Războiul din Ucraina, ziua 73. Evacuarea civililor din Azovstal / Atac cu rachete la Odesa / Apărarea Insulei Șerpilor / Transnistria lovită cu drone LIVE TEXT

Sambata, 07 Mai 2022, ora 08:36
15304 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 73. Evacuarea civililor din Azovstal / Atac cu rachete la Odesa / Apărarea Insulei Șerpilor / Transnistria lovită cu drone LIVE TEXT
Ucrainenii au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

În cea de-a 73-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina, unitățile forțelor de apărare ucrainene au distrus un depozit cu muniție și aproximativ 20 de unități de echipament militar al invadatorilor ruși, în districtul Snigirevsky din regiunea Nikolaev. Inamicul, la rândul său, nu încetează să bombardeze infrastructura civilă a orașului Nikolaev cu rachete și sisteme de lansare de rachete multiple.

UPDATE 23.17 Şeful Agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunţat sâmbătă seara, 7 mai, că doi cetăţeni străini, un britanic şi o belarusă, au fost arestaţi pe cosmodromul rus Baikonur, din Kazahstan, transmite AFP.

UPDATE 22.49 Hackeri ruşi au încercat să perturbe vineri, 6 mai, o serie de sisteme informatice ale guvernului german. Atacurile au făcut inaccesibile unele site-uri importante pentru anumite intervale de timp.

UPDATE 22.06 Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA, principalul serviciu de informaţii al SUA), Bill Burns, a declarat sâmbătă, 7 mai, că nu are niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare tactice în conflictul din Ucraina.

UPDATE 20.23 Toate femeile, copiii și persoanele în vârstă au fost evacuați de pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol. Această parte a operațiunii umanitare a fost finalizată sâmbătă, 7 Mai.

UPDATE18.29 Un reprezentant al autoproclamatei republici a Donețkului (DNR) a spus că un grup de militari ucraineni ar fi părăsit teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, fluturând ​​un steag alb.

UPDATE17.41 Soldații ucraineni au eliberat satul Shestakovo din regiunea Harkov, iar baza invadatorilor ruși din această așezare a fost distrusă. 8 soldați ruși au fost luați prizonieri, o mare cantitate de echipamente a fost distrusă. Detaliile bătăliilor pentru Shestakovo au fost raportate de jurnalistul Iuri Butusov.

UPDATE17.38 Rusul Bato Basanov (25 de ani), câștigătorul competiției World Tank Biathlon 2021, un campionat mondial al jocurilor cu tancuri, a fost ucis în timp ce își slujea țara în Ucraina.

UPDATE16.52 Deoarece Kremlinul crede că Ucraina reprezintă o amenințare militară pentru Federația Rusă, „operațiunea specială” se va încheia abia atunci când rușii vor ajunge la granița poloneză. Acest lucru a fost declarat de vicepreședintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Piotr Tolstoi, într-un interviu pentru La Repubblica.

UPDATE16.19 O dronă de tip Bayraktar TB2 a forţelor ucrainene a distrus o altă navă rusească din clasa Serna, în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter.

UPDATE15.22 Sabotorii din Belarus au jucat un rol important în descurajarea Rusiei privind planurile de a ataca Kievul, a declarat liderul opoziției din Belarus în exil, Svetlana Tikhanovskaya, citataă de BBC.

UPDATE14.09 Rușii au lansat cu ajutorul aviației strategice 4 rachete de croazieră în regiunea Odesa, a comunicat comandamentul Operațional „Sud”. ”Inamicul continuă nu numai distrugerea fizică a infrastructurii regiunii, ci și presiunea psihologică asupra populației civile”, a spus armata.

UPDATE13.54 Rusia se pregătește pentru parada de Ziua Victoriei (9 mai), în timp ce armata lui Vladimir Putin își continuă măcelul în Ucraina. Astfel, sâmbătă, cu două zile înaintea evenimentului, rachetele nucleare ale rușilor au defilat prin Piața Roșie.

UPDATE13.40 În timp ce rușii mizează pe creșterea numărului de trupe și pe blindate învechite, trupele ucrainene continuă să elimine metodic echipamentele militare ale invadatorilor. O astfel de acțiune a fost prezentată de către jurnalistul Iuriy Butusov pe canalul său de Youtube.

UPDATE13.09 În luptele de la combinatul Azovstal din Mariupol a murit psihologul regimentului Azov, Natalia Lugovskaia. Femeia s-a alăturat apărătorilor ucraineni în urmă cu câțiva ani, după ce fiul ei a murit în Donbas. Cu câteva zile înainte de moartea sa, fusese ucis și ginerele ei, în bucărele fabricii asediate.

UPDATE12.54 Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută, informează EFE.

UPDATE12.42 Germania a interzis folosirea simbolurilor ucrainene, ruse și sovietice în timpul evenimentelor de la Berlin, programate pentru 8 și 9 mai, ce vor marca victoria asupra nazismului. Potrivit publicației RND, în acest fel poliția germană vrea să evite provocările legate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

UPDATE11.55 Militari ai Serviciului de Stat de Urgență din Kiev continuă deminarea teritoriului după fuga invadatorilor ruși. Toate obiectele explozive găsite sunt duse la groapa de gunoi și distruse. „Așa arată distrugerea planificată și corectă a obiectelor explozive găsite pe teritoriul regiunii Kiev.

UPDATE11.02 În luptele împotriva armatei ruse, armata ucraineană a distrus cel puțin un tanc rusesc T-90M de ultimă generație. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării al Regatului Unit.

UPDATE 9.59 În orașul Bucea, regiunea Kiev, a fost găsit un balon de laborator lăsat de invadatorii ruși într-una dintre case. În vas era mercur, iar metalul a emis radiații Acest lucru a fost relatat pe pagina comunității Buchi Volunteers de pe rețeaua de socializare Facebook.

UPDATE 9.42 Presa internațională a relatat mărturia unei femei de 24 de ani care a scăpat zilele trecute din infernul de la Azovstal, uzina din Mariupol aflată sub asediul rușilor. Ajunsă între timp la un hotel din Zaporojie, ucraineanca Anna Zaitseva a oferit detalii traumatizante despre experiența trăită timp de 8 săptămâni.

UPDATE 9.02 Contraatacurile ucrainene din nord-estul regiunii Harkov au pus bazele unei contraofensive ulterioare în această direcție, iar acum Forțele Armate ale Ucrainei pot să împingă trupele ruse din raza de acțiune a artileriei.

UPDATE 8.02 Forțele Aeriene NATO ajută Forțele Armate ale Ucrainei să țină sub control Insula Șerpilor, fiind implicate în eliminarea invadatorilor ruși prin raiduri aeriene. Ca urmare a unor astfel de acțiuni, mulți invadatori au fost înlăturați de pe insulă și pozițiile inamice au fost distruse.

UPDATE 7.23 La Mariupol, ucrainenii încearcă salvarea câtor mai mulți civili din uzina Azovstal aflată sub asediul rușilor. 40 de persoane au fost evacuate vineri, 6 mai, a confirmat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în ultimul său discurs naţional.

UPDATE 7.21 Un înalt oficial al parlamentului rus a declarat vineri că Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, vorbind într-o vizită în oraşul Herson, controlat de Moscova, relatează AFP. „Rusia este aici pentru totdeauna. Nu ar trebui să existe nicio îndoială în acest sens.

În același timp, în estul țării, invadatorii desfășoară operațiuni ofensive pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk și pentru a deține coridorul pe uscat între aceste teritorii și Crimeea ocupată. Acest lucru se precizează în rezumatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de la ora 06:00 pe data de 7 mai.

În direcția Slobozhansky, inamicul continuă să bombardeze așezările din apropierea orașului Harkov. În direcția Izyum, efectuează recunoașteri aeriene folosind drone pentru a determina pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei. În zona așezărilor de la Tsirkuny, invadatorii au aruncat în aer trei poduri pentru a încetini acțiunile contraofensive ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

În direcțiile Donețk și Tauride, inamicul continuă să bombardeze de-a lungul liniei de confruntare și folosește aviația operațional-tactică pentru a efectua lovituri cu rachete și bombe asupra pozițiilor trupelor ucrainene. În orașul Mariupol, asaltul asupra uzinei Azovstal continuă pentru a prelua controlul asupra teritoriului întreprinderii.

În orașul Herson, rușii iau o serie de măsuri pentru a asigura activitățile trupelor și pentru a menține regimul de ocupație.

În ziua precedentă, unitățile de apărare aeriană ucrainene au lovit 14 drone de tip Orlan.

Pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, apărătorii Ucrainei au respins în ultima zi 8 atacuri inamice, au distrus 3 tancuri, 8 sisteme de artilerie, 7 unități de vehicule blindate, 1 vehicul și 3 unități de echipament special.

Reamintim că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o contraofensivă în regiunea Harkov. Acest lucru va duce probabil ca ocupanții ruși să-și piardă toate pozițiile în raza de acțiune a artileriei orașului.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
#razboi Ucraina, #LIVE Text, #depozit militar, #distrus, #nikolaev , #Razboi Ucraina