Războiul din Ucraina, ziua 106. Rachetele Harpoon au ajuns în Ucraina / Bază Wagner distrusă de ucraineni / Planurile Rusiei în Insula Șerpilor / Salariile rușilor ”donate” pentru drone LIVE TEXT

Joi, 09 Iunie 2022, ora 09:05
13838 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 106. Rachetele Harpoon au ajuns în Ucraina / Bază Wagner distrusă de ucraineni / Planurile Rusiei în Insula Șerpilor / Salariile rușilor ”donate” pentru drone LIVE TEXT
Trupe ucrainene FOTO / Facebook Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Este a 106-a zi a războiului din Ucraina. Lupte continuă în Severdonețk, oraș în estul țării. Zelenski consideră bătălie din Severdonețk una ”foarte acerbă, foarte dificilă”. Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko îl compară pe Putin cu Stalin și Petru cel Mare. Înalți oficiali SUA avertizează asupra pericolului de atac cibernetic din partea Moscovei.

UPDATE 22.52 Rusia a anunţat că a început exerciţii navale care implică aproximativ 60 de nave de război în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor sporite legate de războiul din Ucraina şi a cererilor Finlandei şi Suediei de a adera la NATO.

UPDATE 21.22 Mai multe tancuri T-62 trimise de Rusia pe câmpul de luptă din Ucraina au fost ”echipate” cu sisteme de protecție improvizate din diverse materiale. Recent, astfel de tancuri au fost observate în sudul regiunii Herson.

UPDATE 20.32 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiï Reznikov, a anunțat joi, 9 iunie, că țara sa a primit rachete antinavă de tip Harpoon - de fabricaţie americană, o armă de disuasiune de temut, care poate atinge o navă inamică la până la 300 de kilometri distanţă, relatează AFP.

UPDATE 20.02 Pe măsură ce o nouă generație de arme de fabricație occidentală ajunge în prima linie la forțele ucrainene, națiunile donatoare evaluează riscul dezvăluirii tehnologiei sensibile armatei Rusiei dacă echipamentul este capturat.

UPDATE 19.12 Toți cei 2.449 de apărători ucraineni de la Azovstal sunt încă în Ucraina, la Yelenovka, localitate ocupată din regiunea Donețk. La mijlocul lui mai 2022, apărătorii ucraineni au fost duși de pe teritoriul Azovstal la Yelenovka la un centru local de arest preventiv.

UPDATE 18.18 O nouă rachetă în miniatură pentru vehiculul aerian fără pilot (UAV), utilizat pe scară largă de Ucraina împotriva forțelor ruse, a intrat în producție, potrivit BBC.

UPDATE 17.38 Kievul a elaborat un plan de deblocare a apărătorilor uzinei Azovstal din Mariupol, dar operațiunea a eșuat. De pe 1 martie până pe 16 mai, apărătorii ucraineni au luptat pentru Mariupol până la capăt. Militarii care luptau la Azovstal au făcut apel la comandamentul militar de la Kiev să-i ajute.

UPDATE 17.03 Peste 20 de miliardari ruși au contestat în instanță sancțiunile impuse de UE după declanșarea războiului din Ucraina, potrivit Bloomberg. Sancțiunile, care constau în înghețarea activelor și interdicția de călătorie în UE, vizează peste 1.000 de cetăţeni ruşi, inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin.

UPDATE 16.33 O bază a grupării de mercenari Wagner aflată pe stadionul din Kadievka (Stahanov), regiunea Lugansk, ocupată de ruși, a fost distrusă în urma unor bombardamente, potrivit presei ucrainene.

UPDATE 16.19 Un post de radio rus, care este deținut de unul dintre oligarhii favoriți ai lui Vladimir Putin, a fost piratat de hackeri, care au difuzat imnul Ucrainei și alte cântece împotriva războiului. Kommersant FM difuza buletinul de știri de la ora prânzului, când acesta a fost întrerupt brusc de melodii.

UPDATE 14.59 Integrarea regiunii ucrainene Herson în Rusia este în curs de desfăşurare, a declarat joi liderul desemnat de Kremlin al regiunii.

UPDATE 14.21 Preşedintele Poloniei i-a criticat pe liderii Franţei şi Germaniei pentru faptul că aceştia continuă dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei.

UPDATE 14.12 O angajată a unei organizații de stat ruse care lucrează în orașul Belgorod, la 40 de kilometri de granița cu Ucraina, a declarat pentru Reuters că șefii i-au instruit pe ea și pe colegii săi să doneze salariul pentru o zi ca să plătească dronele și echipamentul de termo-viziune pentru forțele ruse invadatoare.

UPDATE 13.55 Rusia controlează Insula Șerpilor, admite Kievul. Planurile Moscovei cu rachetele montate la 40 de kilometri de România.

UPDATE 13.25 Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk ”în 2, 3 zile”, de îndată ce va avea arme de artilerie occidentală ”cu rază lungă de acţiune”, a afirmat Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk.

UPDATE 13.18 Sute de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile clădirilor distruse din Mariupol, potrivit unui consilier al primarului oraşului, Petro Andriuşcenko. Oficialul vorbește, pe Telegram, despre „o caravană nesfârşită a morţii”, că a rămas fără cuvinte și că simte doar furie.

UPDATE 13.00 Maria Zaharova avertizează Franța: ”Rusia va oferi un răspuns”. De unde a plecat conflictul.

UPDATE 12.49 Un faimos rocker din Rusia este anchetat sub acuzația de discreditare a armatei Kremlinului după un discurs anti-Putin rostit, în mai, la un concert din orașul Ufa.

UPDATE 11.26 Mai multe incendii au izbucnit în Harkov după un bombardamnet al trupelor ruse. Flăcările au cuprins clădirile unei cafenele, ale unui magazin și ale unei biblioteci școlare.

UPDATE 11.21 Ultimele imagini din satelit arată efectul bombardamentelor armatei ruse asupra portului Nikolaiev din sudul Ucrainei, situat la 113 kilometri nord-est de Odessa. Rușii au distrus silozurile de cereale, confirmând îngrijorarea țărilor occidentale că regimul de la Kremlin acționează în sensul de a provoca o criză alimentară.

UPDATE 11.12 Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, declară oficiali de la Kiev.

UPDATE 9.26 Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut raţional, rece, crud, diabolic” și susţine că președintele rus este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin şi Petru cel Mare.

UPDATE 9.22 Înalți oficiali americani susțin că amenințarea cibernetică din partea Rusiei rămâne ridicată.

UPDATE 8.41 Uniunea Europeană lucrează la o posibilă interzicere a furnizării de servicii cloud către Rusia, ca parte a noilor sancţiuni împotriva Kremlinului pentru invadarea Ucrainei, a declarat miercuri un oficial UE pentru Reuters, notând că măsura este complexă din punct de vedere tehnic.

UPDATE 8.30 Legiunea internaţională pentru apărarea Ucrainei (LIDU) a denunţat miercuri, 8 iunie, procesul anunţat de presa ucraineană împotriva unuia dintre membrii săi de origine britanic, capturat de separatiştii proruşi.

UPDATE 8.17 Vladimir Putin nu a dat niciun semn că ar fi dispus să se retragă, dar chiar dacă nu se gândește la succesiunea sa, mulți din Rusia o fac. Inversările militare în Ucraina, incertitudinile politice de acasă și întrebările legate de sănătatea lui înseamnă că elita discută în liniște despre ceva ce în urmă cu doar câteva luni ar fi fost de neconceput: cum ar putea arăta viața după Putin?, scrie Mark Galeotti, director al companiei de consultanță Mayak Intelligence.

UPDATE 8.01 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi, 9 iunie, că oraşul estic Severodoneţk „rămâne epicentrul confruntării din Donbas”.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune, în raportul de dimineață, că trupele ruse au tras asupra infrastructurii civile în așezările Stari Saltiv, Rus și Cherkasi Tishki, Korobochkin, Asiiivka, Chepil și Uda.

Ocupanții au lansat rachete în zona orașului Kramatorsk din Donețk.

”În direcția Severodonețk, inamicul a exercitat un impact incendiar asupra unităților trupelor noastre de mortiere, artilerie și sisteme de foc cu reacție.

În ultimele 24 de ore, apărătorii și apărătorii Ucrainei din direcțiile Donețk și Luhansk au fost învinși șapte atacuri ale inamicului, au distrus trei tancuri, două mașini blindate de luptă și patru unități din echipamentul auto al inamicului. Unități de apărare aeriană au doborât șase avioane Orlan-10 fără pilot.

Potrivit informațiilor disponibile, în luptele de pe teritoriul Ucrainei, componența personală a brigăzii 15 separate de tragere cu motorizare a armatei a 2-a militară generală a Districtului Militar Central a suferit pierderi semnificative. Se estimează că 800 de morți și aproximativ 400 de răniți. Aproximativ 1800 de militari din numărul brigăzii au participat în total la lupta de pe teritoriul Ucrainei”, se arată pe Facebook-ul Statului Major al Forțelor Unite ale Ucrainei.

Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Rusia încearcă să cucerească Harkovul. Ce șanse îi dau analiștii militari
Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informațională concertată pentru a distruge orașul Harkov, pentru a-i convinge pe ucraineni să fugă și să strămute în interior milioane...
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
#razboi Ucraina, #Zelenski, #Zelenski presedinte Ucraina, #donetk, #atacuri , #Razboi Ucraina