Războiul din Ucraina, ziua 72. Cancelarul german, invitat de Zelenski la Kiev pe 9 mai / Militari ruși acuzați că au atacat o mașină ce evacua civili din Azovstal LIVE TEXT

Vineri, 06 Mai 2022, ora 08:30
13858 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 72. Cancelarul german, invitat de Zelenski la Kiev pe 9 mai / Militari ruși acuzați că au atacat o mașină ce evacua civili din Azovstal LIVE TEXT
Trupele ruse nu opresc operațiunile ofensive în Est FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

În cea de-a 72-a zi a războiului, trupele de ocupație ale Rusiei continuă să blocheze unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei în zona Mariupol „Azovstal” - inamicul a reluat asaltul pentru a lua sub control teritoriul uzinei. Invadatorii încearcă să avanseze în alte direcții, unde bombardează pozițiile trupelor ucrainene și suportă pierderi.

UPDATE 23.43 Brigada 53 Mecanizată a Forțelor Armate Ucrainene a făcut publice vineri, 6 mai, imagini arată cum o dronă Switchblade atacă în stil kamikaze un buncăr al trupelor ruse din Ucraina.

UPDATE 22.26 O parte semnificativă a generalilor ruși nu sprijină războiul împotriva Ucrainei. Acest lucru este dovedit de corespondența piratată a conducerii Forțelor Armate Ruse, primită de grupul de investigații Bellingcat.

UPDATE 21.35 Serviciul de Securitate al Ucrainei a făcut publice noi interceptări ale unor discuții între soldații ruși din care reiese că aceștia încearcă să găsească diverse modalități pentru a împiedica intrarea în luptă. Un ”truc” este să pună nisip în rezervorul de combustibil pentru ca vehiculele lor să nu mai pornească.

UPDATE 20.39 Premierul de la Kiev, Denis Şmigal, a anunțat că aproximativ jumătate din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine sau proiectile neexplodate.

UPDATE 19.38 Un înalt responsabil parlamentar rus, Andrei Turciak, a declarat vineri, 6 mai, în timpul unei vizite în orașul Herson, că țara sa va rămâne ”pentru totdeauna” în sudul Ucrainei.

UPDATE 19.20 Președintele SUA, Joe Biden, se va întâlni virtual cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și omologii săi din G7, pe 8 mai. Pe ordinea de zi a ședinței se află sancțiunile impuse Rusiei.

UPDATE 18.54 Renumitul jurnalist de investigații Hristo Grozev a dezvăluit că Rusia a folosit deja o mare parte din rezervele sale de rachete în cele peste două luni de război în Ucraina și începe să se confrunte și cu o lipsă de personal.

UPDATE 18.31 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să facă un „pas puternic” și să viziteze Kievul pe 9 mai. Aceasta este data la care Rusia sărbătorește anual victoria Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial.

UPDATE 17.42 Regimentul ucrainean Azov, care apără combinatul siderurgic Azovstal, a acuzat vineri, 6 mai, forţele militare ruse că au vizat una dintre maşinile sale care participa la o operaţiune de evacuare a civililor.

UPDATE 17.34 Forțele de ocupație ruse continuă să terorizeze populația civilă din Ucraina. Doi angajați ai Serviciului de Stat de Urgență au fost dați dispăruți în regiunea Lugansk, unde le duceau civililor apă.

UPDATE 17.23 Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat vineri, 6 mai, că nicio sancţiune nu poate distruge voinţa poporului rus și determinarea de a apăra adevărul istoric.

UPDATE 16.50 Rusia crede că poate scăpa de acuzaţiile de crime de război ameninţând cu un atac nuclear, a susţinut vineri, 6 mai, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 16.46 O fată de doar 15 ani din Popasna, din regiunea ucraineană Lugansk, a condus pe un drum minat, deși fusese împușcată de soldațiii ruși, pentru a salva mai mulți oameni.

UPDATE 14.35 Jurnalistul bulgar Hristo Grozev, conducătorul grupului internațional de investigații Bellingcat, a oferit detalii din apropierea președintelui Rusiei, susținând că Vladimir Putin nu va fi lăsat să declanșeze un război nuclear.

UPDATE 14.31 O fregată din clasa Amiral Grigorovici a Flotei Marinei ruse a Mării Negre ar fi luat foc în apropierea Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Operațiunea de salvare este în curs de desfășurare, în zonă aflându-se mai multe avioane și nave de salvare, scrie presa din Ucraina pe rețelele sociale.

UPDATE 13.44 Invadatorii ruși au distrus casa lui Ivan Lisun, veteranului din cel de-al Doilea Război Mondial, situată în satul Zolociv, regiunea Harkov. Bărbatul în vârstă de 97 de ani a rămas fără adăpost în urma unui alt bombardament asupra satului.

UPDATE 13.15 Ucraina a impus restricţii, temporare, privind exporturile de cereale pe calea ferată spre România şi Republica Moldova, din cauza numărului mare de vagoane aflate la puncte de trecere a frontierei, a anunţat vineri firma de consultanţă APK-Infrom, transmite Reuters.

UPDATE 11.58 Soldații ruși au ajuns în prima zi a războiului în satul Grebenykivka din regiunea Sumy, situat la 35 de kilometri de granița cu Rusia. Primul lucru pe care l-au făcut rușii când au intrat în sat a fost să jefuiască magazine, potrivit slidstvo.info.

UPDATE 11.50 Invadatorii ruși vor să organizeze o „paradă a prizonierilor” cu ucraineni pe 9 mai la Mariupol. Astfel, Kremlinul va arăta public că nu respectă normele dreptului internațional.

UPDATE 11.09 Preşedintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, ia apărarea invaziei ruse din Ucraina într-un interviu acordat joi agenţiei Associated Press, dar spune că nu se aştepta ca acest conflict care durează de zece săptămâni "să treneze aşa".

UPDATE 9.26 Pentru a doua zi consecutiv, trupele ruse continuă să atace uzina Azovstal din Mariupol, în ciuda afirmațiilor că încearcă doar să o blocheze. Rezistența armatei ucrainene perturbă planurile operaționale ale Rusiei în sudul Donbasului.

UPDATE 8,56 Șeful grupului internațional de investigații Bellingcat, Hristo Grozev, consideră că anturajul lui Vladimir Putin nu știa despre intenția sa de a declanșa un război la scară largă împotriva Ucrainei. Putin nici măcar nu și-a informat cei mai apropiați asociați politici despre astfel de planuri, de exemplu, ministrul de externe Lavrov.

UPDATE 8,34 Ucraina a avut ajutor din partea Statelor Unite când a ţintit, cu succes, cu rachete de croazieră preţioasa navă de război a Rusiei, luna trecută, afirmă surse citate de CNN. Forţele ucrainene, care au observat o navă de război rusească în Marea Neagră, au apelat la contactele americane pentru a confirma că este vorba despre Moskva.

UPDATE 8,08 Forțele armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov, joi, 5 Mai. Acest lucru va duce probabil ca ocupanții ruși să-și piardă toate pozițiile în raza de acțiune a artileriei orașului.

UPDATE 7.48 O a treia operaţiune de evacuare a civililor din Mariupol este aşteptată vineri, afirmă ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oţelăriei unde ultimii apărători ucraineni rezistă, conform BBC. Se crede că în buncărele combinatului se ascund şi aproximativ 200 de civili.

UPDATE 7.47 După ipotezele lansate în presa americană privind informaţiile furnizate de SUA ucrainenilor, care le-a permis lichidarea mai multor ofițeri superiori ruși, Pentagonul neagă că ar fi colaborat în acest sens cu Kievul.

UPDATE 7.31 Într-un discurs adresat atât poporului ucrainean, cât şi participanţilor la un eveniment de caritate din Marea Britanie, Volodimir Zelenski a spus că "dacă toţi din lume - sau cel puţin majoritatea - erau conducători fermi şi curajoşi ca Ucraina, ca Marea Britanie" este sigur că s-ar fi pus capăt deja războiului.

Cu o zi înainte, doar în Donbass, soldații ucraineni au respins 11 atacuri ale invadatorilor. Acest lucru se precizează în rezumatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei din dimineața zilei de 6 mai.

Astăzi, trupele ruse nu opresc operațiunile ofensive în Zona Operațională de Est. Deși nu au efectuat operațiuni active în direcțiile Volyn și Polesye.

În ultimele zile, rușii nu au avut succes în estul Ucrainei, așa că Forțele Armate ale Ucrainei pot continua contraatacurile și pot avansa cu succes în direcția Izyum, într-o contraofensivă mai largă. Acest lucru va permite revenirea teritoriului ocupat de Rusia în regiunea Harkov.

În zonele de frontieră ale Ucrainei din teritoriile regiunilor Bryansk, Kursk și Belgorod, pozițiile rușii un număr nesemnificativ de personal, arme și echipament militar.

În paralel, ocupanții construiesc sistemul de apărare aeriană.

Pe 5 mai, unitățile de apărare aeriană ucrainene au neutralizat 15 ținte aeriene inamice . Vorbim despre 14 vehicule aeriene fără pilot de tip Orlan și o aeronavă.

Noua armă cu sistem de ghidare pe care ar fi folosit-o rușii la ultimele atacuri din Harkov. „Ceva între o bombă aeriană şi o rachetă”
Noua armă cu sistem de ghidare pe care ar fi folosit-o rușii la ultimele atacuri din Harkov. „Ceva între o bombă aeriană şi o rachetă”
Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, în care a murit cel puţin o persoană, au...
Rușii au modernizat sistemele de rachete S-300 și S-400 și lovesc cu ele Harkovul. Ucrainenii caută soluții să le distrugă
Rușii au modernizat sistemele de rachete S-300 și S-400 și lovesc cu ele Harkovul. Ucrainenii caută soluții să le distrugă
Șeful garnizoanei Harkov și al Forțelor de Apărare din Harkov, Serhi Melnik, cu indicativul Marcel, a declarat că trupele rusești au modernizat sistemele S-300 și S-400 și rachetele...
#razboi Ucraina, #LIVE Text, #contraatac, #harkov , #Razboi Ucraina