Război Ucraina, ziua 93. Amenințarea Rusiei cu "răspuns violent" / Situație gravă pe frontul de est / Cât au furat rușii din Ucraina / Propunerea lui Boris Johnson pentru Zelenski LIVE TEXT

Vineri, 27 Mai 2022, ora 08:25
12850 citiri
Război Ucraina, ziua 93. Amenințarea Rusiei cu "răspuns violent" / Situație gravă pe frontul de est / Cât au furat rușii din Ucraina / Propunerea lui Boris Johnson pentru Zelenski LIVE TEXT

Este a 93-a zi a războiului din Ucraina. Trupele ruse au bombardat cartiere rezidențiale din orașul Harkov, iar 9 oameni, printre care un bebeluș de 5 luni și tatăl său, au murit. Zelenski a transmis un mesaj emoționant despre prețul ”pentru libertate” pe care-l are de plătit poporul ucrainean. Armata rusă controlează 95% din teritoriul regiunii Lugansk, una dintre cele două provincii din estul Ucrainei unde se dau bătălii acerbe. SUA ar putea aproba un nou ajutor militar.

UPDATE 22.42 Amenințarea cu "răspuns violent" lansată de vedeta TV a Kremlinului: ”Dacă americanii fac asta, este clar că au depășit linia roșie”.

UPDATE 21.10 "Situația pe frontul din estul Ucrainei este chiar mai gravă decât se spune". Kievul așteaptă arme cu rază mai lungă de acțiune.

UPDATE 16.35 Câte zeci de tone de obiecte furate în Ucraina au trimis rușii acasă. Calculul făcut pe încălțări, conserve sau televizoare

UPDATE 16.05 Când se poate termina războiul din Ucraina. Analiza publicată de serviciile de informații de la Kiev

UPDATE 15.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că ”există lucruri de discutat” cu omologul său rus Vladimir Putin.

UPDATE 15.04 Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, i-a propus președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, crearea unui nou sistem de alianțe politice, economice și militare ca alternativă la UE.

UPDATE 13.56 Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman), în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk.

UPDATE 12.06 Rusia respinge planul de pace în Ucraina propus de către Italia. Și vrea, potrivit unor analiști, să-şi consolideze cuceririle teritoriale în estul şi sudul Ucrainei înaintea oricărei soluţii negociate a conflictului.

UPDATE 10.33 Majoritatea refugiaţilor ucraineni din Ungaria sunt dornici să părăsească această ţară, al cărei lider naţionalist este o excepţie în UE prin poziţia sa neutră faţă de război, conform unui articol publicat de AFP pe platforma media EDNH la 23 mai.

UPDATE 9.58 Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, vrea să dea în judecată Rusia pentru că a pierdut circa 20 de miliarde de dolari după ce uzinele siderurgice pe care le deține în Mariupol au fost bombardate de ruși.

UPDATE 8.23 Forțele ruse au înregistrat câștiguri constante și progresive în luptele grele din estul Ucrainei în ultimele câteva zile, deși apărarea ucraineană rămâne eficientă, anunță experți militari de la Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 8.15 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie.

UPDATE 8.03 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă.

UPDATE 7.52 Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în Harkov, în timpul unor "bombardamente intense" în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov.

UPDATE 7.45 Cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce priveşte armamentul greu, a spus ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit CNN. SUA discută despre trimiterea de sisteme avansate în Ucraina.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că în direcția Harkov, principalele eforturi ale adversarului se concentrează pe menținerea pozițiilor ocupate. Zone rezidențiale din apropierea centrului Harkovului au fost puternic bombardate.

În direcția Donețk, trupele ruse șansează atacuri cu rachete.

Ocupanții încearcă să cucerească așezarea Liman și să mențină controlul asupra teritoriului regiunii Kherson.

Oficialii militari ucraineni susțin că, în ultimele 24 de ore, 12 atacuri inamice au fost respinse, un tanc, cinci sisteme de artilerie, cinci unități de echipamente blindate de luptă și cinci vehicule au fost distruse. Unitățile de apărare aeriană au fost doborâte cu un elicopter inamic ka-52, rachetă cu aripi și bpla tip „Orlan-10”.

Citeste si:
Metamorfoza lui Dmitri Medvedev: de la tehnocrat la naționalist extremist. „Se luptă pentru viitorul său loc în Rusia post-Putin”
Metamorfoza lui Dmitri Medvedev: de la tehnocrat la naționalist extremist. „Se luptă pentru viitorul său loc în Rusia post-Putin”
În vara lui 2010, președintele rus de atunci Dmitri Medvedev a pornit într-un tur al Silicon Valley în căutarea investitorilor și a ideilor despre cum să modernizeze economia țării sale...
Situație jenantă în Germania. Primarul Berlinului credea că vorbește cu Vitali Kliciko, omologul său din Kiev. „După cum arată lucrurile, a fost un deep fake”
Situație jenantă în Germania. Primarul Berlinului credea că vorbește cu Vitali Kliciko, omologul său din Kiev. „După cum arată lucrurile, a fost un deep fake”
O convorbire telefonică între primarul Berlinului Franziska Giffey (SPD) și omologul său din Kiev, Vitali Kliciko, era programată pentru ora 17:00, pe 24 iunie. Cei doi au luat legătura unul...