Idei contrafactuale despre războiul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat dacă România nu ar fi fost aliată în NATO și membră a Uniunii Europene?

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Vineri, 04 Martie 2022, ora 12:48
7873 citiri

Urăsc discuțiile contrafactuale, din simplul motiv că mi se par irelevante, mi se par o nejustificată pierdere de timp.

Cu toate astea, nu pot să nu mă gândesc contrafactual, cu glas tare, la două lucruri, de naturi diferite, dar despre aceeași temă: agresiunea armată neprovocată, nejustificată, ilegală și imorală, a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

O primă idee contrafactuală: dacă niciun soldat ucrainean nu ar fi luptat cu invadatorul rus, dacă președintele Ucrainei ar fi fugit la Bruxelles (după modelul predecesorului său, care a fugit în 2014 la Moscova), dacă Kievul ar fi fost un oraș deschis trupelor invadatoare (așa cum a făcut Bagdadul cu trupele coaliției de voință condusă de americani, în 2003), dacă nu ar fi fost nevoie să se tragă nici măcar un foc de armă (așa cum a fost cucerită Crimeea, în 2014), dacă toate astea și altele la fel, comunitatea internațională, mai ales Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, cu Marea Britanie alături, tot ar fi impus sancțiuni severe Federației Ruse.

Cel mai probabil, le-ar fi impus gradual, pe măsură ce Federația Rusă ar fi refuzat să își ia trupele și să părăsească Ucraina. Cel mai probabil, abia în ultimă instanță ar fi ajuns Putin V.V. personal pe lista sancționaților, alături de alți peste 300 de oligarhi și oficiali ruși. Cel mai probabil, la scoaterea a 7 bănci rusești din SWIFT s-ar fi ajuns tot așa, în ultimă instanță. Dar s-ar fi ajuns, pentru că altfel Occidentul nu ar mai fi avut nicio urmă de credibilitate, după ce l-a amenințat pe Putin că o va păți, dacă calcă cu bocancul rusesc teritoriul Ucrainei.

Nu a fost să fie așa, din simplul fapt că toți soldații ucraineni au decis să lupte pentru patria lor, beneficiind de un suport extraordinar din partea întregii națiuni ucrainene. Precum și din simplul fapt că Președintele Ucrainei a rămas la post. Dar și pentru că Kievul a decis să nu se predea. Plus zecile de mii de voluntari ucraineni, care s-au înrolat în diferite detașamente de apărare a localităților și obiectivelor strategice.

Ceea ce a făcut ca restul Omenirii să nu mai ia măsuri graduale de sancționare a Federației Ruse pentru invazia neprovocată, nejustificată, ilegală și imorală. Omenirea a luat toate măsurile de la început. Sau cu ezitări de ore, maxim o zi. Și cu sancționarea lui Putin personal, și cu SWIFT, și cu decuplarea de la robinetele de materii prime ale Rusiei (că altceva care contează în Lume oricum nu e, din partea ei).

Cel mai recent episod s-a petrecut ieri. La Beijing se află delegațiile naționale ale atleților paralimpici, pentru jocurile paralimpice a căror deschidere e mâine (n.red. astazi). Ieri, comitetul internațional de resort a anunțat că sportivii ruși (peste 70) și belaruși (vreo 15) vor putea să participe în nume propriu, fără să poată reprezenta aceste două state devenite paria la nivel planetar. Doar că, la conferința de presă, cineva din sală s-a ridicat, a arătat o poză și a întrebat: ziceți că nu vreți să privați atleții din Rusia de șansa de a participa la competiția asta. Dar acesta (din poză) a fost un tânăr de 19 ani, care s-a pregătit să participe la proba de biatlon. Doar că lui Rusia nu i-a dat nicio șansă să participe, el fiind ucis de explozia unei bombe rusești, în Ucraina lui natală. Cum le explicați membrilor de familie ai acestui tânăr că sportivii din statul agresor criminal merită să primească o șansă să concureze? Asta a fost ieri (n.red alaltăieri). Azi (n.red ieri), comitetul internațional de resort a anunțat decizia sa de a nu lăsa să intre în competiție niciun sportiv paralimpic din Rusia și Belarus, deși ei se află deja la fața locului. Desigur, dacă nu le place situația asta, poate vorbesc cu președintele lor, din cauza căruia au făcut ei drumul degeaba până în China.

A doua idee contrafactuală: dacă România nu ar fi fost anul acesta aliată în NATO și membră a Uniunii Europene, poziția Federației Ruse față de Ucraina ar fi fost cu totul alta.

Rusia nu ar fi invadat doar prin nord, est și sud Ucraina, cu intenția vădită de a lărgi un teritoriu care să se desprindă de la Ucraina și să revină la Patria-Mamă Rusia, lăsând restul Ucrainei, la vest de Nipru, sub controlul ei strategic, ca teritoriu-tampon între granițele noi ale Federației Ruse și Occident.

Dacă România nu ar fi fost în NATO și UE, Rusia lui Putin ar fi cucerit întreaga Ucraina, urmând ca România să primească statutul de teritoriu-tampon între Federația Rusă și Occident, teritoriu controlat strategic tot de la Moscova, evident.

Doar că România este aliată în NATO și membră a UE.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
Premierul ungar Vikor Orban a afirmat vineri, 19 aprilie, că oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă,...
#razboi Ucraina, #Rusia, #NATO, #Uniunea Europeana , #Razboi Ucraina