Războiul din Ucraina, ziua 95. Zelenski a demis pe șeful spionajului din Harkov / Morgă improvizată în supermarket la Mariupol / Lupte crâncene la Severodonețk LIVE TEXT

Duminica, 29 Mai 2022, ora 08:16
11238 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 95. Zelenski a demis pe șeful spionajului din Harkov / Morgă improvizată în supermarket la Mariupol / Lupte crâncene la Severodonețk LIVE TEXT

În cea de-a 95-a zi a războiului pe scară largă din Ucraina, invadatorii ruși continuă să desfășoare operațiuni ofensive în Donbas. În ciuda tuturor eforturilor, armata lui Putin suferă pierderi semnificative și este forțat să se retragă din pozițiile ocupate anterior.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt în desfășurare măsuri restrictive, s-au intensificat controalele transportului și cetățenilor, iar controlul asupra utilizării mașinilor dotate cu echipamente speciale a fost întărit.

UPDATE 23.49 Statele Unite și aliații săi văd mizele morale și strategice din războiul din Ucraina ca fiind simple: Ucraina este victima agresiunii, Rusia agresorul. Problema pentru aceste țări nu este doar independența Ucrainei, ci și disponibilitatea lumii democratice de a apăra „ordinea internațională bazată pe reguli”

UPDATE 22.22 Câștigătorii Eurovision 2022, trupa Kalush Orchestra, au vândut trofeul câștigător - un microfon de cristal - pentru 900 de mii de dolari. În total, de la începutul licitației au fost colectate peste 11 milioane de grivne.

UPDATE 22.06 Guvernele din Uniunea Europeană nu au reuşit să ajungă duminică la o înţelegere în privinţa unui embargou asupra petrolului rusesc, dar negocierile vor continua luni dimineaţă, transmite Reuters.

UPDATE 21.42 Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Roman Dudin, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Harkov, pentru că nu a lucrat pentru apărarea Harkovului din primele zile ale războiului. Președintele a anunțat acest lucru într-un mesaj video de seară.

UPDATE 20.36 Un videoclip cu Vladislav Dutceak, un militar ucrainean capturat din regimentul Azov (poreclit „Profesorul asociat”), a fost publicat de propagandiștii ruși. Vladislav Dutceak este istoric, a lucrat ca lector și metodolog al Diviziei de Educație a „Corpului Național” și a ținut prelegeri despre istorie.

UPDATE 20.06 Nava de marfă rusească Matros Pozinich, cu cereale furate probabil din Ucraina, a ajuns în portul sirian Latakia pe 27 mai. Este a doua oară când această navă transportă cereale în Siria. Acest lucru a fost raportat de CNN cu referire la imagini din satelit furnizate de Maxar Technologies.

UPDATE 19.35 În localitatea Torețk, regiunea Donețk, 116 mineri sunt blocați în subteran din cauza întreruperilor de curent cauzate de luptele cu armata rusă. Astfel, districtele Bakhmut și Kramatorsk din regiune au rămas fără electricitate, anunță șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kirilenko.

UPDATE 19.04 Procuratura Generală ucraineană estimează duminică, într-un nou bilanţ, că 242 de copii au fost ucişi, iar alţi 440 de copii au fost răniţi de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, în urmă cu peste trei luni, relatează AFP.

UPDATE 18.24 Forțele Armate ale Ucrainei l-au lichidat pe comandantul Diviziei 106 parașutiști, căpitanul Oleksandr Vîhuliar, raportează Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 17.32 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers duminică, 29 Mai, în regiunea Harkov și a vizitat pozițiile de atac ale armatei ucrainene, relatează Biroul Președintelui. În timpul călătoriei, Zelenski s-a familiarizat cu situația operațională în zona de responsabilitate a unităților, a vorbit cu militarii și le-a oferit medalii.

UPDATE 17.12 Persoane necunoscute au reușit să fure șapte tone de titan, o materie primă strategică, de la o companie rusă de apărare, relatează publicația Mash. Potrivit jurnaliștilor, șapte tone de titan au fost furate de la companie, care este o subsidiară a Tactical Missile Weapons.

UPDATE 16.31 În apropiere de localitatea Makarov, regiunea Kiev, oamenii legii ucraineni au găsit cadavrul unui civil ucis de invadatorii ruși. Identitatea defunctului a putut fi stabilită prin documentele găsite asupra victimei, relatază serviciul de presă al poliției din regiunea Kiev.

UPDATE 15.56 Iahturile de elită ale oligarhilor ruși ce au fost sancționați nu mai raportează locul unde se află, relatează The Guardian. După invadarea Ucrainei, un iaht de elită al miliardarului rus Andrei Guriev a dispărut de pe hărțile de urmărire globală folosit pentru a determina locația traficului maritim (AIS).

UPDATE 15.03 Scriitorul american de renume mondial Stephen King cere lumii să continue presiunea economică asupra Rusiei. El a scris despre pe Twitter: „Menține-ți presiunea economică asupra Rusiei”, a scris el, adăugând: „Glorie Ucrainei”.

UPDATE 14.18 Vicecancelarul german Robert Habeck a respins acuzațiile potrivit cărora Germania ar fi prea reticentă în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei. Potrivit acestuia, în acest moment soldații Forțelor Armate ale Ucrainei sunt pregătiți să folosească obuziere Panzerhaubitze 2000, care vor fi transferate în curând la Kiev.

UPDATE 13.35 Pe 29 mai, locuitorii din regiunea Cernăuți și-au luat rămas bun de la trei eroi care și-au dat viața pentru Ucraina. Nativii din Bucovina, ei și-au apărat pământul natal de agresorul rus chiar de la începutul invaziei pe scară largă.

UPDATE 12.45 Un angajat al serviciului de presă al Ministerului rus al Apărării, colonelul Vladimir Ivanov, a fost lichidat în Ucraina pe 25 martie, potrivit ediției ruse a publicației Mediazona, care ține o listă cu pierderile confirmate ale armatei ruse.

UPDATE 11.33 Rușii adună cadavrele locuitorilor din Mariupol și le duc la supermarketuri, pentru că morgile sunt de multă vreme supraaglomerate. Armata lui Putin demonstrează absența oricărei umanități și provoacă epidemii în Mariupol.

UPDATE 11.09 Șeful administrației militaro-civile din Severodonețk, Oleksandr Striuk, a spus că trupele ucrainene se află într-o „poziție defensivă dură” la periferia orașului, citat de CNN. Potrivit acestuia, cele mai intense lupte s-au concentrat în apropierea Hotelului Mir de la marginea orașului.

UPDATE 9.41Imagini video dramatice îl arată pe fiul unui parlamentar conservator din Marea Britanie luptând în Ucraina. În imagini se vede cum luptă inclusiv într-un atac asupra unui transportor de trupe rusesc și când salvează un camarad rănit, potrivit news.sky.com.

UPDATE 8.56 Un locuitor din Naberezhnie Chelni, Serghei Sitdikov, în vârstă de 28 de ani, a fost recrutat în armată rusă, în ciuda faptului că este orb de la naștere. Pe lângă paralizia cerebrală, acesta se află într-un scaun cu rotile. „Am primit o citație și am fost incredibil de surprins”, a spus el.

UPDATE 7.45 În ciuda faptului că Germania a promis că va oferi asistență militară Ucrainei, în ultimele nouă săptămâni, sprijinul militar a fost redus „la minimum”., scrie ziarul german Die Welt.

UPDATE 7.27 Companiei Raytheon Technologies, care produce rachete antiaeriene Stinger, va primi un contract în valoare de 625 de milioane de dolari din partea guvernului american, cu scopul de a înlocui stocurile trimise în Ucraina.

UPDATE 7.14 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seară, 29 mai, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare.

În Crimeea, administrația de ocupație a ordonat oprirea admiterii civililor în spitale pentru a elibera paturile soldaților ruși răniți, potrivit Statului Major al Forțelor Armate. Ocupatorii continuă să sufere pierderi și colectează intens sânge de la donatori din Crimeea.

În direcția Harkov, inamicul și-au concentrat principalele eforturi pentru a menține liniile ocupate.

În direcțiile Volyn și Polesye, se observă o creștere a numărului de măsuri operaționale și de antrenament de luptă ale forțelor armate din Belarus. Amenințarea cu rachete și lovituri aeriene împotriva infrastructurii ucrainene de pe teritoriul Republicii Belarus rămâne.

În direcția Seversk, inamicul continuă să acopere secțiunea frontierei ucrainene-ruse din regiunile Bryansk și Kursk. Rușii a tras cu mortiere în pozițiile forțelor de apărare din regiunea Sumy.

Citeste si:
Războiul din Ucraina, ziua 120. Sprijin britanic în deminarea coastelor Mării Negre / Îndemnul ministrului ucrainean de Externe către statele african LIVE TEXT
Războiul din Ucraina, ziua 120. Sprijin britanic în deminarea coastelor Mării Negre / Îndemnul ministrului ucrainean de Externe către statele african LIVE TEXT
În cea de-a 120-a zi a războiului din Ucraina, ocupanții ruși renunță la scopul principal de a ajunge la granița administrativă a regiunii Lugansk. În ultima zi, inamicul a reușit să...
Războiul din Ucraina, ziua 119. Rusia încalcă spațiul aerian eston / Zelenski la summitul NATO de la Madrid LIVE TEXT
Războiul din Ucraina, ziua 119. Rusia încalcă spațiul aerian eston / Zelenski la summitul NATO de la Madrid LIVE TEXT
În cea de-a 119-a zi a războiului, trupele ruse efectuează bombardamente sistematice pentru a crea condiții necesare reluării ofensivei împotriva Slavianskului în regiunea Donețk....