Războiul din Ucraina, ziua 84. Planul lui Putin, dezvăluit de primarul Kievului / Avertismentul ONU privind criza alimentară declanșată de invazia Rusiei LIVE TEXT

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 08:11
18552 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 84. Planul lui Putin, dezvăluit de primarul Kievului / Avertismentul ONU privind criza alimentară declanșată de invazia Rusiei LIVE TEXT
Rușii au încercat să treacă peste granița din regiunea Sumy FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

18 mai marchează cea de-a 84-a zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Evacuarea militarilor ucraineni la Azovstal continuă, ei fiind duși pe teritoriul ocupat al regiunii Donețk.

UPDATE 23.29 Alianța NATO nu se așteaptă la câștiguri semnificative pentru nicio parte a câmpului de luptă din Ucraina în următoarele săptămâni, a declarat miercuri, 18 mai, pentru CNN, un oficial militar al NATO care cunoaște informațiile.

UPDATE 22.47 Vladimir Klitschko, fost campion mondial la box, a declarat că Federația Rusă și-a propus ca obiectiv distrugerea ucrainenilor și capturarea teritoriilor, fără opozanți.

UPDATE 22.23 ONU a anunțat miercuri, 18 mai, că războiul din Ucraina frânează fragila recuperare economică pe care lumea a început-o după criza provocată de Covid-19, coborând de la 4% la 3,1% estimările de creştere globală pentru acest an şi avertizând că deteriorarea poate fi chiar mai acută.

UPDATE 22.07 Ministrul german al Dezvoltării Svenja Schulze l-a acuzat miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin de ”folosirea foametei ca armă”, reprezentanta Berlinului anunţând intenţia de a lansa o alianţă pentru securitate alimentară globală.

UPDATE 21.36 Ambasada SUA la Kiev a fost redeschisă miercuri, 18 mai, după trei luni de când a fost închisă ca urmare a invaziei ruse din Ucraina. Reîncepem oficial operaţiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Langenkamp, cu puţin înainte ca steagul american să fie arborat din nou pe imobil.

UPDATE 20.58 Consiliul orașului Mariupol a avertizat miercuri, 18 mai, asupra riscului unei catastrofe de mediu în urma bombardamentelor ruse asupra uzinei Azovstal.

UPDATE 19.16 O explozie puternică a fost auzită miercuri, 18 mai, de locuitorii din Melitopol. Potrivit mai multor informații de pe rețelele de socializare, luptătorii ucraineni au aruncat în aer un tren blindat rusesc, urmând un schimb de focuri.

UPDATE 19.10 Ambasada Rusiei în România a reacționat miercuri, 18 mai, la zvonurile potrivit cărora președintele Vladimir Putin ar fi grav bolnav.

UPDATE 18.25 Aleksei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean, consideră că autoritățile ruse au început să pregătească moral populația pentru cedarea peninsulei Crimeea.

UPDATE 17.30 Armata ucraineană a distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre, potrivit informațiilor făcute publice miercuri, 18 mai, de Centrul pentru Comunicații Strategice.

UPDATE 16.58 Gruparea de hackeri Anonymous a anunțat că a piratat baza de date a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank.

UPDATE 15.31 Primul proces privind crimele de război în Ucraina a început miercuri, fiind vorba despre un soldat rus acuzat că a ucis un civil neînarmat. Vadim Şişimarin, un tânăr în vârstă de 21 de ani, s-a prezentat la ora locală 14.00 în faţa instanţei Judecătoriei Solomiansk, din Kiev.

UPDATE 13.46 „Epurările staliniste” au început în conducerea de vârf a armatei ruse, în urma eșecurilor înregistrare pe frontul din Ucraina, anunță Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR MO) pe canalul oficial de Telegram.

UPDATE 13.16 Un clip video cu imagini care ar reprezenta distrugerea a două tancuri aflate în spatele frontului cu rachete Brimstone furnizate de Marea Britanie a fost făcut public de armata ucraineană. Imaginile au fost postate pe contul de Twitter al agenției Nexta.

UPDATE 11.45Trupele ruse au atacat Școala Nr. 1 din Avdiivka (regiunea Donețk) cu muniție cu fosfor interzisă. Potrivit lui Pavlo Kyrylenko, șeful Administrației Militare Regionale Donețk, nu au fost raportate victime.

UPDATE 10.12 Ministerul de Externe anunţă, miercuri, că România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federaţiei Ruse.

UPDATE 10.04 Vicepremierul Rusiei, Marat Husnullin, a efectuat marţi, 17 mai, o vizită în regiunea Herson, regiune ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei încă din primele zile ale invaziei declanşate în 24 februarie, unde a declarat că această regiune va ocupa "un loc demn în familia noastră rusă".

UPDATE 9.12 În regiunea Herson ocupată de trupele ruse, invadatorii jefuiesc muzee și colecții private de artă, ducând prada în Crimeea, s-a anunțat marți, 17 mai, pe pagina de Facebook a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev.

UPDATE 7.47 Apărătorii ucraineni au completat colecția de trofee luate de la ocupanții ruși, de data aceasta cu un tanc rusesc T-72BZ, așa cum se poate vedea din videoclipul distribuit de consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne, Anton Gerașcenko, pe canalul său de Telegram.

UPDATE 7.34 Justiţia din Ucraina începe miercuri, 18 mai, primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său. Procesul este al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat.

UPDATE 7.11 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei.

Rușii au încercat să treacă peste granița din regiunea Sumy, bombardând continuu regiunile Donețk și Lugansk. Forțele armate ucrainene rezistă atacului, ajungând la granița de stat din regiunea Harkov.

Rusia vrea să recunoască Azov ca organizație teroristă și să-i interogheze pe militarii scoși din Azovstal.

Ucraina a suspendat temporar discuţiile cu Rusia, iar Ministerul rus de Externe spune că „Ucraina sa retras de fapt din procesul de negocieri”.

Președintele francez Macron a asigurat că cererea Ucrainei de aderare la UE va fi luată în considerare în cadrul summitului Consiliului European din iunie.

Rusia a ”aruncat” peste 160.000 de militari în războiul împotriva Ucrainei și până pe 17 mai, pierduse aproximativ 27.900 de soldați.

Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei
Mutarea militară a lui Putin ce alertează NATO: Ar fi semnul unei lovituri contra Europei
Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina nu se oprește în ciuda faptului că s-au înregistrat sute de mii de victime de ambele părți. Fricile unei escaladări sunt tot mai accentuate în...
Rușii au modernizat sistemele de rachete S-300 și S-400 și lovesc cu ele Harkovul. Ucrainenii caută soluții să le distrugă
Rușii au modernizat sistemele de rachete S-300 și S-400 și lovesc cu ele Harkovul. Ucrainenii caută soluții să le distrugă
Șeful garnizoanei Harkov și al Forțelor de Apărare din Harkov, Serhi Melnik, cu indicativul Marcel, a declarat că trupele rusești au modernizat sistemele S-300 și S-400 și rachetele...
#razboi Ucraina, #LIVE Text, #evacuare, #azovstal , #Razboi Ucraina