Războiul din Ucraina, ziua 116. Comandanți din Azovstal, transferați într-o pușcărie stalinistă / Declarațiile noului șef al armatei britanice LIVE TEXT

Duminica, 19 Iunie 2022, ora 23:44
9601 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 116. Comandanți din Azovstal, transferați într-o pușcărie stalinistă / Declarațiile noului șef al armatei britanice LIVE TEXT

Războiul din Ucraina a ajuns în a 116-a zi. Confruntările continuă în Donbas. Zelenski a făcut deplasări în regiunile Nikolaev și Odesa, unde a discutat și cu militari răniți. Boris Johnson a efectuat o vizită surpriză la Kiev.

UPDATE 23.42 Mai mulţi comandanţi ai batalionului ucrainean Azov care au fost luaţi prizonieri la Mariupol au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova, a declarat duminică agenţiei TASS o sursă judiciară rusă.

UPDATE 20.56 Actorul Ben Stiller, ambasador al bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, a vizitat Polonia şi a ajuns şi în Ucraina, anunţat UNHCR.

UPDATE 19.40 Parlamentul ucrainean a adoptat, duminică, o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi. De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. Va fi astfel creată o „listă albă” cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.

UPDATE 17.37 O scrisoare adresată de noul comandant al Armatei Britanice, generalul Patrick Sanders, către trupele din subordine face furori în Regatul Unit, după ce înaltul ofițer a susținut că „Anglia trebuie să fie pregătită să lupte, din nou, în Europa”.

UPDATE 14.58 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei ocupate de trupele ruse, scrie dpa. "Nu vom preda sudul nimănui", a spus Zelenski într-o alocuţiune video, la scurt timp după ce s-a întors sâmbătă dintr-o vizită din sudul ţării. El a jurat că va lua înapoi "tot ce ne aparţine".

UPDATE 13.08 Presa internațională, citând informații din Ucraina neconfirmate încă oficial, susține că Vladimir Putin ar fi luat măsura disperată de a-l înlocui pe șeful forțelor sale aeriene, generalul Andrey Serdyukov, cu unul dintre ofițerii care au jucat un rol major în masacrul de la Bucea.

UPDATE 12.44 Guvernatorul unei regiuni din estul ucrainean bombardat în permanenţă de ruşi, Serghei Gaidai, spune că se pregăteşte de ce este mai rău.

UPDATE 10.18 Prima Doamnă a Ucrainei Olena Zelenska a acordat un interviu ziarului britanic The Guardian, în care a vorbit, în special, despre situaţia familiilor ucrainene în timpul războiului.

UPDATE 9.24 Războiul din Ucraina ar putea dura "ani", a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild, îndemnând ţările occidentale să ajute Kievul.

UPDATE 8.27 Toată lumea se întreabă, odată cu invadarea din 24 februarie 2022 a Ucrainei de către Rusia, dacă există cineva pe globul pământesc care îl poate opri pe Vladimir Putin din nebuneasca sa ambiție de a cuceri țara vecină, cu orice preț.

UPDATE 8.10 Aliaţii Ucrainei trebuie să sprijine Kievul ferm şi pentru o lungă perioadă de timp dacă nu vor să vadă "agresiunea" triumfând în Europa cum nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial, a estimat sâmbătă premierul britanic, Boris Johnson.

Președintele Zelenski a vizitat regiunile Nikolaev și Odesa, unde s-a întâlnit atât cu militari, cât și cu medici și a discutat cu soldații ucraineni răniți.

”Mă întorc din sud - am vizitat astăzi pozițiile noastre de primă linie din regiunea Nikolaev, am vizitat orașul Nikolaev și regiunea Odesa.

Am vorbit cu apărătorii noștri – militari, polițiști, Garda Națională, apărare teritorială. Starea lor de spirit este încrezătoare, toți nu se îndoiesc de victoria noastră.

Nu vom da sudul nimănui, vom returna tot ce este al nostru și marea va fi ucraineană și sigură”, a postat liderul de la Kiev pe Instagram.

Citeste si:
Primul bilanț al atacului cu rachete rusești asupra Kievului. Cum a fost salvată ca prin minune o fetiță de 7 ani VIDEO
Primul bilanț al atacului cu rachete rusești asupra Kievului. Cum a fost salvată ca prin minune o fetiță de 7 ani VIDEO
Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte cinci rănite, potrivit unor oficiali, într-un atac rus cu rachetă care a lovit duminică, 26 iunie, un bloc și o grădiniţă de copii, în...
O femeie cu cetățenie rusă a fost scoasă de sub dărâmăturile unui bloc din Kiev, după atacul cu rachete din această dimineață
O femeie cu cetățenie rusă a fost scoasă de sub dărâmăturile unui bloc din Kiev, după atacul cu rachete din această dimineață
Salvatorii Serviciului de Urgență din Ucraina au scos o femeie de sub dărâmăturile unei clădiri înalte din districtul Shevchenkovsky din Kiev. Supraviețuitoarea era cetățean al...