Războiul din Ucraina, ziua 85. Colonelul rus care a făcut praf Kremlinul și-a contrazis propriile declarații / Australia trimite blindate și medicamente Kievului LIVE TEXT

Joi, 19 Mai 2022, ora 08:02
18798 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 85. Colonelul rus care a făcut praf Kremlinul și-a contrazis propriile declarații / Australia trimite blindate și medicamente Kievului LIVE TEXT
Trupele ruse au bombardat regiunile Cernihiv și Sumi FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

19 mai marchează cea de-a 85-a zi a războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Evacuarea armatei ucrainene la Azovstal continuă, rușii au încercat să treacă peste granița din regiunea Sumi, au tras în regiunea Cernihiv și au bombardat în continuu regiunile Donețk și Lugansk. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a extins statutul juridic al legii marțiale și al mobilizării generale. Totodată, Forțele Armate ale Ucrainei continuă contraofensiva în regiunea Harkov, iar Președinția anunță începerea unei contraofensive în două direcții în Donbas.

UPDATE 23.34 Mikhail Khodarenok, fost colonel al armatei ruse, și-a contrazis propriile declarații făcute cu doar o zi înainte în ceea ce privește capacitățile armatei ucrainene de a se apăra în fața armatei lui Putin.

UPDATE 23.17 Australia a anunțat că va trimite Ucrainei blindate și echipamente medicale.

UPDATE 22.21 Senatul Statelor Unite a aprobat joi, 19 mai, un nou pachet de ajutor militar, economic şi umanitar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari, relatează CNN. Un ajutor substanțial a fost aprobat și de G7.

UPDATE 22.11 Adjunctul comandantului din oțelăria Azovstal anunță, într-un video pe Telegram, că se află în incinta combinatului din Mariupol și că are loc o anumită operațiune, despre care nu a dat detalii.

UPDATE 21.43 Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat joi, 19 mai, că ţara sa a achiziţionat din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi rachete Iskander.

UPDATE 21.15 ONU a îndemnat joi Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace, care se află într-un punct mort, în Turcia, bazându-se pe contactele avute pentru operaţiunile de evacuare de la Mariupol.

UPDATE 20.49 Departamentul american al Apărării a anunțat joi, 19 mai, că șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a discutat telefonic cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, pentru prima oară de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 20.21 Conducătorul grupului de investigații Bellingcat, Christo Grozev, care a dat un interviu pentru Radio Europa Liberă, susține că înalți oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred deja că ”războiul este pierdut”. În plus, o lovitură de stat împotriva liderului de la Kremlin este acum o ”posibilitate reală”.

UPDATE 20.00 Armata rusă a lansat joi, 19 mai, noi bombardamente asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei. Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 40 au fost rănite.

UPDATE 19.42 Parchetul ucrainean a cerut joi, 19 mai, închisoare pe viaţă pentru soldatul rus Vadim Şişimarin, la primul proces pentru crimă de război care se desfăşoară în țară după invazia Moscovei.

UPDATE 18.40 Centrul de Contracarare a Dezinformării al Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina a avertizat joi, 19 mai, că ocupanții ruși pot organiza provocări în regiunea Donețk care să justifice crime similare celor comise în Bucea.

UPDATE 17.24 Un proiect de lege care extinde semnificativ puterile președintelui rus, Vladimir Putin, a fost depus în Duma de Stat. Proiectul prevede că liderul de la Kremlin va putea crea administrații temporare în afara Rusiei.

UPDATE 16.56 Procesul soldatului rus de 21 de ani, judecat în Ucraina după ce a ucis un civil de 62 de ani, a fost reluat joi, 19 mai. În instanță, Vadim Șișimarin și-a cerut scuze femeii al cărei soț l-a ucis și a explicat să își explice gestul.

UPDATE 15.30 Moscova a cerut joi revizuirea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale.

UPDATE 13.55 Sergentul Serghei Țarkov a fost un câștigător al Jocurilor Internaționale ale Armatei în competiția „Sniper Frontier” și a fost considerat unul din cei mai buni lunetiști ruși, relatează ediția rusă a publicației „Chita Online”. Serghei Țarkov era originar din Borza, Transbaikalia, aproapede granița cu Mongolia.

UPDATE 13.28 Rusia anunță că va deconecta Ucraina de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Kievul nu plăteşte Moscovei electricitatea produsă în această centrală, anunţă vicepremierul rus Marat Husnulin.

UPDATE 12.35 Șeful de stat major al regimentului Azov, Bogdan Krotevici, lasă de înțeles că refuză să se predea forțelor armate ruse șntinui că va coa să reziste în oțelăria Azovstal.

UPDATE 11.30 Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a găsit „vinovații” creșterii prețurilor mondiale la alimente și energie. Potrivit politicianului, acest lucru se datorează unor state neprietenoase.

UPDATE 10.04 În timpul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut aproape 29.000 de soldați și ofițeri. Forțele ucrainene au distrus, de asemenea, peste 3.000 de vehicule blindate, 1.254 de tancuri și 203 de avioane. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate de la Kiev.

UPDATE 9.44 Filiala Google din Rusia a anunţat că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare, făcând dificil pentru companie să plătească salariile personalului şi furnizorilor, relatează joi, 19 mai, DPA.

UPDATE 9.10 Un bombardament într-un sat din sud-vestul Rusiei, situat la graniţa cu Ucraina, a provocat moartea unei persoane şi un rănit, a declarat joi guvernatorul acestei regiuni.

UPDATE 8.34 Solistul trupei ruse de muzică rock „DDT”, Iuri Shevchuk, a făcut o declarație îndrăzneață la un concert. De pe scenă, artista s-a adresat publicului spunând că „patria nu este fundul președintelui care trebuie pupat”.

UPDATE 7.53 Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut miercuri Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală, transmite AFP.

UPDATE 7.45 Forțele armate ale Ucrainei continuă să primească arme grele de la parteneri internaționali pentru a lupta împotriva ocupanților ruși. Trupele Kievului folosesc deja tancuri din Polonia. Acestea modele modernizate sunt T-72M1 și T-72M1R.

În Bakhmut, cadavrul unui copil de doi ani a fost recuperat din dărâmăturile unei case distruse de armata rusă. În total, 10 civili au fost uciși și 7 copii au fost răniți în bombardamentele din 18 mai în regiunea Donețk.

.

Rușii au tras într-o coloană pașnică de oameni care au încercat să evacueze din regiunea Herson. Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite.

Comisia Europeană a aprobat un plan de reconstrucție a Ucrainei . Acesta oferă sprijin financiar și reforme în Ucraina.

Zelenski a prezentat în Rada Supremă proiecte de lege privind continuarea legii marțiale și termenii de mobilizare generală.

”O lovitură foarte josnică a acestor nemernici”. Zelenski reacționează la atacul rușilor de la Odesa. Numărul morților este în creștere
”O lovitură foarte josnică a acestor nemernici”. Zelenski reacționează la atacul rușilor de la Odesa. Numărul morților este în creștere
Operațiunile de salvare continuă la Odesa după atacul terorist al rușilor de astăzi, 15 martie. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat într-un discurs că forțele armate...
Cum vrea Putin să schimbe lumea: Planul de a da peste cap dominația Occidentului
Cum vrea Putin să schimbe lumea: Planul de a da peste cap dominația Occidentului
În ciuda protestelor „Amiază împotriva lui Putin” care au avut loc la Moscova, Sankt Petersburg și la ambasadele Rusiei din întreaga lume, despotul a mers în capitală pentru a...
#razboi Ucraina, #LIVE Text, #evacuare, #azovstal, #contraofensiva, #Donbas, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina