Război în Ucraina, ziua 75. Ambasada Greciei din Kiev redeschisă / Biden a reactivat o lege din Al II-lea Război Mondial / Putin, tot mai puțin ascultat de armată LIVE TEXT

Luni, 09 Mai 2022, ora 08:10
17439 citiri
Război în Ucraina, ziua 75. Ambasada Greciei din Kiev redeschisă / Biden a reactivat o lege din Al II-lea Război Mondial / Putin, tot mai puțin ascultat de armată LIVE TEXT
Rusia își etalează echipamentul militar la parada de Ziua Victoriei FOTO Captură Youtube

Este a 75-a zi de război în Ucraina. În vreme ce Volodimir Zelenski a anunțat că 60 de oameni au fost uciși după ce rușii au bombardat o școală în Luhansk, pe străzile din Moscova are loc o paradă impresionantă a armatei ruse. Președintele Federației Ruse a ținut un discurs în care a afirmat că ”am fost nevoiți să începem această operațiune pentru că NATO a ajuns la granițele noastre”.

UPDATE 23.36 Grecia şi-a redeschis luni ambasada la Kiev, "într-un gest extrem de simbolic" pentru a-i sprijini pe "ucrainenii şi comunitatea greacă" trăind în această ţară, a anunţat ministrul grec de Externe Nikos Dendias.

UPDATE 23.24 Preşedintele SUA, Joe Biden, a semnat luni, 9 mai, o lege care va permite țării să accelereze transportul de echipamente militare către Ucraina.

UPDATE 23.03 Fostul președinte ucrainean a reacționat dur după parada organizată de liderul de la Kremlin în plin război cu țara sa. Petro Poroșenko a descris parada de Ziua Victoriei din Rusia ca fiind un ”marș al înfrângerii” și l-a numit pe Putin ”nebun”.

UPDATE 22.43 În discursul rostit luni, 9 mai, în Piața Roșie, adresat trupelor și națiunii ruse, liderul de la Kremlin a repetat justificarea frecvent exprimată pentru atacarea Ucrainei: un argument care pare să învinovățească pe toată lumea, cu excepția Rusiei, pentru ceea ce se întâmplă.

UPDATE 21.34 Un oficial din Departamentul de Apărare al SUA a vorbit despre problemele cu care se confruntă Vladimir Putin în Ucraina. Potrivit acestuia, mai multe informații arată că armata și ofițerii ruși refuză să execute ordinele președintelui.

UPDATE 20.06 Rusia a negat luni, 9 mai, că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie, așa cum susțin Marea Britanie și presa ucraineană.

UPDATE 19.44 Președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu oficialii săi de securitate națională despre scurgerile privind partajarea informațiilor cu Ucraina și le-a transmis că acest lucru trebuie să înceteze, potrivit unor surse citate de CNN.

UPDATE 19.24 Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat că armata rusă continuă ofensiva asupra uzinei Azovstal din Mariupol, folosind tancuri şi artilerie.

UPDATE 19.10 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a reacţionat după ce ambasadorul Rusiei la Varşovia a fost stropit cu vopsea roşie, ea afirmând că "neo-naziştii şi-au arătat încă o dată faţa".

UPDATE 18.40 Patru rachete de croazieră au fost lansate de armata rusă asupra oraşului-port Odesa, din sudul Ucrainei, luni, 9 mai, potrivit unor surse locale, citate de agenţia de presă Ukrinform.

UPDATE 17.37 Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a acuzat că armata lui Putin vrea să înarmeze prizonierii și localnicii din orașul ocupat Herson și să-i trimită pe front.

UPDATE 16.12 Aflat într-o vizită surpriză la Odesa, mare oraş din sudul Ucrainei, preşedintele Consiliului European Charles Michel a fost forţat să se pună la adăpost din cauza unor tiruri cu rachetă, informează un responsabil al UE.

UPDATE 16.03 Confiscarea rezervelor valutare îngheţate ale Rusiei şi utilizarea lor pentru reconstruirea Ucrainei este ”un act ilegal care subminează încrederea în Europa” a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, cu privire la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrel.

UPDATE 14.58 Republica Belarus va continua să sprijine Rusia prin toate mijloacele şi nu va permite nimănui să rupă relaţiile ruso-belaruse, a declarat luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în timpul discursului său susţinut cu ocazia Zilei Victoriei, care marchează victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

UPDATE 14.30 Televiziunea rusă de stat a fost însă piratată de hackeri, chiar în timpul discursului șefului de la Kremlin, Vladimir Putin, cu un mesaj care a apărut pe mai multe posturi, inclusiv pe cele care difuzau desene animate pentru copii.

UPDATE 14.10 Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, oficialul de la Kiev care a avut o primă reacţie la discursul rostit luni la Moscova, de către preşedintele rus Vladimir Putin, a insistat că NATO nu plănuia să atace Rusia şi că războiul corespunde doar "ambiţiilor imperialiste bolnave" ale acestei ţări.

UPDATE 13.33 Ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreiev, a fost stropit cu vopsea roșie, în timp ce acesta vizita cimitirul soldaților sovietici din Varșovia, pentru a depune flori de Ziua Victoriei.

UPDATE 13.01 ”Doomsday” (Avionul Apocalipsei), aeronava fără geamuri care îl poate proteja pe Vladimir Putin în cazul unui război nuclear, nu a mai zburat peste cerul Pieţei Roşii din Moscova, acolo unde se comemora cea de-a 77-a aniversare de la înfrângerea Germaniei Naziste de către Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.

UPDATE 12.31 Președintele Rusiei a anunțat că a semnat un decret care îi vizează direct pe soldații ce luptă în Ucraina.

UPDATE 11.40 Parada aeriană pregătită pentru 9 mai a fost anulată, Kremlinul invocând condiții meteo nefavorabile.

UPDATE 11.20 Piotr Tolsoi, urmașul romancierului rus Lev Tolstoi, a făcut declarații radicale la adresa Ucrainei într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

UPDATE 11.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, când se marchează ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu.

UPDATE 10.00 Vladimir Putin, președintele Rusiei, a ținut un discurs în 9 mai, la parada din Piața Roșie din Moscova, pentru a marca 77 de ani de la victoria rușilor împotriva Germaniei naziste, în cadrul căruia a discutat și despre războiul din Ucraina.

UPDATE 9.45 Aproximativ 11.000 de soldați sunt așteptați luni, 9 mai 2022, să participe la parada din Piața Roșie din Moscova, pentru a marca 77 de ani de la victoria rușilor împotriva Germaniei naziste.

UPDATE 9.30 Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a afirmat într-un interviu acordat ziarului Financial Times că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.

UPDATE 9.19 Oficialul rus care spune că într-un război nuclear țările NATO „pot fi distruse de Rusia într-o jumătate de oră”: „Nu trebuie să admitem acest război”.

UPDATE 9.02 În prezența prim-ministrului al Canadei Justin Trudeau, președintele Volodimir Zelenski i-a premiat pe pirotehniștii ucraineni care stăpânesc tehnologia canadiană de deminare. Printre ei - celebrul câine Patron, care detectează mine în Ucraina.

UPDATE 8.45 Un milion de locuitori din regiunea Lugansk au rămas fără apă după ce rușii au bombardat zona, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare regionale Lugansk, Serhiy Haidai.

UPDATE 8.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul adresat naţiunii duminică seară, că 60 de civili a fost ucişi în atacul rusesc asupra şcolii din satul Bilohorivka, în regiunea Lugansk.

UPDATE 7.57 Guvernul britanic a anunţat o nouă serie de sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv interdicţii de export vizând industria rusă şi taxe vamale mai mari, în special pentru paladiu.

UPDATE 7.45 Volodimir Zelenski, în ajunul zilei în care Rusia sărbătorește victoria din cel de-Al Doilea Război Mondial: „Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă nu ar ucide"

Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară 6 nave şi 2 submarine în apropierea Ucrainei în Marea Neagră, notează The Kiev Independent.

Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat pe 8 mai că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.

De asemenea, Comandamentul a anunţat că ucrainenii au distrus duminică a distrus două lansatoare de rachete multiple ruseşti, un tanc, un sistem de rachete antiaeriene, două drone şi un elicopter., dar au murit şi 51 de soldaţi ruşi.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #nave razboi, #submarin, #crime razboi , #Razboi Ucraina