Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Război în Ucraina, ziua 99. Atac cu rachete de croazieră la Nikolaev / Voluntarii din Mariupol amenințați cu arma la tâmplă / Rușii au cucerit 20% din Ucraina / Merkel condamnă "barbaria rușilor" LIVE TEXT

Joi, 02 Iunie 2022, ora 07:45
11938 citiri
Război în Ucraina, ziua 99. Atac cu rachete de croazieră la Nikolaev / Voluntarii din Mariupol amenințați cu arma la tâmplă / Rușii au cucerit 20% din Ucraina / Merkel condamnă "barbaria rușilor" LIVE TEXT
În estul Ucrainei, civilii trăiasc în condiții de asediu, în adăposturi subterane FOTO: Ministerul Apărării din Ucraina / Facebook

În cea de-a 99-a zi de război în Ucraina, rachetele rusești cu rază lungă de acțiune continuă să cadă chiar în zone din vest, aproape de granița cu Slovacia, în timp ce în est, la Severodoneţk, zeci de mii de civili îndură condiții de asediu. Statele NATO se pregătesc pentru a livra Ucrainei un nou tip de lansatoare de rachete, iar Volodimir Zelenski le spune ucrainenilor că pentru a-i pedepsi pe ruși, mai întâi este necesar ca Ucraina să nu fie cucerită.

UPDATE 23.35 Armata ucraineană a anunțat joi, 2 iunie, că a respins cinci atacuri ale invadatorilor ruși în regiunile Donețk și Lugansk. Luptele continuă în două zone, potrivit Obozrevatel. În confruntări, rușii au pierdut cinci tancuri, trei sisteme de artilerie, două vehicule blindate de luptă și unități de apărare aeriană

UPDATE 23.05 Cyber Command, unitatea armatei americane specializată în piraterie informatică, a organizat operaţiuni cibernetice ofensive în sprijinul Ucrainei în războiul declanşat de Rusia, a confirmat şeful comandamentului, potrivit CNN.

UPDATE 22.35 Administraţia prorusă instalată de Moscova în teritoriile ocupate în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a anunţat joi, 2 iunie, că va prelua controlul proprietăţilor deținute de statul ucrainean, relatează AFP.

UPDATE 22.23 Armata rusa controleaza cea mai mare parte a orasului Severodonetk, dar armata ucraineana efectueaza operatiuni de eliminare a inamicului, potrivit comandantului militar din Lugansk, Serghei Haidai.

UPDATE 21.55 Războiul din Ucraina a ucis până în prezent zeci de mii de militari, în ambele tabere. Se pare că Vladimir Putin a greșit calculele când s-a avântat în ceea ce a numit ”operațiune militară specială” însă nu este dispus să cedeze.

UPDATE 21.45 Rusia îl acuză pe Ben Grant, fiul deputatei britanice conservatoare Helen Grant, că a fost implicat în uciderea unui comandant din brigada cecenă în Ucraina, confirmând astfel și decesul acestuia.

UPDATE 21.03 Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi, 2 iunie, că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, transmite Reuters.

UPDATE 20.43 Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat joi, 2 iunie, că armata țării sale a oprit afluxul de ”mercenari” străini care vor să se alăture armatei ucrainene, potrivit AFP.

UPDATE 20.12 Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a anunţat joi, 2 iunie, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza războiului declanșat în Ucraina, potrivit The New York Times.

UPDATE 19.44 Rușii au lansat un atac aerian masiv cu 4 rachete de croazieră la Nikolaev, informează Comandamentul Operațional „Sud” al armatei ucrainene, joi, 2 iunie. Bombardamentul menționată a avut loc lângă satul Trikhaty. În plus, inamicul a încercat să atace coasta Mării Negre a regiunii pentru a crește presiunea psihologică.

UPDATE 19.28 Unul dintre liderii așa-numitei republici Donețk, teroristul Igor Girkin, alias Strelkov, a spus că „operațiunea specială” a Kremlinului în Ucraina a eșuat. Kremlinul a subestimat însă inamicul și nu a ținut cont de faptul că Ucraina are o armată puternică și motivată – și continuă să facă greșeli.

UPDATE 18.09Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, a fost exceptat de la noile sancţiunii aplicate de Uniunea Europeană Rusiei. Dintre cele 27 de state membre, una singură s-a opus includerii partiarhului pe „lista neagră”, conform AFP.

UPDATE 17.39 Olga Ivanovna Tverdohlebova, o femeie de 98 de ani care a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, a cerut să fie înrolată în armata ucraineană pentru a apăra țara sa ruși. Olga Ivanovna s-a născut la 10 decembrie 1923. Când s-a dus pe front, cu armata sovietică - la vremea respectivă - până la Berlin, avea doar 17 ani.

UPDATE 17.39 Compania Baykar oferă gratuit armatei ucrainene o dronă Bayraktar TB2, pentru care Lituania a strâns 5 milioane de euro din bani publici, a transmis compania turcă joi, 2 iunie, pe Twitter. Decizia a fost anunţată şi de ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anushauskas, pe contul său de Twitter.

UPDATE 17.03 Voluntarii şi oficialii ucraineni care refuză să colaboreze cu autorităţile ruse din oraşul Mariupol, ocupat de forţele ruse, şi din satele din apropiere, sunt închişi şi executaţi, anunţă Primăria oraşului, potrivit BBC.

UPDATE 15.08 Rusia și Occidentul se înghesuie să asigure trecerea în siguranță a cerealelor Ucrainei. Într-un joc diplomatic de-a șoarecele și pisica, Rusia și Occidentul vin cu idei similare, uneori concurente, despre modul în care cerealele Ucrainei pot trece în siguranță prin Marea Neagră pentru a ajunge pe piețele mondiale.

UPDATE 14.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis joi că armata rusă a cucerit 20% din teritoriul Ucrainei, care se află sub autoritate străină.

UPDATE 13.10 Preşedintele Klaus Iohannis a susținut joi un discurs în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Eroilor, în care a amintit despre nevoia de protejare a valorilor democratice în contextul războiului din Ucraina.

UPDATE 12.33 Un raport al serviciilor americane de inteligență dezvăluie că Vladimir Putin a urmat recent un tratament împotriva cancerului.

UPDATE 12.05 În Kiev a început reconstrucția clădirilor rezidențiale avariate de bombardamentele forțelor de ocupație ruse. Autoritățile estimează că, până la debutul sezonului rece, cetățenii se vor putea întoarce la locuințele bombardate.

UPDATE 11.00 Fostul cancelar german Angela Merkel „rupe tăcerea” cu privire la războiul din Ucraina în prima sa apariție publică din acest an, condamnând „barbaria” rușilor.

Rachete ruseşti au lovit o cale ferată din vestul Ucrainei, regiunea Liov, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de CNN. Atacurile au avut loc în apropiere de tunelul Beskyd, în Munţii Carpaţi, nu departe de graniţa cu Slovacia.

Este a doua oară când ruta este ţintită de rachete de croazieră ruseşti.

Maksim Kozitski, şeful administraţiei militare a regiunii Liov, a spus că două persoane au fost rănite.

Anton Gheraşcenko, un consilier din cadrul Ministerului de Interne, a afirmat că scopul atacurilor a fost de a „perturba traficul feroviar şi a opri aprovizionarea cu combustibil şi arme de la aliaţii noştri”.

„Verificăm nivelul daunelor provocate infrastructurii. Nu sunt victime în rândul muncitorilor la cafea ferată. Trei trenuri de pasageri au întârziere. Sunt în locuri sigure şi pasagerii sunt în siguranţă”, a spus Oleksandr Kamyshin, CEO al companiei de stat Căile Ferate Ucrainene.

Orașul Severodoneţk, al doliea Azovstal?

Civili ucraineni se adăpostesc de bombardamentele ruseşti sub o uzină chimică din oraşul ucrainean Severodoneţk şi este posibil să fie depozitate stocuri de substanţe chimice periculoase în instalaţie, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, miercuri, pentru Reuters.

„Se află civili acolo în adăposturi antiaeriene, sunt destul de mulţi, dar nu va fi un al doilea Azovstal (n.r. oţelăria din Mariupol), deoarece uzina respectivă avea un oraş subteran uriaş... care acolo lipsește”, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, făcând referire la asediul care a durat săptămâni întregi la oţelăria Azovstal din oraşul portuar sudic, Mariupol.

Forţele ucrainene deţin doar 20% din oraşul Severodoneţk, din estul ţării, cel mai mare oraş asupra căruia Ucraina încă deţine controlul din regiunea Lugansk, a declarat, miercuri, primarul oraşului, Oleksandr Striuk.

Forţele ruse controlează în prezent 60% din oraş, în timp ce restul teritoriului a devenit „o zonă neutră”, a mai subliniat el.

Striuk a spus, miercuri, că aproximativ 12.000 - 13.000 de oameni rămân în oraş, însă întreaga infrastructură critică a fost distrusă, iar accesul în oraş pentru a livra alimente sau alte ajutoare este blocat.

Întâlnire la nivel înalt între Marea Britanie și SUA

Marea Britanie a cerut Statelor Unite ale Americii să semneze un plan care vizează livrarea sistemelor de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA Ucrainei în câteva săptămâni, după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că va trimite arme similare.

Premierul britanic, Boris Johnson, a vorbit cu preşedintele Biden despre transferul sistemelor de rachete de lansare multiplă M270 fabricate în SUA miercuri dimineaţa, relatează Politico, citând o persoană apropiată subiectului.

Întâlnirea va fi urmată de o discuţie între ministrul britanic de Externe, Liz Truss, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, joi, a mai spus sursa.

Marea Britanie ar fi prima ţară care va trimite sistemul de lansare multiplă M270, cu rază medie de acţiune, fabricat în SUA. Washingtonul trebuie să aprobe oficial planul pe fondul reglementărilor cu privire la export.

Zelenski, despre cum a arătat Ziua Copilului în Ucraina

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat că, în cele 98 de zile care au trecut de la data invaziei ruse, 689 de copii au fost răniţi în urma atacurilor, iar 243 dintre aceştia au murit.

Alţi 139 de copii sunt daţi dispăruţi. El a numit zece dintre copiii ucişi în acest război, spunând că nu este vorba despre numere, ci despre lumi distincte pe care armata rusă le-a distrus. Zelenski a menţionat că peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportaţi de ruşi până în prezent, acuzând că aceasta este una dintre cele mai odioase crime de război.

„Iminenţa pedepsei este un principiu pe care Ucraina îl va preda Rusiei. Dar mai întâi de toate, trebuie să le arătăm pe câmpul de luptă că Ucraina nu va fi cucerită, că oamenii noştri nu se vor preda şi copiii noştri nu vor deveni proprietatea ocupanţilor”, a arătat Zelenski.

„În fiecare an, de 1 iunie sărbătorim Ziua Copiilor. O zi specială când adulţii acordă atenţie specială drepturilor copiilor, siguranţei şi dezvoltării copiilor noştri. Dar din 24 februarie, totul s-a schimbat în ţara noastră. Şi fiecare zi este acum, la propriu, o zi a protecţiei pentru noi. Protecţie pentru toţi oamenii noştri, copii, viitorul nostru. Protecţia unei ţări libere unde fiecare copil poate, atunci când el sau ea creşte mare, să trăiască viaţa pe care o vrea. Fără coerciţie şi opresiune”, a mai arătat Zelenski.

Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar...
Prizonieri ruși filmați în timp ce rosteau ”Slava Ukraini”. Operațiune spectaculoasă de capturare lângă Donețk VIDEO
Prizonieri ruși filmați în timp ce rosteau ”Slava Ukraini”. Operațiune spectaculoasă de capturare lângă Donețk VIDEO
Soldații ucraineni din batalionul 24 de asalt „Aidar” au capturat un grup de ocupanți ruși în regiunea Donețk. Videoclipul operațiunii a fost publicat de serviciul de presă al...
#razboi Ucraina, #bombardamente Ucraina, #liov, #Volodimir Zelenski, #Ziua Copilului , #Razboi Ucraina