Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Războiul din Ucraina, ziua 92. Atac cu rachete termobarice rusești / Coridor umanitar la Mariupol / Primar kaghebist numit la Herson / Al doilea proces pentru crime de război în Ucraina LIVE TEXT

Joi, 26 Mai 2022, ora 08:08
13744 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 92. Atac cu rachete termobarice rusești / Coridor umanitar la Mariupol / Primar kaghebist numit la Herson / Al doilea proces pentru crime de război în Ucraina LIVE TEXT
Soldat ucrainean în Donbas FOTO / Hepta

Este a 92-a zi a războiului din Ucraina. Ofensiva rușilor continuă în Donbas unde peste 40 de orașe sunt puternic bombardate. Zelenski a lansat un atac dur la adresa lui Henry Kissinger privind declarațiile sale legate de eventuale cedări teritoriale către Moscova. Kremlinul va aproba o încetare a focului când se va apropia de înfrângere, crede ministrul ucrainean de Externe.

UPDATE 23.35 Andrei Bedniakov, un cunoscut prezentator TV, a făcut publice filmări în care apar mașini ale propagandei ruse care le prezintă la televizor ”adevăratele știri” locuitorilor din Mariupol.

UPDATE 21.51 Miniștrii apărării din Spania și Regatului Unit, Margarita Robles, respectiv, Ben Wallace, au avertizat NATO miercuri, 25 mai, cu privire la riscul pe care îl reprezintă creșterea influenței rusești în Africa.

UPDATE 21.01 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat la telefon joi, 26 mai, cu premierul Italiei, Mario Draghi, despre consecințele blocării cerealelor ucrainene și rusești, în urma conflictului din Ucraina, potrivit AFP.

UPDATE 20.54 115 militari ruși au fost dați afară din armată după ce au refuzat să participe la invazia din Ucraina, potrivit AFP. Decizia a rămas definitivă, după ce un tribunal militar rus din regiunea Kabardino-Balkaria (sud) le-a respins contestația.

UPDATE 20.22 Ministerul rus al Apărării a anunțat joi, 26 mai, că navele civile pot folosi în siguranță portul Mariupol de la Marea Azov din Ucraina, deoarece pericolul minelor a fost eliminat, potrivit Reuters. De asemenea, un coridor maritim umanitar ar fi fost deschis în Marea Azov.

UPDATE 19.22 Ministerul Apărării din Ucraina a publicat joi, 26 mai, un nou videoclip cu un atac al armatei ruse asupra satului Novomykhailivka din regiunea Donețk, în estul țării. Potrivit armatei, rușii au folosit rachete termobarice de pe sisteme TOS-1.

UPDATE 18.31 Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PCU) îi cere Patriarhului Ecumenic și conducătorilor bisericilor autocefale locale să-l detroneze pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril - Vladimir Gundiaev. Mitropolitul Epiphanius de Kiev l-a numit pe Kiril Gundiaev un co-creator și propagandist al agresiunii rusești.

UPDATE 17.45 Campania de bombardamente a Rusiei în Ucraina nu l-a ajutat foarte mult pe preşedintele Vladimir Putin să câştige războiul, arată o analiză a revistei Newsweek. Rusia a lansat în Ucraina mai multe rachete decât orice altă ţară în oricare alt conflict după al Doilea Război Mondial.

UPDATE 17.32 Aleksandr Kobets, numit „primar” de armata rusă în Hersonul ocupat, este fost membru al KGB-ului sovietic și al Serviciului de Securitate al Ucrainei, locuind de multă vreme la Kiev. Omul ocupanților în vârstă de 62 de ani nu a apărut în public, nu există informații despre el pe rețelele de socializare.

UPDATE 16.34 Ministerul rus de externe amenință că va expulza câte un jurnalist occidental pentru fiecare conferință blocată pe canalul de YouTube, a anunțat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova.

UPDATE 14.33 Invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie a fost asemenea unui ”fulger”, iar preşedintele rus Vladimir Putin nu poate fi lăsat să câştige sau ”să dicteze condiţiile de pace”, a declarat cancelarul german Olaf Scolz la Forumul Economic Mondial de la Davos.

UPDATE 14.23 Doi soldaţi ruşi au pledat vinovat, joi, într-un proces pentru crime de război comise în estul Ucrainei, al doilea asemenea proces de la declanşarea agresiunii militare ruse contra ţării vecine.

UPDATE 13.49 Turcia este în negocieri cu Rusia și Ucraina pentru deschiderea unui coridor prin Bosfor pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un înalt oficial turc.

UPDATE 11.33 Copiii din Mariupol – oraș în sud-estul Ucrainei, din regiunea Donețk, aflat sub controlul armatei ruse – vor învăța toată vara în limba rusă, după ce ocupanții au prelungit anul școlar până la 1 septembrie, a declarat consilierul primarului Mariupol, Petro Andriușcenko.

UPDATE 11.06 Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunţat lansarea unui nou grup comun alcătuit Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA cu scopul de a sprijini eforturile Procuraturii Generale a Ucrainei de documentare a crimelor de război şi a altor atrocităţi comise în Ucraina.

UPDATE 10.14 Specialiști militari americani de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin că trupele ruse ar putea începe o luptă la sol pentru Severodonețk, oraș în regiunea Lugansk, în zilele următoare.

UPDATE 8.01 Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea joi, 26 mai, discuţii cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă să se opună prin veto intrării Finlandei şi Suediei în NATO în plină criză ucraineană.

UPDATE 7.51 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat, marţi, că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul "liniei de contact" în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti.

UPDATE 7.43 Rusia se concentrează acum asupra războiului şi va fi de acord cu o încetare a focului doar atunci când va fi la un pas de înfrângere în războiul împotriva Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Forțele Armate ale Ucrainei anunță că ocupanții atacă peste 40 de orașe din regiunea Donețk și Lugansk, distrugând 47 de locații civile, inclusiv 38 de case și o școală. ”În urma acestor bombardamente, cinci civili au murit și 12 au fost răniți”, scriu oficialii militari pe Facebook.

Ministerul Apărării al Ucrainei a afirmat ocupanții ruși din Donbass au succes temporar în unele zone, dar nu se pune problema unei retrageri a Forțelor Armate ale Ucrainei, arată hromadske.

În direcțiile Volin și Polissia se desfășoară exerciții de comandă și personal și mobilizare cu personalul unităților militare ale Forțelor Armate din Belarus.

Statul Major al Forțelor Unite ale Ucrainei anunță că este exclusă posibilitatea ca trupele ruse să desfășoare ostilități pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul Belarusului.

În nord, rușii iau măsuri pentru a acoperi granița ucraineană-rusă în regiunile Briansk și Kursk și pentru a preveni transferul trupelor ucrainene în alte zone.

Ocupanții au folosit obuze de artilerie în așezările Bachivsk și Krasnopillia din regiunea Sumi și așezarea Zarichche din regiunea Cernihiv.

În direcția Slobozhansky, forțele ruse exercită un foc sistematic de mare intensitate asupra zonelor de concentrare a trupelor ucrainene, dar și asupra infrastructurii civile din zonele așezărilor Ternov și Cherkasy Tishki.

Rușii încearcă să-și îmbunătățească situația tactică din zona Izium și să reia ofensiva asupra orașului Slaviansk. Au tras cu artilerie, lansatoare de grenade propulsate de rachete în așezările Chepil, Dovhenke, Kurulka, Bohorodychne și Studenok.

În direcția Donețk (est), principalele eforturi ale ocupanților sunt concentrate pe preluarea controlului deplin asupra satului Liman și încercarea de a îmbunătăți situația tactică de lângă Severodonețk și Avdiivka.

În direcția Avdiivka (est), ocupanții au efectuat operațiuni de asalt în districtele Krasnohorivka, Kamianka, Avdiivka și Piski, dar nu au avut succes.

În direcția Novopavlovsk, forțele ruse au încercat o ofensivă în zona așezării Zolota Niva, dar s-au retras cu pierderi.

În direcția Zaporojie, trupele ruse au tras cu artilerie în zonele așezărilor Novopil, Charivne, Orikhiv și Kamyanka.

În direcția Nikolaev, soldații ruși încearcă să îmbunătățească situația tactică și să asigure accesul la granițele administrative ale regiunii Herson.

Ei au încercat, fără succes, în direcția Kryvyi Rih, să desfășoare acțiuni de asalt în jurul așezării Nikolaevka.

Infrastructura civilă a fost bombardată lângă Osokorivka, Trudolyubivka și Dobryanka.

Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#razboi Ucraina, #Rusia, #trupe ruse, #Ucraina, #Zelenski , #Razboi Ucraina