Ce nu s-a văzut la televizor de la discursul lui Zelenski din Parlament. Șoșoacă a ieșit din sală, iar grupul AUR s-a hăhăit scandalos: “Băi, nu ne mai emoționați!” REPORTAJ

Luni, 04 Aprilie 2022, ora 23:11
18221 citiri
Ce nu s-a văzut la televizor de la discursul lui Zelenski din Parlament. Șoșoacă a ieșit din sală, iar grupul AUR s-a hăhăit scandalos: “Băi, nu ne mai emoționați!” REPORTAJ
Unul dintre aleșii AUR a venit înfășurat în drapelul României FOTO / Iulian Bîrzoi

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a ținut în premieră luni, 4 aprilie, un discurs în Parlamentul României. Evenimentul a fost însă marcat de transmisiunea execrabilă, traducători nepregătiți și reacții deplasate ale aleșilor AUR.

Încă dinainte ca președintele ucrainean să-și susțină discursul în Parlamentul de la București, aproximativ șase protestatari au scandat la una dintre porțile de intrare ale Casei Poporului împotriva lui Zelenski, dar și a parlamentarilor români, numindu-i, printre altele, „criminali”.

În sala de plen, aleșii românilor s-au prezentat într-un număr impresionant de mare. Nu au lipsit însă și tensiunile, în prim-plan aflându-se aleșii de la AUR, respectiv USR. Primii, au venit cu fanioane cu steagul României pe care le-au așezat în dreptul băncilor AUR, în timp ce reprezentanții USR au purtat steagul Ucrainei în piept.

În plen au fost difuzate imagini cu ororile din Bucea FOTO Ziare.com

Ședința de plen a început cu discursurile președintelui Senatului Florin Cîțu, iar apoi al președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ambii condamnând acțiunile Rusiei în Ucraina. Cu toate astea, majoritatea parlamentarilor nu au părut să dea prea mare importanță discursurilor celor doi, fiind mai degrabă atenți la telefoane. Un grup de liberali își fac selfie-uri, ignorând momentul fostului președinte de partid.

Șoșoacă: „Zelenski a băgat România în război”

Pe telefoane au stat și reprezentanții din AUR. Din prima bancă, președintele formațiunii, George Simion, a criticat difuzarea imaginilor cu ororile din Bucea, spunând că „noi așteptam un discurs, nu un film”.

George Simion a intrat în conflict cu reprezentanții USR FOTO Ziare.com

Din ultima bancă în schimb, senatoarea Diana Șoșoacă s-a arătat și ea revoltată de discursul lui Volodimir Zelenski și a ieșit din sală dinainte ca liderul ucrainean să vorbească, afirmând că nu poate să asculte „mizeria”. Mai mult, la final, deși nu a ascultat ce a spus acesta, Șoșoacă l-a acuzat pe Zelenski că ar fi băgat România în Război.

"Eu am ieșit frumos din sală. Nu pot să stau să ascult mizeria din sală pentru că, în primul rând, e o înregistrare. Se încalcă dispozițiile, dreptul internațional cu privire la respectul pe care trebuie să-l ofere un demnitar când se adresează Parlamentului. Măcar un live dacă se făcea. (...) Cu acest discurs domnul Zelenski a băgat România în război. Îmi pare rău că aveți și avem asemenea reprezentanți”, a afirmat Șoșoacă.

Diana Șoșoacă a lansat mai multe mesaje controversate FOTO Ziare.com

Un alt moment de sfidare a parlamentarilor AUR a venit odată cu discursul lui Zelenski, când aceștia din urmă și-au culcat fanioanele cu steagul României.

Probleme tehnice rușinoase

Luni dimineață, parlamentarii români încă nu aveau stabilită concret organizarea evenimentului. Și deși aceștia au dat asigurări pe tot parcursul zilei că este este vorba doar de proceduri birocratice, nepregătirea s-a văzut imediat cu primele imagini ale lui Zelenski din plen. Imaginea s-a blocat de mai multe ori, spre amuzamentul unor aleși AUR care au început să pufnească în râs din bănci.

Gestul lor a fost apoi criticat de reprezentanții USR. Conform lui Cătălin Drulă, grupul AUR a dat dovadă de lipsă de respect chiar în timpul difuzării imaginilor atroce ilustrând masacrul rusesc din jurul Kievului.

"În timp ce imaginile se succedau, Simion și parlamentarii AUR se hăhăiau (momentele sunt suprinse și pe live-ul acestuia):

- “Vrea să ne emoționeze”, rânjește unul

- “Băi, nu ne mai emoționați, dați discursu’”, îi răspunde hâtru un altul în timp ce cadavrele civililor executați se succed

Nu toți parlamentarii au fost interesați de discurs FOTO Ziare.com

Primele cuvinte ale lui Zelenski au fost pierdute, așa că în locul lor au fost difuzate mai multe imagini cu masacrul rusesc din Bucea. După ce imaginea a revenit la Zelenski, parlamentarii, cu excepția unei bune părți din AUR, și-au pus căștile pe urechi pentru a asculta discursul președintelui ucrainean. Câteva clipe mai târziu însă, aceștia încep să le dea jos și să le pună înapoi pe urechi, dând semne că nu pricep ce li se transmite. Printre aceștia s-a aflat și fostul lider PNL Ludovic Orban, care a acuzat apoi că „submediocrii” de la putere „ne-au făcut iar de băcănie”.

„În prima parte a discursului lui Zelenski nu am auzit nimic. Apoi l-am auzit doar pe președintele Ucrainei, fără traducere. Când a început să vorbească traducătorul, mi-a părut rău că a început să traducă. A arătat că ori nu știe limba ucraineană, ori nu știe limba română. A distrus complet orice emoție, orice fir epic, orice logică. La un moment dat am rămas și fără imagine. Și a trebuit să mai suportăm și calvarul de a asculta silabisirile agramate ale lui Cîțu, Ciolacu și Ciucă”, a completat Orban pe Facebook.

Mai mulți parlamentari, printre care și Ludovic Orban, s-au plâns de traducerea proastă FOTO Ziare.com

După ce Zelenski și-a încheiat discursul, aleșii români s-au ridicat în picioare și au început să aplaude mai multe minute la rând. Toți, cu excepția celor din AUR, dar și a deputatului PSD Daniel Ghiță, care în timpul discursului a lansat pe Facebook un atac la adresa președintelui ucrainean.

„Zelinski, nu aveti ce sa ne declaraţi în Parlamentul României! Când ați vorbit în Parlamentul European, atacurile asupra poporului au fost extrem de agresive. Deci, orice ieşire publică plăteşte poporul nevinovat! Poporul român trăiește în sărăcie și cu teama zilei de mâine. Pentru mine are prioritate. Luam de la gura seniorilor să cumpărăm arme, când se putea evita acest război, inutil”, a scris Ghiţă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
De ce urăște Donald Trump Ucraina. Motivele din trecut explicate de foștii săi apropiați
Fostul și posibil viitorul președinte american dă vina pe Ucraina pentru propriile eșecuri politice. În condițiile în care aliații republicani ai lui Trump din Congresul SUA blochează...
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
George Simion a anunțat duminică seara, 14 aprilie, la Realitatea Plus, că-l va suspenda pe prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea după ce s-a opus unei candidaturi a lui Cozmin Gușă la...
#razboi Ucraina, #Parlamentul Romaniei, #Volodimir Zelenski, #aur, #Diana Sosoaca, #George Simion, #PNL, #Florin Citu, #marcel ciolacu , #stiri Volodimir Zelenski