Războiul din Ucraina, ziua 86. Rusia susține că ”a eliberat complet” Azovstalul / Înalt oficial de la Vatican la Kiev / Planul de pace propus de Italia LIVE TEXT

Vineri, 20 Mai 2022, ora 08:17
14919 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 86. Rusia susține că ”a eliberat complet” Azovstalul / Înalt oficial de la Vatican la Kiev / Planul de pace propus de Italia LIVE TEXT
În Seversk rușii au tras cu artilerie și mortiere FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

În a 86-a zi de război, trupele de ocupație ale Federației Ruse desfășoară o operațiune ofensivă în zonele Lisiceansk și Severodonețk din regiunea Lugansk. În regiunea Harkov, rușii îşi concentrează eforturile pe menţinerea liniilor ocupate şi încearcă să efectueze contraatacuri.

UPDATE 23.02 Armata rusă a declarat vineri că a "eliberat complet" combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, după capitularea ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi acolo.

UPDATE 22.17 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit public prima dată despre cum au fost livrate apă, hrană și muniție apărătorilor din Azovstal. Aprovizionarea s-a făcut cu elicpterele, iar mulți piloți și-au pierdut viața.

UPDATE 21.59 Secretarul pentru Relații al Sfântului Scaun, Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, a vizitat vineri, 20 mai, Ucraina. Prelatul a declarat că Vaticanul este gata să ajute la discuțiile dintre Ucraina și Rusia, dar dacă va primi o invitație din ambele părți.

UPDATE 20.51 Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev a anunțat vineri, 20 mai, că guvernul ”studiază” o propunere a Italiei care vizează un posibil plan de pace cu Rusia.

UPDATE 19.42 Satul Kutuzovka din regiunea Harkov a fost ținut captiv de ocupanți din martie până la sfârșitul lunii aprilie. Localnicii au povestit presei că ocupanții s-au comportat ca niște barbari.

UPDATE 19.38 Canada a anunțat noi sancţiuni împotriva mai multor cetăţeni ruşi, printre care oligarhi şi familiile acestora, precum şi o interdicţie asupra exportului produselor de lux către Moscova.

UPDATE 19.21 Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a confirmat că țara sa va livra Ucrainei primele 15 tancuri antiaeriene de tip Gepard, în iulie.

UPDATE 17.48 Palatul Culturii din regiunea Harkov a fost lovit de o rachetă vineri, 20 mai.

UPDATE 17.37 Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) a făcut publice vineri, 20 mai, noi detalii despre modul în care soldații ruși fac față războiului.

UPDATE 17.10 Un atac al forţelor ruse a vizat o şcoală din Severodoneţk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde se adăposteau peste 200 de oameni, mulţi dintre ei copii, iar 3 persoane au decedat, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Serghei Gaidai, pe contul de Telegram.

UPDATE 16.52 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunțat vineri, 20 mai, că, până la finalul anului, vor fi construite 12 baze militare în zona de vest a țării.

UPDATE 15.38 Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, le-a vorbit elevilor și studenților despre armamentul nuclear aflat la dispoziția președintelui Vladimir Putin, insistând asupra noii rachete hipersonice ”Sarmat”, supranumită Satan 2.

UPDATE 15.26 Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a anunţat vineri, 20 mai, că va lua în considerare un proiect de lege care să permită cetăţenilor ruşi de peste 40 de ani şi cetăţenilor străini de peste 30 de ani să se înroleze în armată.

UPDATE 14.23 Soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de război în Ucraina "nu este vinovat", a declarat avocatul său în cea de-a treia zi a acestui prim proces de acest gen de la începutul invaziei ruse, al cărei verdict va fi anunţat luni.

UPDATE 14.14 Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu anunţă vineri că cucerirea regiunii ucrainene Lugansk (est) aproape s-a încheiat şi că 1.908 militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat, relatează AFP.

UPDATE 13.42 Comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko, a lansat un apel la evacuare din oțelăria Azovstal. El a menționat că apărătorii au executat ordinul comandamentului militar de a opri apărarea și de a salva viețile oamenilor.

UPDATE 11.29 Luptele continuă și în a 86-a zi de război între forțele militare ruse și cele ucrainene. Imaginile cu momentul în care un tanc rusesc a fost lovit de sistemul antitanc Stugna-P al ucrainenilor au fost făcute publice pe Twitter.

UPDATE 11.00 Majoritatea locuitorilor au fugit din localitatea Kutuzivka, de lângă Harkov, de când rușii au ajuns acolo. În prezent sunt mai puțin de 50 de locuitori care au rămas în Kutuzivka. Ei stau în adăposturile subterane. Printre aceștia, și Tymofiy Seidov, singurul copil rămas în satul său de lângă orașul Harkov

UPDATE 10.38 Înainte de invazia rusă, metalurgia era cea mai mare sursă de venituri din export a Ucrainei. Uzina metalurgică Azovstal, parte a holdingului Metinvest al magnatului Rinat Akhmetov, era unul dintre liderii metalurgiei ucrainene.

UPDATE 9.55 Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus unități de mortiere ale trupelor ruse ce stăteau ascunse printre casele unui sat. Operațiunea a fost efectuată de soldați ai brigăzii 45 de artilerie și imaginile cu lovituri precise au fost publicate pe pagina lor de Facebook.

UPDATE 9.15 Statele Unite vor să le ofere luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, pe fondul îngrijorării că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.

UPDATE 8.58 Noile dovezi video publicate arată ultimele ore din viața localnicilor, care au fost ulterior găsiți morți pe strada Jablonska din Bucea. Ediția americană a ”New York Times” a publicat imagini necunoscute până acum care dovedesc crimele de război comise de militari ruși în orașul Bucea din regiunea Kiev.

UPDATE 7.46 "Five Eyes" ("Cinci ochi") se numește alianța care susţine Ucraina în demersul ei de a judeca crimele de război care au legătură cu invazia rusă, transmite AFP. Miniştri de justiţie sau procurori generali din SUA, Regatul Unit, Australia, Canada şi Noua Zeelandă au făcut cunoscut, într-un comunicat, faptul că susţin acţiunea Ucrainei.

UPDATE 7.15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat în noaptea de joi spre vineri că În regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti joi, 19 mai, atacul soldându-se cu mai mulţi morţi. Desna se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Belarus.

Soldații ucraineni resping invadatorii în toate direcțiile, doar în Donbas, cu o zi înainte, au respins 14 atacuri inamice și au distrus zeci de echipamente militare.

Nu există schimbări semnificative în starea și poziția unităților forțelor armate din Belarus în direcțiile Volyn și Polesye . În același timp, amenințarea cu rachete și lovituri cu bombe de pe teritoriul republicii vecine rămâne.

În direcția Seversk rușii au tras cu artilerie și mortiere în așezările din Boier-Lezhachi, Bruski, Starye Vyrki, Regiunea Sumy și Gremyach, Regiunea Cernihiv.

În direcția Harkov, inamicul își concentrează principalele eforturi pe menținerea liniilor ocupate. Încearcă să efectueze contraatacuri pentru a restabili pozițiile pierdute . De asemenea, efectuează recunoașteri aeriene îmbunătățite folosind drone.

Luptele au continuat în zona Ternovaia și Vesely . În plus, bombardamentele inamice au fost înregistrate în apropierea Rusiei, laTișki.

În direcția Donețk, rușii au intensificat operațiunile ofensive și de asalt pentru a îmbunătăți situația tactică.

În direcția Limansky, invadatorii efectuează bombardamente periodice ale infrastructurii civile în zonele Dibrova și Zakotnoie.

În direcția Severodonețk rușii nu au avut succes, au suferit pierderi și au fost forțați să se retragă.

Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Forțele de apărare ucrainene sunt capabile să trimită în fiecare noapte între 30 și 60 de drone cu rază lungă de acțiune în Rusia. Această evaluare, bazată pe date ucrainene, a fost...
„Lovitura dublă”, metoda perfidă folosită de Rusia în atacurile cu rachete din Ucraina pentru a ucide salvatorii. Rușii au folosit-o la scară largă în Siria
„Lovitura dublă”, metoda perfidă folosită de Rusia în atacurile cu rachete din Ucraina pentru a ucide salvatorii. Rușii au folosit-o la scară largă în Siria
Rusia a lansat vineri mai multe rachete asupra orașului-port ucrainean Odesa, ucigând și rănind zeci de civili, inclusiv membri ai serviciilor de urgență care căutau supraviețuitori....
#razboi Ucraina, #LIVE Text, #atac, #Donbas, #harkov, #Severodvinsk , #Razboi Ucraina