Război în Ucraina, ziua 89. Rușii se tem de un atac aerian în Crimeea / Peste 4.600 de ucraineni civili uciși de ruși / Hidrocentrală din zona Herson, pierdută de ucraineni LIVE TEXT

Luni, 23 Mai 2022, ora 08:07
16393 citiri
Război în Ucraina, ziua 89. Rușii se tem de un atac aerian în Crimeea / Peste 4.600 de ucraineni civili uciși de ruși / Hidrocentrală din zona Herson, pierdută de ucraineni LIVE TEXT

Este a 89-a zi a războiului din Ucraina. Luptele continuă în est. Rusia ar pune în funcțiune 50 de rachete până în toamnă. Un primar numit de Moscova în Enegodar, orașul ucrainean cu cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost rănit într-o explozie. Moscova ar relua negocierile de pace cu Kievul.

UPDATE 23.10 Serviciul de Grăniceri de Stat din Ucraina a făcut precizări luni, 23 mai, în legătură cu celebra frază rostită de un soldat aflat pe Insula Șerpilor în momentul în care grănicerii au fost atacați de ruși.

UPDATE 22.10 Informațiile despre bolile lui Putin sunt contradictorii. Cele mai recente remarci apar pe fondul speculațiilor tot mai mari cu privire la sănătatea președintelui rus. Un oligarh cu identitate protejată ar fi spus că Putin este „foarte bolnav de cancer de sânge”

UPDATE 21.15 Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni, 23 mai, că aproximativ 20 de ţări au anunţat noi tranşe de asistenţă în materie de securitate pentru Ucraina, în timpul unei întâlniri virtuale cu aliaţii pentru coordonarea ajutorului pentru țara invadată de Rusia, potrivit Reuters.

UPDATE 20.28 Autoritățile proruse din regiunea ucraineană Herson au adoptat luni, 23 mai, rubla ca monedă oficială, în paralel cu grivna ucraineană, relatează AFP. ”Regiunea devine o zonă cu dublă monedă: rubla va circula în paralel cu grivna.

UPDATE 19.45 Statul Major al Ucrainei a anunțat luni, 23 mai, că Forțele armate ale Federației Ruse și-au intensificat sistemul de apărare aeriană, desfășurând două divizii suplimentare de rachete S-400 în peninsula Crimeea.

UPDATE 19.01 Ministerul Apărării a anunțat luni, 23 mai, că o epavă a unei drone a fost găsită în apele teritoriale ale României, între Sulina şi Sfântu Gheorghe.

UPDATE 18.31 Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a anunțat luni, 23 mai, că țara sa a primit un plan de pace propus de Italia şi este pe cale să-l studieze, relatează AFP.

UPDATE 18.22 Procurorul General al Ucrainei, Irina Venediktova, a făcut public luni, 23 mai, la Forumul Economic Mondial de la Davos, bilanțul crimelor comise de ruși în rândul civililor. Potrivit oficialului de la Kiev, până în prezent au fost identificați 4.600 de civili uciși. Printre victime se află și 232 de copii.

UPDATE 17.20 Kremlinul s-a declarat îngrijorat luni, 23 mai, în legătură cu condamnarea soldatului rus Vadim Șișimarin în Ucraina, pentru crime de război. Este prima reacție de la începutul procesului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis presei că Moscova este îngrijorată de situație

UPDATE 17.11Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a permis luni, 23 mai, reținerea fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici în cazul semnării așa-numitelor Acorduri de la Harkov din 2010. Acest lucru a fost raportat de Procuratura Generală a Ucrainei.

UPDATE 16.55 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat luni, 23 mai, în discursul susținut online la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, că guvernul său propune ”un model istoric” pentru reconstrucția țării sale.

UPDATE 16.43 Consilierul Rusiei la Geneva, Boris Bondarev, a demisionat, criticând dur invazia țării sale în Ucraina. Anunțul a fost făcut de avocatul internațional Hillel Neuer, specializat în apărarea drepturilor omului, care a postat pe Twitter și mesajul diplomatului.

UPDATE 14.40 Aceasta era o ţintă prioritară: de la primele ore ale atacului său asupra Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, armata rusă a cucerit un baraj şi o centrală hidroelectrică vitală pentru alimentarea cu apă a peninsulei anexate Crimeea.

UPDATE 13.51 Un colonel rus, aflat la conducerea unui departament al centrului de cercetare al armatei din Moscova, și-a pierdut laptopul ce conținea informații militare în urma unei beții crunte într-un bar din Moscova.

UPDATE 13.41 Vadim Șișimarin, primul rus judecat pentru crime de război în Ucraina, a primit sentința luni, 23 mai. Astfel, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat la câteva zile după începerea invaziei Rusiei.

UPDATE 11.32 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a exclus o potenţială încetare a focului cu Moscova şi a declarat că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care implică cedarea teritoriului ucrainean.

UPDATE 10.02 Un verdict este așteptat luni 23 mai 2022 în primul proces pentru crime de război în Ucraina, transmite The Guardian, citat de G4Media. Judecătorii de la Kiev vor stabili soarta sergentului rus de 21 de ani Vadim Șișimarin, care a împușcat un bărbat aflat pe bicicletă.

UPDATE 9.59 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar putea pierde zilnic între 50 și 100 de vieți în luptele din estul țării.

UPDATE 9.27 Ucraina şi Polonia au convenit duminică să instituie control vamal comun la frontiera dintre cele două ţări, precum şi o companie feroviară comună, cu scopul de a facilita circulaţia persoanelor şi a creşte potenţialul de export al Ucrainei.

UPDATE 8.36 Fondatorul batalionului Azov, Andrii Bilețki, a vorbit într-un interviu pentru presa din Ucraina cum au rezistat aproape două luni soldații ucraineni care au apărat oțelăria Azovstal. Potrivit lui Bilețki, soldații din batalionul Azov erau aprovizionați din exterior printr-o operațiune care „nu a mai existat în istoria omenirii”.

UPDATE 8.04 Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, a declarat directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin.

UPDATE 7.58 Primarul numit de Moscova în Energodar, oraş din sudul Ucrainei unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost rănit duminică într-o explozie, au anunţat un oficial ucrainean şi agenţii de presă ruse.

UPDATE 7.47 Numărul oamenilor forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza conflictelor, violenţelor, încălcărilor drepturilor omului şi persecuţiilor a depăşit pragul de 100 de milioane pentru prima dată, număr care a crescut brusc din cauza războiului din Ucraina şi a altor conflicte sângeroase, a anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

UPDATE 7.35 Rusia este dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina, susţine negociatorul şef al ruşilor, Vladimir Medinski, potrivit The Guardian.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că forțele ruse folosesc mai mult avionale pentru distrugerea infrastructurii critice a așezărilor din zona activă de luptă.

Persistă amenințarea cu rachete dinspre Belarus.

Armata a 6-a militară Generală a Districtului Militar de Vest și Flota Baltică desfășoară operațiuni de luptă în vederea menținerii granițelor ocupate anterior în direcția Harkov.

În direcția Donețk, adversarul nu lasă o încercare de a trece de apărarea trupelor noastre și de a ajunge la granițele administrative ale regiunii Luhansk.

Lupte au scăzut în intensitate în direcțiile Avdiiv, Kurakhiv, Novopavlovsky și Zaporojie (sudul Ucrainei).

În ultimele 24 de ore, unsprezece atacuri inamice au fost respinse în direcțiile Donețk și Lugansk, șase tancuri distruse, zece unități de echipamente blindate de luptă și șase unități de echipament al vehiculelor inamicului.

Unitățile de apărare aeriană ucrainene au doborât un Orlan-10 Bpla și un avion inamic Su-25 în direcțiile menționate, respectiv patru rachete ruse.

Citeste si:
Zelenski, discurs în fața actorilor de la Cannes: ”Sfârșitul acestui război depinde de cât de mult se implică lumea” VIDEO
Zelenski, discurs în fața actorilor de la Cannes: ”Sfârșitul acestui război depinde de cât de mult se implică lumea” VIDEO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs video la Festivalul de Film de la Cannes. Liderul de la Kiev a îndemnat profesioniștii din filmul să facă mai mult pentru a...
Rusia anunţă că a respins o încercare ”nebună” a Ucrainei de a recuceri Insula Şerpilor. Toate proiectilele ar fi fost interceptate
Rusia anunţă că a respins o încercare ”nebună” a Ucrainei de a recuceri Insula Şerpilor. Toate proiectilele ar fi fost interceptate
Rusia anunţă marţi că a respins o încercare ”nebună” a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de către Moscova, la Marea Neagră, la începutul...
Comentarii
borba
rank 5
Slava Ucraina. Slava NATO.
HillBilly
rank 5
'uraganu' s-a saturat de nick-ul lui.....prea il injurau multi...