Război în Ucraina, ziua 83. Luptătorii Azov în drum spre Donețk / Mariupol, pe mâna kadîroviților / Revolta rudelor rușilor morți / Atac cu rachete la Cernihiv LIVE TEXT

Marti, 17 Mai 2022, ora 07:22
22333 citiri
Război în Ucraina, ziua 83. Luptătorii Azov în drum spre Donețk / Mariupol, pe mâna kadîroviților / Revolta rudelor rușilor morți / Atac cu rachete la Cernihiv LIVE TEXT
Militari ucraineni FOTO / Facebook Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Este a 83-a zi a războiului din Ucraina. Trupele ruse continuă atacul asupra regiunii Lugansk. O bază militară ucraineană a fost atacată la 15 kilometri de granița cu Polonia. Liderii UE nu au ajuns la un numitor comun privind al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 23.07Corespondenții agenției de presă Reuters susțin că peste 250 de apărători ucraineni au fost duși într-o colonie din Olenivka, aflată sub ocupația soldaților ruși din regiunea Donețk. Convoiul rusesc a însoțit 7 autobuze în care se aflau militarii ucraineni.

UPDATE 22.20 Un focar de holeră este posibil în orașul Mariupol ocupat de ruși din cauza problemelor de apă. Acest lucru a fost dezvăluit în timpul unui briefing la Media Center Ucraina de către managerul de incidente al OMS în Ucraina, dr. Dorit Nitsan.

UPDATE 21.56 Ocupanții ruși continuă atacurile asupra civililor ucraineni. Aceștia au folosit din nou muniții cu dispersie interzise, într-un bombardament care a vizat un cartier rezidențial din orașul Nikolaev, din sudul țării. În urma atacului, transportul și infrastructura civilă au fost avariate, potrivit Obozrevatel.

UPDATE 20.28 Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina ”cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie”. Echipa este formată din 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit CNN.

UPDATE 20.16 În ultima vreme se vehiculează ideea că Occidentul ar presa Ucraina pentru a face concesii teritoriale Rusiei, pentru a putea stopa războiul. Acum președintele Volodimir Zelenski a avut o convorbire cu Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în care au stabilit o linie comună, ce prevede că orice acord de pace între Moscova și Kiev.

UPDATE 19.47 Andrii Bilețki, fondatorul și primul comandant al Regimentului Azov, a cerut opiniei publice să se abțină de la a comenta situația predării militarilor ucraineni din uzina Azovstal asediată. Bilețki a publicat un mesaj pe canalul său de Telegram, marți 17 mai.

UPDATE 19.16 Un militar al Forțelor Armate Ruse s-a lăudat tatălui său că a torturat prizonieri ucraineni și a jefuit așezări pașnice. Tatăl său nu numai că nu a condamnat acțiunile fiului, dar chiar le-a aprobat. Interceptarea audio a conversației telefonice a fost făcută de serviciul special SBU

UPDATE 18.34 Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și soția sa, Olena, au participat marți, 17 mai, la ceremonia de înmormântare a primului preşedinte al ţării după câştigarea independenţei, Leonid Kravciuk, la Kiev, relatează Daily Mail. Este prima dată de la începutul războiului când cuplul prezidențial a fost fotografiat împreună.

UPDATE 17.59 Rusia vrea să le predea kadîroviților Mariupolul pentru a înăbuși rezistența: ”Vor avea controlul asupra portului și dreptul la jaf”

UPDATE 17.17 Informații despre pierderile Rusiei în războiul din Ucraina se scurg în societatea rusă, indignând rudele soldaților morți. În același timp, chiar și susținătorii de ieri ai invaziei Ucrainei își pierd încrederea în guvernul rus, scrie The Guardian.

UPDATE 16.23 Sprijinul locuitorilor din Crimeea pentru Putin pare că se clatină. Un protest pro-Ucraina este anunțat în Simferopol: ”Este timpul să plecăm acasă!”

UPDATE 16.13 puţin 8 persoane au murit şi alte 12 persoane au fost rănite marți, 17 mai, după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra satului Desna din regiunea Cernihiv, nordul Ucrainei, a anunţat serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei, citat de Reuters.

UPDATE 16.02 Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a criticat guvernul ungar pentru atitudinea sa față de Rusia, după ce Viktor Orban a depus jurământul luni, 16 mai, pentru un nou mandat de premier al Ungariei.

UPDATE 15.46 Decizia Uniunii Europene (UE) şi a liderilor G7 de a permite Ucrainei să folosească activele îngheţate ale Rusiei ar fi ”un furt categoric”, a declarat marți, 17 mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

UPDATE 15.28 Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, analizează interzicerea schimbului de luptători din regimentul Azov din Ucraina cu militari ruși, a anunțat marți, 17 mai, un canal Telegram care difuzează procedurile legislative.

UPDATE 14.32 Canalele de propagandă rusești au mediatizat marți, 17 mai, un film cu soldații ucraineni din Azovstal care au acceptat să iasă din uzină.

UPDATE 14.19 După ce în luna februarie a acestui an personalul ambasadei Israelului s-a mutat de la Kiev la Liov, iar mai apoi în partea poloneză a graniței, oficialii au revenit în capitala Ucraineană.

UPDATE 14.00 Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk spune că se lucrează la ”următoarele etape” ale evacuării luptătorilor din oțelăria Azovstal din Mariupol. Zelenski a precizat, într-un video, că a început o operațiune de salvare a ”apărătorilor dim Mariupol”.

UPDATE 13.16 Forțele Aeriene ale Ucrainei au declarat că o rachetă rusă a lovit ținte de infrastructură din orașul Liov, situat în vestul țării.

UPDATE 12.51 Vladimir Putin s-a implicat atât de personal în războiul din Ucraina încât ia decizii operaționale și tactice „la nivelul unui colonel sau brigadier”, potrivit surselor militare occidentale, citate de The Guardian.

UPDATE 12.02 Statele Unite au efectuat în weekend un test cu succes al rachetei supersonice, la o lună după ce au anunțat că programul a suferit întârzieri din cauza unor ”anomalii”.

UPDATE 11.57 Într-o înregistrare difuzată pe rețelele sociale de ambasada Rusiei la Geneva, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a comentat oportunitatea războiului din Ucraina, comparând țara atacată de Vladimir Putin cu Palestina.

UPDATE 11.48 Dacă Statele Unite și NATO nu au reușit să oprească invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, acum un fost diplomat american susține că există o metodă prin care acesta poate fi descurajat.

UPDATE 9.20 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor. Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal, 53 grav rănite.

UPDATE 8.30 O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri (9 mile) de graniţa cu Polonia a fost vizată într-un atac cu rachete ruseşti marţi dimineaţa, potrivit informaţiilor furnizate de Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Lviv.

UPDATE 7.30 Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

UPDATE 7.24 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, în cea de-a 82-a zi de război, în mesajul zilnic către poporul ucrainean, că a început operaţiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului, unii dintre ei răniţi grav.

Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, la sud de Harkov, ucigând două persoane şi rănind alte nouă ca urmare a bombardamentelor asupra unui spital din Severodoneţk, transmite BBC, citând preşedinţia Ucrainei.

Cu toate acestea, forţele ruse au făcut puţine progrese, autorităţile ucrainene spunând că intensitatea bombardamentelor asupra oraşului din nord-estul Harkov s-a „redus semnificativ” iar trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia.

Guvernatorul regional a declarat că trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat un videoclip care arată un număr de soldaţi adunaţi în jurul unui post de demarcaţie a frontierei, vopsit în galben şi albastru.

Guvernatorul regiunii a spus că trupele au repus un semn care marca graniţa. Cu toate acestea, afirmaţia nu a fost încă verificată.

Preşedinţia Ucrainei a declarat într-o şedinţă de informare că Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, la sud de Harkov, ucigând două persoane şi rănind alte nouă ca urmare a bombardamentelor asupra unui spital din Severodoneţk, mai spune BBC.

Alte două rafinării din Rusia au fost lovite de drone ucrainene. Nu au fost victime, susține guvernatorul regiunii ruse Samara VIDEO
Alte două rafinării din Rusia au fost lovite de drone ucrainene. Nu au fost victime, susține guvernatorul regiunii ruse Samara VIDEO
Guvernatorul regiunii ruse Samara a declarat sâmbătă că drone ucrainene au lovit două rafinării de petrol aparţinând gigantului petrolier de stat Rosneft, fără a provoca victime, dar...
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Forțele de apărare ucrainene sunt capabile să trimită în fiecare noapte între 30 și 60 de drone cu rază lungă de acțiune în Rusia. Această evaluare, bazată pe date ucrainene, a fost...
#razboi Ucraina, #Rusia, #Luhansk Donetk Ucraina Rusia, #atac , #Razboi Ucraina