În ciuda declarațiilor tot mai belicoase ale președintelui rus Vladimir Putin, serviciile de informații americane estimează că riscul unui atac nuclear rămâne extrem de scăzut, chiar și în contextul în care Statele Unite au permis Ucrainei să lanseze atacuri cu arme americane mai adânc în teritoriul rus. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informații ale SUA, evaluările recente sugerează că o escaladare nucleară nu este probabilă, chiar și în fața măsurilor tot mai provocatoare luate de Moscova, scrie Reuters.
Rusia ar putea, însă, să intensifice operațiunile de sabotaj în Europa, cu scopul de a exercita presiune asupra țărilor occidentale care susțin Kievul, au avertizat doi oficiali americani de rang înalt și un congresman, care au fost informați în detaliu despre evoluțiile recente.
În ultimele luni, agențiile de informații americane au evaluat că decizia de a relaxa restricțiile privind utilizarea armelor americane de către Ucraina nu va duce la o escaladare nucleară, în pofida retoricii în creștere din partea Kremlinului. Aceeași poziție a fost menținută și după ce președintele Joe Biden a adoptat o abordare mai flexibilă în ceea ce privește armele destinate Ucrainei.
„Evaluările au fost clare: rachetele ATACMS nu vor schimba calculul nuclear al Rusiei”, a declarat un asistent din Congres, referindu-se la rachetele americane cu rază lungă de acțiune, care pot atinge ținte aflate la până la 306 kilometri distanță.
În ciuda unui test cu rachetă efectuat de Rusia săptămâna trecută, despre care analiștii spun că a fost un avertisment clar pentru Washington și aliații europeni, evaluările nu s-au schimbat. De fapt, un oficial american a subliniat că, deși Rusia nu va căuta să escaladeze conflictul nuclear, aceasta va răspunde într-o manieră proporțională la ceea ce consideră a fi o escaladare din partea SUA, iar lansarea noii rachete balistice face parte din acest răspuns.
De-a lungul ultimelor luni, dezbaterile din cadrul administrației Biden au fost adesea divizate cu privire la riscurile pe care le implică sprijinul acordat Ucrainei, iar unele voci din Pentagon și Casa Albă se temeau că o relaxare a restricțiilor ar putea duce la represalii grave din partea Rusiei, inclusiv atacuri nucleare sau prin alte metode violente. Alți oficiali consideră, însă, că temerile de escaladare nucleară au fost exagerate, subliniind totuși că situația din Ucraina rămâne extrem de periculoasă, iar Rusia ar putea apela la alte forme de represalii, inclusiv prin operațiuni de sabotaj și atacuri cibernetice.
„Răspunsul hibrid al Rusiei reprezintă o preocupare majoră. Chiar dacă teama de escaladare nucleară nu a dispărut complet, riscurile actuale sunt mult mai mari”, a declarat Angela Stent, expert în studii eurasiatice la Universitatea Georgetown, citat de Reuters.
În această dinamică, strategia Rusiei pare să se fi schimbat, Moscova recurgând la intensificarea acțiunilor de sabotaj în Europa, ca parte a unui război hibrid menit să submineze sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Diplomații europeni și oficialii americani subliniază că Rusia își folosește agenții pentru a duce un război „în zona gri” împotriva țărilor care susțin Kievul, iar riscurile unei escaladări prin aceste forme de atacuri sunt tot mai mari.
Introducerea trupelor nord-coreene în conflictul din Ucraina a fost, de asemenea, un factor care a determinat administrația SUA să permită Ucrainei să folosească rachetele ATACMS pentru a ataca mai adânc pe teritoriul Rusiei, considerând că acest lucru era necesar pentru a răspunde noii dinamici de pe câmpul de luptă, în care Rusia câștiga teren, iar implicarea Coreei de Nord reprezenta o escaladare semnificativă din partea Moscovei.
În ciuda evaluărilor care minimizau riscurile de escaladare nucleară, oficialii americani sunt de părere că decizia de a permite atacuri pe teritoriul Rusiei a venit prea târziu, având în vedere progresele recente ale Rusiei. Îngrijorările rămân, iar sabotajul și atacurile cibernetice sunt văzute ca principalele forme de represalii pe care Rusia le va utiliza în continuare împotriva Occidentului.