Războiul din Ucraina, ziua 71. Un nou convoi ONU se îndreaptă spre Azovstal / Soldat rus capturat recunoaște că a primit ordine să ucidă civili LIVE TEXT

Joi, 05 Mai 2022, ora 08:12
21358 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 71. Un nou convoi ONU se îndreaptă spre Azovstal / Soldat rus capturat recunoaște că a primit ordine să ucidă civili LIVE TEXT
Rușii au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița regiunilor Nikolaev și Herson FOTO Twitter/ Nexta

În cea de-a 71-a zi a războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, rușii avansează în trei direcții - Limansky, Severodonetsky și Popasnyansky. Dar principalele eforturi ale invadatorilor sunt concentrate pe blocarea și încercarea de a distruge unitățile ucrainene din zona uzinei Azovstal din Mariupol.

UPDATE 22.55 Un nou convoi umanitar se îndreaptă către oțelăria Azovstal din Mariupol ca să evacueze civilii rămași acolo. Oficiali ONU spun că vineri dimineață, 6 mai, e așteptat să ajungă în combinat.

UPDATE 22.49 Serviciul de Securitate al Ucrainei a făcut publică o înregistrare în care un tânăr soldat rus capturat recunoaște că a primit ordin să omoare civili în Ucraina.

UPDATE 22.36 Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele american Joe Biden au convenit joi într-o discuţie telefonică să nu recunoască niciun câştig teritorial al Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin.

UPDATE 21.39 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi, 5 mai, că doreşte ca statele membre ale UE să confişte activele ruseşti supuse sancţiunilor.

UPDTE 21.05 Premierul israelian Naftali Bennett a afirmat joi că preşedintele rus Vladimir Putin a cerut scuze pentru remarcile ministrului său de Externe în sensul că Adolf Hitler ar fi avut origini evreieşti.

UPDATE 20.56 Autoritățile de la Kiev au solicitat oficial Chișinăului să îi dea Ucrainei cele șase avioane MiG-29 pe care le deține, pentru a fi reparate și folosite în războiul cu armata rusă.

UPDATE 19.59 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi, 5 mai, că armata sa va face în așa fel încât civilii blocaţi alături de combatanţii ucraineni în uzina Azovstal din Mariupol să fie evacuaţi în siguranţă.

UPDATE 19.07 Japonia impune noi sancțiuni Rusiei. Îngheață activele a altor 140 de cetățeni ruși și extinde interdicția de export pentru a include firme militare ruse.

UPDATE 17.35 Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi, 5 mai, că nu se aştepta ca ”operaţiunea” Rusiei în Ucraina să se prelungească atât de mult. Dând vina pe Kiev că provoacă Moscova, aliatul președintelui Vladimir Putin a mai spus că face ”tot posibilul” pentru a opri conflictul.

UPDATE 16.57 Alexei Arestovici, consilier politic al preşedintelui ucrainean, a declarat joi, 5 mai, că armata ar putea lansa o contraofensivă în războiul împotriva Rusiei după jumătatea lunii iunie.

UPDATE 15.54 Apărătorii uzinei Azovstal au reușit să respingă asaltul invadatorilor ruși și să alunge inamicul de pe teritoriul oțelăriei. Oleksii Arestovici, consilier al Președintelui Ucrainei, a declarat acest lucru într-o emisiune televizată.

UPDATE 15.35 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi, 5 mai, lansarea unei platforme online de finanţare participativă, pentru a ajuta ţara sa în războiul împotriva invadatorilor ruşi şi pentru a reconstrui infrastructura ţării, transmite AFP.

UPDATE 15.17 Valentina Galtova, medic, în vârstă de 27 de ani, a devenit prima femeie soldat rusă ucisă în Ucraina, fiind victimă a unei lovituri cu mortar la Mariupol. Valentina Galatova a murit pe 14 aprilie în orașul-port de la Marea Neagră, dar decesul ei a fost confirmat abia miercuri de presa rusă.

UPDATE 15.10 În timpul luptelor dintre apărătorii ucraineni și invadatorii ruși de pe teritoriul oțelăriei Azovstal din Mariupol, a fost ucis psihologul regimentului Azov, Natalia Lugovskaia. În 2018, aceasta și-a pierdut fiul, care a apărat Ucraina în Donbas.

UPDATE 14.44 Un pod din orașul Dnipro, aflat în estul Ucrainei, a fost lovit miercuri, 4 mai, de o rachetă rusă, chiar în timp ce pe el circulau mașini. Momentul atacului a fost surprins de mai multe camere de supraveghere.

UPDATE 14.27 Jurnalistul ucrainean Andrei Tsaplienko a relatat despre o realizare deosebită a ucrainenilor, care ar fi reușit să spulbere în luptă un exemplar din cel mai performant tanc al rușilor.

UPDATE 13.48 Ucrainenii au fost emoționați de povestea unui băiat din Mariupol, născut la începutul ostilităților din Donbass în 2014, care a rămas fără mamă la vârsta de 8 ani. Singura dorință a lui Mișa este ca cea mai dragă persoană pentru el să învie.

UPDATE 13.18 Guvernul federal al Germaniei intenţionează să livreze Ucrainei şapte obuziere blindate de tip Panzerhaubitze 2000. Decizia Cancelariei şi a Ministerului Apărării contravine, aparent, sfaturilor personalului militar de conducere din Bundeswehr, relatează Die Welt.

UPDATE 12.43 Evgheni Prigozin, cel supranumit „bucătarul” lui Putin, care conduce și temutul grup de mercenari Wagner, a lansat un atac dur asupra Occidentului. Evgheni Prigozin este un om de afaceri rus și un apropiat al lui Vladimir Putin.

UPDATE 12.16 Fostul ambasador britanic în Rusia, Andrew Wood, a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu va putea câștiga războiul din Ucraina. Potrivit diplomatului, liderul țării agresoare înțelege deja că pierde.

UPDATE 12.01 Bilanțul rușilor: Spun că au ucis peste 600 de soldaţi ucraineni şi au distrus 61 de unităţi de armament şi echipament militar în cursul nopţii.

UPDATE 11.29 Activista rusă Nadejda Saifutdinova, din oraşul Ekaterinburg, din Urali, şi-a cusut gura în semn de protest faţă de campania militară rusă în Ucraina, a anunţat miercuri, 4 mai, organizaţia neguvernamentală OVD-Info, care contabilizează arestările ce au loc la manifestaţii ale opoziţiei ruse în ţară

UPDATE 11.01 Cel puțin 25 de civili au fost răniți în urma unor lovituri cu rachete a armatei ruse la Kramatorsk, în seara zilei de miercuri, 4 mai. Șase dintre răniți au avut nevoie de îngrijiri medicale la spital, anunță șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 10.22 Ilya Filatov, cameramanul personal al lui Putin, a demisionat după ce a filmat declarația președintelui Rusiei prin care a fost declanșat războiul din Ucraina.

UPDATE 9.46 Zilele trecute, surse militare au spus că Rusia vrea să deschidă un al doilea front împotriva Ucrainei, prin Republica Moldova. Un cunoscut expert militar ucrainean, Oleg Zhdanov, colonel în rezervă și fost angajat al Departamentului Principal de Operații al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a comentat cât de probabil este un război în Moldova.

UPDATE 9.15 Agenția de presă ucraineană Slidstvo.Info împreună cu ONG-ul ”Cartierul General Anticorupție” au prezentat miercuri, 4 Mai, proiectul ”Criminali de Război Ruși”, care sistematizează informații despre prezența militarilor ruși în Ucraina și crimele comise de aceștia.

UPDATE 8.45 Soldații ruși din Brigada de Pușcași 38 a armatei ruse au refuzat brusc să participe la războiul împotriva Ucrainei, explicând acest lucru prin pierderi mari de trupe, raportează Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un rezumat al situației militare în dimineața zilei de 5 mai.

UPDATE 7.52 Statele Unite au furnizat informații despre unitățile ruse care le-au permis ucrainenilor să atace și să omoare mai mulți generali ruși, scrie The New York Times. Armata ucraineană a ucis aproximativ 12 generali în prima linie, iar acest număr i-a șocat pe mulți analiști militari.

UPDATE 7.27 Simularea unui tir de rachete cu capacitate nucleară a avut loc miercuri, 4 Mai, în enclava rusă Kaliningrad, situată în Marea Baltică. Acest anunţ a fost făcut în cea de-a 70-a zi a intervenţiei ruse în Ucraina, care a făcut mii de morţi şi a provocat cea mai mare criză de refugiaţi în Europa.

UPDATE 7.11 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul adresat poporului ucrainean, că se negociază şi speră în salvarea oamenilor din Azovstal, din Mariupol, civili, femei şi copii. El a arătat că este nevoie de timp pentru a scoate oamenii din acele subsoluri.

Cu o zi înainte, ucrainenii au doborât mai multe rachete de croazieră și avioane ale armatei lui Putin.

Se observă că, pe lângă desfășurarea de operațiuni ofensive în Zona Operațională de Est, Rusia provoacă tensiuni în regiunea transnistreană a Moldovei. În special, regrupează trupele în direcții separate, ia măsuri pentru aprovizionare și încearcă să îmbunătățească poziția tactică a unităților sale.

În direcția Slobozhansky, inamicul continuă să bombardeze Harkov și să facă recunoșteri asupra pozițiilor unităților Forțelor de Apărare ale Ucrainei. La nord de Izyum, invadatorii își continuă atacurile cu artilerie și mortiere.

Bombardamentele de artilerie ruse continuă de-a lungul liniei de confruntare în direcțiile Donețk și Tauride . Ocupanții folosesc aviația operațională-tactică pentru a lansa lovituri cu rachete și bombe pentru a opri acțiunile trupelor ucrainene.

Unitățile Forțelor Armate ale Federației Ruse încearcă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Limansky, Severodonetsky și Popasnyansky, dar nu au succes.

În Mariupol, principalele eforturi ale invadatorilor ruși sunt concentrate pe blocarea și încercarea de a distruge unitățile ucrainene din zona Azovstal. Cu sprijinul aviației, inamicul a reluat ofensiva pentru a prelua controlul asupra teritoriului uzinei.

Datorită acțiunilor de succes ale ucrainenilor, invadatorii au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița regiunilor Nikolaev și Herson.

În ziua precedentă, pierderile rușilor au fost: patru UAV -uri și trei rachete de croazieră. . Au fost lovite și două avioane. Inițial, au fost raportate ca avioane de luptă Su-30, dar informațiile sunt în curs de actualizare.

Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul "Viitorul Moldovei în UE'' organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că "de când a apărut...
#razboi Ucraina, #Livetext, #azovstal, #Transnistria, #pierderi, #Rusia , #Razboi Ucraina