Război Ucraina, ziua 96. Pregătirea procesului Azovilor / Revoltă în armata rusă / Primul rus judecat de omor și viol în Ucraina / Mișcări de trupe pe Insula Șerpilor LIVE TEXT

Luni, 30 Mai 2022, ora 08:19
13645 citiri
Război Ucraina, ziua 96. Pregătirea procesului Azovilor / Revoltă în armata rusă / Primul rus judecat de omor și viol în Ucraina / Mișcări de trupe pe Insula Șerpilor LIVE TEXT
Siloz de grââne distruse de trupele ruse în orașul Siversk, Donețk FOTO / Hepta

Este a 96-a zi a războiului din Ucraina. Atacul trupelor ruse în est continuă: două rachete au fost trase în regiunea Odesei, iar artileria s-a auzit toată noaptea de duminică, 29 mai, spre luni, 30 mai, în districtul Krivii Rih din regiunea Dnipropetrovsk, în est. Ministrul rus de Externe susține că Putin nu este bolnav. Germania a decis să deblocheze 100 de miliarde pentru modernizarea armatei.

UPDATE 22.48 Valentin Iumaşev, ginerele fostului lider rus Boris Elţîn, s-a retras din funcţia de consilier onorific al preşedintelui Vladimir Putin, a infortmat Reuters luni, 30 mai. Consilierul a demisionat în aprilie, potrivit informațiilor făcute publice de două surse din anturajul acestuia.

UPDATE 20.18 Comandantul interimar al Brigăzii 36 Marine a Forțelor Armate ale Ucrainei, Serghei Volinski, supranumit „Volyna”, a vorbit cu reporterii ruși despre ultimele zile ale asediului asupra uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol.

UPDATE 19.37 Aproape 1.500 de companii străine și-au încetat sau și-au redus activitățile în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Dintre acestea, 1037 și-au închis toate operațiunile. Alte 438 au redus operațiunile curente și au suspendat noi investiții.

UPDATE 19.19 Noua şefă a diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a declarat luni, 30 mai, în timpul unei vizite la Kiev, că țara sa îşi ”va continua şi întări” livrările de armament către Ucraina, informează AFP.

UPDATE 18.51 Cum pregătește Putin procesul luptătorilor Azov. Dosarul complicat bazat pe probe incerte și atitudinea ambiguă a Occidentului

UPDATE 18.36 Preşedintele Emmanuel Macron a confirmat luni, 30 mai, că un jurnalist francez care lucra pentru BFMTV şi care însoţea civili cu un autobuz umanitar a fost ucis în Ucraina.

UPDATE 17.30 Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a făcut publică luni, 30 mai, o nouă interceptare a unei convorbiri a invadatorilor care arată tensiunile și disperarea din rândul armatei ruse. Din discuția unui soldat cu soția sa reiese că mai mulți militari angajați de armata lui Putin, aflați în regiunea Donețk, au avut un conflict cu comandantul lor.

UPDATE 16.54 Irina Iurcenko este mama luptătorului Azov Dmitri Kazațky cu indicativul de apel Orest, ce a îndeplinit funcția de ofițer de presă al regimentului. Ea a vorbit într-o scurtă conversație telefonică cu fiul ei. Dmitri a sunat-o din captivitate, pe 26 mai, și a spus că este în viață.

UPDATE 16.14 Liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, a trimis în Ucraina inclusiv soldați scoși direct din pușcării, relatează jurnaliștii de investigații de la Moskovskii Telegraf, care face parte din presa de opoziție din Rusia.

UPDATE 15.39 Reporterul și cameramanul unei televiziuni din Ucraina au trecut prin momente de groază când au fost surprinși de o rachetă care a căzut în apropierea locului de unde transmiteau în direct. Cei doi se aflau în partea de nord-est a regiunii Doneţk, în oraşul Bahmut.

UPDATE 14.45 Primul caz de viol săvârșit de soldații ruși în timpul războiului a fost trimis în judecată, anunță procurorul general al Ucrainei, Irina Irina Venediktova.

UPDATE 12.49 Noi imagini din satelit, publicate de Planet.com și Maxar Technologies, arată o activitate intensă pe Insula Șerpilor, ocupată de trupele ruse.

UPDATE 11.31 Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că va avea convorbiri telefonice cu președinții ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin luni, 30 mai.

UPDATE 11.22 Câștigătoarea Eurovision 2022, trupa ucraineană Kalush Orchestra, și-a vândut trofeul pentru 900.000 de dolari (712.000 de lire sterline; 838.000 de euro) pentru a strânge bani pentru războiul din Ucraina.

UPDATE 10.47 În ultimele săptămâni, au circulat zvonuri că președintele rus Vladimir Putin nu se simte bine și chiar ar avea afecțiuni grave, care l-ar împiedica să dețină pe deplin controlul.

UPDATE 10.24 Rusia a desfăşurat în Donbas, în estul Ucranei, o nouă blindată, ”Terminator”, care nu este însă robotul ucigaş, aşa cum sugerează numele hollywoodian al acesteia, însă este una dintre ultimele blindate ruseşti, o bijuterie a tehnologiei, menită să apere tancurile pe care le însoţeşte.

UPDATE 10.16 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus întreaga infrastructură critică, în timp ce armata ucraineană anunţă că a început să recâştige teren în zona sudică Herson.

UPDATE 8.11 Guvernul şi opoziţia conservatoare din Germania au ajuns duminică seară la un acord pentru a încălca regulile bugetare ale constituţiei naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse.

UPDATE 7.52 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, duminică, pentru TF1, că preşedintele Vladimir Putin nu este bolnav.

Două rachete au fost trase, duminică noaptea și luni dimineața, în regiunea Odesei de trupele ruse, arată hromadske. ”Prioritatea absolută” a Moscovei rămâne „eliberarea regiunilor Doneţk şi Lugansk” (Donbasul), regiunea din estul Ucrainei, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu cu postul francez TFI. Cele două zone sunt acum recunoscute de Federația Rusă ca state independente, scrie CNN.

S-au reluat bombardamentele ruse din regiunile de nord Sumi și Cernihiv au reluat. „Scopul principal al inamicului este să încercăm trupele noastre în zonele Lysychansk și Severodonetsk și să blocăm principalele rute logistice”, susține Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Ocupanții ”încearcă să pună un punct de sprijin la marginea de nord-est a orașului Severodonețk, efectuând operațiuni de asalt în direcția centrului orașului”.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a vizitat „pozițiile din prima linie” ale armatei ucrainene și s-a întâlnit cu soldați în timpul unei călătorii în regiunea Harkiv duminică.

Potrivit raportului de luni dimineața, 30 mai, al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în direcția Harkov, adversarul a tras în zonele de nord și nord-est ale orașului Harkov, precum și așezările Rus ʹkí Ti ški, Cherkasy Ti ški, Lozova rusă.

Forțele ruse au mutat peste 250 de unități de armament și echipament militar în așezările ocupate temporar ca parte a aprovizionării logistice și reaprovizionării unităților care au suferit pierderi.

”În zonele operaționale ale Mării Negre și Azov nu sunt marcate schimbări semnificative în mediul înconjurător.

În ultimele 24 de ore, paisprezece atacuri inamice au fost interceptate, două sisteme de artilerie au fost distruse, unsprezece unități de echipamente blindate de luptă și zece vehicule inamice. Unitățile de apărare aeriană au doborât două rachete înaripate și trei Bpla tip Cub”, se mai arată în raportul citat.

Citește și:
Trei morţi şi şase răniți în urma unui bombardament rus la Herson. O rachetă a lovit un spital
Trei morţi şi şase răniți în urma unui bombardament rus la Herson. O rachetă a lovit un spital
Cel puţin trei persoane au fost ucise duminică în bombardamente ruse vizând cartiere locuite în Herson (sud), anunţă autorităţile locale, iar alte patru persoane au fost ucise într-un...
Trăiesc coșmarul vieții lor. Condiții inumane pentru locuitorii oraşului minier Toreţk, din estul Ucrainei
Trăiesc coșmarul vieții lor. Condiții inumane pentru locuitorii oraşului minier Toreţk, din estul Ucrainei
Locuitorii oraşului minier Toreţk din regiunea Doneţk din Estul Ucrainei sunt nevoiţi să trăiască în condiţii inumane, din cauza războiului declanşat în urmă cu mai bine de 11 luni de...