Războiul din Ucraina, ziua 94. Colacul de salvare de pe nava "Moskva" / Scholz și Macron au vorbit cu Putin / Test rusesc cu racheta hipersonică Zircon LIVE TEXT

Sambata, 28 Mai 2022, ora 07:06
19995 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 94. Colacul de salvare de pe nava "Moskva" / Scholz și Macron au vorbit cu Putin / Test rusesc cu racheta hipersonică Zircon LIVE TEXT

Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă şi ar putea încerca din nou cucerirea capitalei, Kiev. Oraşul ucrainean Sievierodonetsk pare să fie aproape complet înconjurat forţele ruse.

UPDATE 20.15 „Exponate proaspete” în colecția forțelor armate ucrainene: Ce a mai rămas din nava rusească Moskova

UPDATE 17.15 Scholz şi Macron au vorbit în tandem cu Putin la telefon. Ce i-au cerut liderului rus în convorbirea care a durat 80 de minute

UPDATE 15.30 Momentul lansării infamei rachete hipersonice Zircon. Proiectilul rusesc este catalogat de Putin drept "invincibil" VIDEO

UPDATE 12.30 Cucerire de proporții a armatei ruse în estul Ucrainei. „Oraşul a fost în întregime eliberat de naţionalişti ucraineni”

UPDATE 9.48 Pentagonul recunoaște succesul Rusiei în Donbas. Singurul factor care împiedică un avans substanțial: "Încă suferă, încă nu sunt în măsură să gestioneze eficient"

UPDATE 09:35 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în timp ce forţele ruse continuă să obţină avansuri progresive în regiunea de sud-est.

UPDATE 09:06 Un înalt oficial din departamentul american al apărării explică de ce Rusia are succes pe frontul de est în războiul din Ucraina.

Potrivit Pentagonului, avansul Rusiei în Donbas se datorează în special geografiei zonei și proximității de Rusia. Rușii se mișcă acum mai precauți și se feresc să nu se îndepărteze prea mult de sursele de aprovizionare.

UPDATE 07:55 Depozitarul Naţional pentru Decontări din Rusia a plătit vineri, 27 mai, cu succes cupoane în valută pentru două emisiuni de euroobligaţiuni, a declarat, pentru Reuters, un reprezentant al instituţiei.

Această mișcare ar putea însemna că Rusia a evitat din nou un default al datoriilor, transmite Reuters.

UPDATE 07:30 Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, 27 mai, la Haga, într-un interviu, procurorul CPI Karim Khan.

Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă” şi ar putea încerca din nou să cucerească capitala Kiev, potrivit sursei independente de ştiri Meduza, citată de The Guardian.

Oficialii apropiaţi Kremlinului au declarat că, la nivelul partidului de guvernământ se manifestă încrederea că o victorie pe scară largă în Ucraina este posibilă înainte de sfârşitul anului.

Oraşul ucrainean asediat Sievierodonetsk pare să fie aproape complet înconjurat de forţele ruse. „Ruşii atacă necruţător în cartierele rezidenţiale”, a scris guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, Serhiy Haidai, într-o postare Telegram vineri. Kremlinul a continuat să obţină câştiguri progresive în ofensiva sa din regiunea Donbas.

Guvernatorul regiunii Lugansk a mai spus că trupele ucrainene ar putea fi forţate să se retragă din zonă pentru a evita capturarea. „Ruşii nu vor putea captura regiunea Luhansk în zilele următoare, aşa cum au estimat analiştii”, a postat Haidai pe Telegram, adăugând: „Totuşi este posibil ca, pentru a nu fi înconjuraţi, să fim nevoiţi să ne retragem”, a precizat el.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că situaţia din Donbas este „foarte dificilă”. Într-un scurt discurs video, el a spus că forţele ruse sunt concentrate în regiunea de coastă a Ucrainei şi folosesc la maximum artileria.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat că Vladimir Putin este „pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, după ce a purtat discuţii cu preşedintele rus. Nehammer a mai spus că Putin „a dat semnale că este destul de dispus să permită exporturile prin porturile maritime”, adăugând: „Voinţa reală va deveni evidentă doar atunci când... va fi efectiv implementată”.

Rusia se aşteaptă să primească echivalentul a 14 miliarde de dolari, venituri suplimentare din petrol şi gaze în acest an, a anunţat ministrul de finanţe al ţării, menţionând că veniturile suplimentare vor fi cheltuite pentru invazia din Ucrainia.

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a acuzat pe Putin că a încercat să „şteargă” cultura şi identitatea ucraineană. Biden a mai spus că Putin, din greşeală, „a NATO-izat toată Europa” după ce Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la alianţă după invazia Rusiei în Ucraina.

Se aşteaptă ca SUA să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina, anunîul putând fi făcut săptămâna viitoare, relatează CNN. Sistemele de rachete, sistemul de lansare multiplă de rachete sau MLRS, au reprezentat o solicitare majoră a oficialilor ucraineni, care spun că este necesar să prevină avansul Rusiei.

Peste 100 de membri ai Gărzii naţionale ruseşti au fost concediaţi pentru că au refuzat să lupte în Ucraina. Cazurile celor 115 gardieni naţionali, o forţă cunoscută şi sub numele de Rosgvardia, par a fi cel mai clar indiciu de până acum al disidenţei în rândul unor părţi ale forţelor de securitate ale Rusiei cu privire la invazia din Ucraina.

Noile cifre ONU au relevat că 4.031 de civili au murit de când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în februarie, inclusiv 261 de copii.

Citeste si:
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Ca parte a blocadei impuse de Rusia exporturilor de cereale din Ucraina, marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră și a făcut deja asta în râul Nipru,...
Volodimir Zelenski, mesaj către România după acceptarea Ucrainei ca țară candidată la UE: „Mulțumesc domnule președinte Klaus!”
Volodimir Zelenski, mesaj către România după acceptarea Ucrainei ca țară candidată la UE: „Mulțumesc domnule președinte Klaus!”
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis joi noaptea un mesaj în urma deciziei Consiliului European referitoare la aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană,...