Un lider dintr-o țară NATO îl „liniștește” pe Putin. „Istoria milenară“ a Rusiei nu va fi întreruptă, pentru că nu a existat niciodată

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 19:30
8700 citiri
Un lider dintr-o țară NATO îl „liniștește” pe Putin. „Istoria milenară“ a Rusiei nu va fi întreruptă, pentru că nu a existat niciodată
Radoslaw Sikorski, șeful diplomației poloneze

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, îl ”liniștește” pe dictatorul rus Vladimir Putin care este "excesiv de îngrijorat" că pierderea Rusiei în războiul cu Ucraina ar "pune capăt istoriei milenare a statalității ruse". Potrivit șefului diplomației de la Varșovia, "istoria milenară" a Rusiei nu va fi întreruptă, deoarece aceasta nu a existat niciodată.

Într-o postare pe platforma de social media X, Sikorsky a enumerat motivele pentru a pune la îndoială afirmațiile lui Putin:

-Moscova a fost fondată abia în 1147 (adică are mai puțin de 900 de ani de istorie);

-Rusia a suferit înfrângeri în Războiul Crimeii, războiul cu Japonia, Primul Război Mondial, după invazia Poloniei din 1920, războiul din Afganistan și Războiul Rece (adică a pierdut războaie de multe ori);

- Există viață națională după imperiu.

Pentru Rusia, o înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul statalităţii sale, astfel că trebuie să mergem până la capăt, a declarat presedintele rus Vladimir Putin într-o întâlnire cu ziariştii ruşi la finalul vizitei sale în Vietnam, relatează agenţia oficială de presă RIA Novosti.

„Pentru Rusia, aceasta înfrângerea strategică ar însemna sfârşitul statalităţii sale, iată ce ar însemna asta. Aceasta înseamnă sfârşitul istoriei de 1.000 de ani a statului rus. Cred că acest lucru este clar pentru toţi. Şi atunci apare întrebarea, de ce să ne fie frică? Nu este mai bine atunci să mergem până la capăt? Aceasta este o logică formală elementară“, a spus Putin, răspunzând la întrebările jurnaliştilor ruşi.

Trupele ruse se pregătesc pentru toate scenariile posibile ale evoluţiei situaţiei în Ucraina, a afirmat preşedintele rus, care a avertizat Kievul să nu încerce să alunge forţele ruse din regiunea Harkov, întrucât astfel de tentative, a spus el, vor duce la pierderi mari pentru Ucraina, potrivit RIA Novosti.

„Ştim că în principal americanii şi europenii îi împing pe ucraineni să ne alunge unităţile la graniţa de stat cu orice preţ – cu orice preţ, vreau să subliniez – şi intenţionează să prezinte acest lucru drept un succes major pe anul 2024 în perspectiva aşteptatului summit al NATO şi apoi a alegerilor din SUA”, le-a spus el ziariştilor ruşi.

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să-și dezvolte arsenalul de arme nucleare, cel mai mare din lume, ca element de descurajare și va furniza armatei care luptă în Ucraina cu cele mai noi arme și drone.

Putin a ținut un discurs la Kremlin, la o ceremonie la care au participat absolvenți ai academiilor militare, poliției și serviciilor de informații și a vorbit despre cum păstrează Rusia „echilibrul de putere în lume”, scrie Reuters. „Triada nucleară” a Rusiei se referă la rachetele nucleare lansate pe cale terestră, maritimă și aeriană.

Săptămâna aceasta, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia a anunţat iniţierea unei revizuiri a doctrinei nucleare, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina. Măsura a fost adusă în discuție chiar de Putin, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. "Avem o doctrină nucleară care precizează că folosirea armelor nucleare este posibilă în caz excepţional, când suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată. Dar doctrina poate fi schimbată. Acelaşi lucru este valabil pentru testele nucleare. Vom efectua teste dacă va fi nevoie, dar deocamdată nu există o astfel de nevoie", a explicat Putin pe 6 iunie la Sankt Petersburg.

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, consideră că Occidentul ar avea de câștigat de pe urma înfrângerii armatei lui Putin "în afara" Ucrainei, mai degrabă decât la granița cu Polonia. În caz contrar, a spus el, Vladimir Putin ar mobiliza ucrainenii și industria din Ucraina pentru un război cu Europa.

Fostul ministru britanic al apărării James Hippy a declarat că înfrângerea Ucrainei în războiul cu Rusia ar costa Occidentul trilioane de dolari într-un "nou Război Rece care va dura decenii".

Polonia ia în calcul să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei. „Propunere foarte riscantă”
Polonia ia în calcul să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei. „Propunere foarte riscantă”
Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul...
Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Rusia acuză SUA că încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin: ”Nu ar trebui să facă deloc vizite în străinătate”
Moscova a afirmat, fără nicio dovadă, că încercările Ucrainei de a-l ucide pe Vladimir Putin au fost pregătite „cu bani americani“, ceea ce a dus la creșterea tensiunilor dintre NATO...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #Radoslaw Sikorski, #Polonia, #istorie , #Razboi Ucraina
  1. Scandal la MAE. Sindicaliștii acuză o "umilire publică" prin numirea unui medic ginecolog în funcția de consul
  2. Zeci de cadavre de oi, la marginea unui oraș din estul țării. Animalele ar fi suferit de o boală extrem de contagioasă, iar o parte ar fi fost trimise la export
  3. Fosta guvernatoare a Găgăuziei candidează independent la alegerile prezidențiale din Republica Moldova VIDEO
  4. Cel puțin 42.000 de persoane sunt date dispărute în Ucraina, susțin oficiali de la Ministerul de Interne
  5. BOR lansează un ”îndemn părintesc” preoților din toată țara să rostească rugăciuni pentru aducerea ploii
  6. România a trimis două aeronave pentru a ajuta la stingerea incendiilor devastatoare din Macedonia de Nord VIDEO
  7. Risc de inundații. Mai multe râuri sunt pe punctul să se reverse HARTĂ
  8. Lovitură grea pentru Ursula von der Leyen cu o zi înaintea votului pentru șefia Comisiei. A pierdut procesul privind transparența contractelor pe vaccinurile COVID
  9. Apă cu porția în 290 de localități. Care sunt județele cu cele mai grave probleme
  10. Donald Trump a scăpat din ghearele morții la milimetru. Reconstituirea 3D a traiectoriei glonțului VIDEO