ipocrizie”
O explicație ar fi dată de balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, susține „The Atlantic“. Pentru oamenii din...
Reacția lui Zelenski după atacul rusesc de la Cernihiv: ”Nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficiente echipamente de apărare”
Reacția lui Zelenski după atacul rusesc de la Cernihiv: ”Nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficiente echipamente de apărare”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă miercuri că armata ucraineană nu a putut să împiedice un triplu atac rusesc în oraşul Cernihiv, din cauza lipsei mijloacelor de apărare...
#razboi Ucraina, #atac, #mariupol , #Razboi Ucraina