A noua zi de război în Ucraina. Captură importantă de arme Panţîr-S din aresenalul rușilor / Angajați ai centralei din Zaporojie, omorâți de ceceni / Soldații ruși au intrat în orașul Nicolaev LIVE TEXT

Vineri, 04 Martie 2022, ora 10:30
22186 citiri
A noua zi de război în Ucraina. Captură importantă de arme Panţîr-S din aresenalul rușilor / Angajați ai centralei din Zaporojie, omorâți de ceceni / Soldații ruși au intrat în orașul Nicolaev LIVE TEXT
Militarii ucraineni au mai capturat până acum tancuri, blindate și mașini pline cu muniții FOTO Facebook / butusov.yuriy

Am intrat în cea de-a noua zi a războiului din Ucraina. Mobilizare impresionantă a locuitorilor din Odesa. Bombardamentele au continuat și noaptea trecută în principalele orașe ale țării. Rușii au lovit inclusiv zona centralei nucleare Energodar din Zaporijie, stârnind panică la nivel mondial.

Premierul britanic Boris Johnson a denunțat vineri într-o declarație „acțiunile iresponsabile” ale președintelui rus Vladimir Putin, care pot „amenința direct securitatea întregii Europe”, după bombardarea unei centrale nucleare de către forțele ruse în Ucraina, notează AFP.

UPDATE 19.24 Militarii ucraineni au capturat de la trupele ruse cel mai nou complex de rachete și arme antiaeriene, Panţîr-S, în regiunea Nikolaev. Informația a fost făcută publică de jurnalistul ucrainean Iurii Butusov.

UPDATE 19.04 Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a anunțat că, până joi noapte, numărul deceselor confirmate în rândul civililor din Ucraina se ridica la 331. Printre morţi se numără şi 19 copii.

UPDATE 17.30 Mii de ucraineni s-au adunat în piața centrală a orașului Melitopol și mărșăluiesc pe străzi fluturând steagurile Ucrainei și scandând mesaje precum „Rușine, rușine!” sau „Glorie Ucraina!”.

UPDATE 17.10 Centrala nucleară de la Zaporojie este controlată de așa-numiții kadârovți, mercenari ceceni. Aceștia au ucis câțiva muncitori care se ocupau de securitatea centralei.

UPDATE 16.35 Forțele ruse au intrat vineri, 4 martie, pentru prima dată, în orașul Nikolaev, situat în sudul Ucrainei. Avansarea trupelor a fost ulterior oprită în Nikolaev, port la Marea Neagră.

UPDATE 16.10 Violențe în orașul Herson. Bărbații din oraș sunt luați și duși în afara localității/

UPDATE 15.06 Bărbații din orașul ucrainean Herson sunt luați și duși în afara localității de către soldații ruși, informează CNN.

UPDATE 13.55 Volodimir Zelenski a îndemnat cetăţenii ruşi să ”iasă în stradă” şi să protesteze.

UPDATE 13.30 Rușii au ocupat un turn de televiziune din Melitopol, regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei. Armata rusă se folosește de mijloacele de transmisiune pentru a lansa mesaje de propagandă.

UPDATE 12.30 Gara Centrală din Kiev este plină de oameni care se retrag din calea războiului. Aglomerația a fost surprinsă de un jurnalist german într-o filmare postată pe Twitter.

UPDATE 12.10 În Odesa, un oraș-port important din punct de vedere strategic de pe coasta Ucrainei la Marea Neagră, civilii de toate profesiile, de la programatori IT la muncitori obișnuiți, au pus mâna pe arme pentru a apăra localitatea.

UPDATE 10.47 Un clip realizat din imagini preluate prin satelit arată un convoi uriaș de tancuri care se întinde pe o lungime de 64 de kilometri. Convoiul militar rus masiv stă, în mare parte blocat, la aproximativ 25 de kilometri în afara capitalei ucrainene, de zile întregi.

UPDATE 10.30 Vasul de război Hetman Sagaidachny, nava-amiral a marinei ucrainene, a fost scufundat intenționat pentru a nu cădea în mâna rușilor.

UPDATE 10.04 Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa.

UPDATE 09.53 Rușii care protestează față de război, înrolați în armată și trimiși cu forța în Ucraina. Proiect de lege înaintat Dumei de Stat din Rusia

UPDATE 09.27 Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat că NATO nu va participa la războiul din Ucraina, în urma invaziei militare lansate de Rusia în 24 februarie.

UPDATE 08.47 Reuniune importantă a NATO. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va cere constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România

UPDATE 08.35 Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse.

UPDATE 08.05 Vicepreşedintele american Kamala Harris ar putea veni la Bucureşti și la Varşovia în zilele următoare, pentru a-şi exprima solidaritatea cu Ucraina, confruntată cu invazia rusă.

UPDATE 08.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Moscovarecurge la teroarea nucleară: "Trebuie să împiedicăm Europa să moară"

Știrea inițială

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-o înregistrare video, că arde cea mai mare centrală nucleară din Europa, făcând apel la cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni. "Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real", a afirmat el, potrivit BBC. Preşedintele Ucrainei a discutat pe acest subiect cu Joe Biden şi Boris Johnson. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a transmis, în noaptea de joi spre vineri, că autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina afirmă că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie. Reprezentanţii Agenţiei au arătat că, potrivit informaţiilor de la autorităţile ucrainene, incendiul nu a afectat echipament "esenţial". Incendiul a fost stins, conform anunţului Serviciilor de Urgenţă ucrainene, nefiind înregistrate victime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Boris Johnson: Dacă republicanii vor să facă din nou America mare, nu își vor începe președinția cu victoria lui Putin
Boris Johnson: Dacă republicanii vor să facă din nou America mare, nu își vor începe președinția cu victoria lui Putin
Fostul premier britanic Boris Johnson este convins că Statele Unite nu vor fi din nou grozave, așa cum a promis cel de-al 45-lea președinte și potențial candidat al Partidului Republican la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#razboi Ucraina, #explozie centrala nucleara, #incendiu centrala nucleara, #Volodimir Zelenski, #Boris Johnson , #Razboi Ucraina