SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea

Marti, 25 Iunie 2024, ora 22:10
3569 citiri
SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller/ FOTO: state.gov

Departamentul de Stat al SUA a răspuns afirmațiilor Rusiei cu privire la moartea și rănirea civililor în timpul unui atac cu rachete asupra aerodromului militar Belbek la 23 iunie. Civilii au fost răniți, printre altele, pe plaja din apropierea aerodromului, unde au căzut resturi ale rachetelor doborâte de apărarea aeriană rusă (potrivit guvernatorului rus al Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, "resturile țintelor doborâte au căzut în zona de coastă").

"Furnizăm arme Ucrainei pentru ca aceasta să își poată apăra teritoriul suveran, inclusiv Crimeea, care face parte din Ucraina, împotriva agresiunii armate. Iar Rusia ar putea opri acest război astăzi și suferința cauzată de războiul pe care Rusia l-a început dacă ar înceta să ocupe teritoriul ucrainean suveran și să atace civilii", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în timpul unei conferințe de presă ținută, luni, 24 iunie, informează Voice of America.

Kremlinul a amenințat luni Washingtonul cu represalii, acuzând SUA că „omoară copii ruși”, la o zi după o lovitură ucraineană în Crimeea, ce ar fi fost efectuată, potrivit Moscovei, cu rachete americane ATACMS – o nouă escaladare între cele două țări rivale pe tema Ucrainei, după cum punctează AFP.

Moscova consideră că Washingtonul a devenit parte a conflictului autorizând Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor regiuni ruseşti şi a Crimeei, peninsula ucraineană pe care Rusia a anexat-o în 2014 şi pe care o foloseşte ca bază, din spatele frontului, pentru armata sa.

„Este evident că implicarea Statelor Unite în lupte, implicarea lor directă, care duce la moartea unor cetățeni ruși, trebuie să aibă consecințe”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

El le-a cerut de asemenea jurnaliștilor să întrebe în Europa și în Statele Unite „de ce guvernele lor ucid copii ruși”.

Potrivit Moscovei, loviturile cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune – precum cea de duminică în Crimeea – nu pot fi efectuate de Ucraina singură, pentru că necesită specialişti, tehnologii şi date de la serviciile de informații americane.

Recent, atât americanii cât și europenii au început să autorizeze Kievul să utilizeze arme occidentale pentru a lovi – pe teritoriul rus – ţinte militare folosite la bombardarea Ucrainei.

Moscova consideră Crimeea ca fiind teritoriul său după anexarea din 2014. Această anexare a fost denunțată de majoritatea covârșitoare a comunității internaționale și nu este recunoscută nici de aliați ai Rusiei, precum China.

Luni, Rusia a convocat-o pe ambasadoarea Statelor Unite la Moscova, Lynne Tracy, la Ministerul de Externe, unde i s-au prezentat acuzațiile că Washingtonul „duce un război hibrid împotriva Rusiei şi a devenit efectiv un participant la conflict”, relatează Reuters.

Rusia i-a transmis ambasadoarei americane că atacul „nu va rămâne nepedepsit” și că „vor urma cu siguranţă măsuri de retorsiune”.

Rusia a acuzat și duminică Statele Unite că sunt responsabile pentru atacul ucrainean asupra peninsulei Crimeea, cu cinci rachete ATACMS furnizate de SUA, care ar fi ucis patru persoane, inclusiv doi copii, și a rănit alte 150, potrivit autorităților locale instalate de Moscova.

Ca răspuns la aceste acuzații, Pentagonul a declarat că "Ucraina își ia propriile decizii privind țintele și își desfășoară propriile operațiuni militare".

Institutul american pentru studiul războiului (ISW) este convins că ocupanții plasează în mod deliberat ținte militare în apropierea zonelor civile, inclusiv în Crimeea ocupată temporar, astfel încât forțele armate ucrainene să nu le atace.

De ce nu poate înființa Ucraina o Legiune zburătoare străină după modelul Escadrilei franceze Lafayette din Primul Război Mondial
De ce nu poate înființa Ucraina o Legiune zburătoare străină după modelul Escadrilei franceze Lafayette din Primul Război Mondial
În timp ce Ucraina se pregătește să primească avioane F-16, există un deficit flagrant de piloți. Forțele aeriene ucrainene vor primi în curând aproximativ 60 de aeronave și au doar...
De ce nu dă Zelenski Peninsula Crimeea lui Putin „în schimbul încheierii războiului“
De ce nu dă Zelenski Peninsula Crimeea lui Putin „în schimbul încheierii războiului“
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Rusia nu trebuie să primească Crimeea „în schimbul încetării războiului“, deoarece dictatorul de la Kremlin va încălca în...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #lovituri, #Crimeea, #SUA , #Razboi Ucraina
  1. ANPC a închis toate restaurantele insalubre verificate pe litoral. Unii patroni au sărit la scandal: „Agresivitate față de echipele de control”
  2. Zile „de foc” în România. ANM anunță un nou record de temperatură. Cât va mai dura valul de căldură
  3. Americanii au reconstituit scena atacului armat împotriva lui Donald Trump. Cum s-a petrecut totul în realitate FOTO
  4. Un fost maior KGB sugerează cine ar fi în spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump. ”Cum pot vorbi despre pantof?” VIDEO
  5. Victime ale caniculei. Trei persoane, care nu fac parte din categoria „vârstnicilor”, răpuse de temperaturile ridicate. Avertismentul medicilor
  6. Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar
  7. Germania „fierbe”. Atac violent soldat cu patru victime într-o zonă considerată „liniștită”
  8. Decizie majoră pentru avocata care a lovit intenționat cu mașina un motociclist. Hotărârea ICCJ
  9. Reacția cântărețului care s-a drogat pe scena festivalului „Beach, please”: „Sunt cumsecade, mi-au dat drumul”
  10. O nouă criză de furie a propagandistului preferat al lui Putin. Vladimir Soloviov: „Suntem în război” VIDEO