Rolul României în tranzitul de arme către Ucraina, dezvăluit de presa de la Kiev. Contribuția Bucureștiului este considerată decisivă

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 16:14
11145 citiri
Rolul României în tranzitul de arme către Ucraina, dezvăluit de presa de la Kiev. Contribuția Bucureștiului este considerată decisivă
Klaus Iohannis, alaturi de Volodimir Zelenski, Mario Draghi și Emmanuel Macron FOTO Kyiv Post

Una dintre țările al căror ajutor important merită atenția Ucrainei este România, care sprijină și ajută ucrainenii în toate felurile posibile încă din primele zile de război, subliniază publicația Kyiv Post.

România este una dintre țările lider în transportul de mărfuri din SUA către Ucraina și a treia țară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme și echipamente.

Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodimir Zelenski, Iohannis l-a asigurat că România dorește ca Ucraina să devină candidată la UE în cel mai scurt timp posibil, notează sursa citată.

Mai mult, pentru a furniza Ucrainei arme letale din rezervele românești, Ministerul Apărării a inițiat amendamente la rezoluția guvernamentală care să permită furnizarea de arme nu numai țărilor NATO, ci și aliaților și partenerilor Alianței.

România deține câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 și Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le folosește, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei М142 HIMARS fabricate în SUA. Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști, România furnizează Ucrainei combustibil, echipament medical și dezinfectanți. Camioane cu ajutoare umanitare ajung, de asemenea, în mod regulat în Ucraina.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Încă din primele zile ale invaziei Rusiei, guvernul român și comunitatea română din Bucovina, sud-vestul Ucrainei, au trimis arme, produse alimentare și alte lucruri esențiale soldaților ucraineni care luptă pe linia frontului.

În plus, voluntarii au înființat un punct de ajutor la punctul de trecere a frontierei Porubne, unde refugiaților ucraineni li se oferă tot ce au nevoie – de la hrană și îmbrăcăminte până la transport și cazare. România a acceptat peste un milion de refugiați ucraineni care sunt liberi să intre în țară prin orice puncte oficiale de trecere a frontierei.

Prin intermediul organizației neguvernamentale „Cod pentru România”, creată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență a MAI, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național pentru Afacerile Refugiaților, civili care fug de războiul din Ucraina și caută refugiu în România pot găsi toate informațiile necesare de care au nevoie. Ucrainenii pot urma, de asemenea, studii medii, superioare și superioare în România, cu predare în limba ucraineană disponibilă la 45 de școli și cinci universități.

De asemenea, guvernul român a oferit ucrainenilor transport public gratuit și servicii medicale, a lansat programe speciale de întreținere a copiilor și a extins oportunitățile de angajare pentru ucraineni. Acum, ucrainenii nu trebuie să obțină un permis de muncă separat dacă vor rămâne în țară mai puțin de nouă luni.

Refugiații ucraineni primesc ajutor substanțial de la Asociația locală a Ucrainenilor, care îi găzduiește în sediul propriu, precum și în satele și orașele cu comunități etnice ucrainene, precum și de la numeroase ONG-uri, biserici, proprietari de hoteluri și români de rând din toată țara.

Voluntarii organizează în mod activ o varietate de evenimente de strângere de fonduri și de caritate. În timpul unui concert de la Arena Națională din București, au fost strânși peste 750.000 de euro pentru a ajuta ucrainenii.

Pentru a facilita tranzitul refugiaților ucraineni prin România, zborurile către Moldova au fost reluate acum. Guvernul a declarat, de asemenea, că este pregătit să trateze soldații ucraineni răniți în spitalele din România.

UE a desemnat România drept centru pentru ajutorul civil pentru Ucraina. Acest ajutor, odată colectat în UE, ajunge în Ucraina prin punctele de trecere a frontierei, iar organizația de caritate Help Ukraine a deschis recent un centru umanitar în orașul Khust, regiunea Transcarpatia, pentru sprijinirea regiunilor sudice ale Ucrainei. Un alt centru de ajutor situat în Suceava, România, primește în mod regulat camioane cu ajutor umanitar, precum și vehicule medicale și de pompieri din România și alte țări UE.

Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat reparații majore la șinele de cale ferată dintre satul moldovenesc Giurgiulești și portul românesc Galați pentru transportul cerealelor ucrainene și al altor exporturi.

În prezent, sunt în desfășurare discuții politice cu privire la propunerea de utilizare a portului românesc Constanța pentru exporturile ucrainene. De asemenea, România cooperează activ cu Turcia în deminarea Mării Negre și și-a închis porturile maritime pentru navele rusești, precum și spațiul aerian și aeroporturile companiilor aeriene ruse.

Zelenski susține că a aflat planurile de război ale lui Putin: ”Le vom contracara”
Zelenski susține că a aflat planurile de război ale lui Putin: ”Le vom contracara”
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni seară că a primit un raport din partea şefului serviciului de informaţii externe al ţării, Oleksandr Litvinenko, referitor la „zonele...
Filmarea momentului în care Rusia a mai pierdut o navă de luptă lângă Crimeea. "Corespondenții Z", devastați: "Nu va mai rămâne nimic din flota noastră la Marea Neagră" VIDEO
Filmarea momentului în care Rusia a mai pierdut o navă de luptă lângă Crimeea. "Corespondenții Z", devastați: "Nu va mai rămâne nimic din flota noastră la Marea Neagră" VIDEO
Mai multe surse de informații indică faptul că Rusia a mai pierdut o navă de luptă în noaptea dinspre 4 spre 5 martie, în apropierea strâmtorii Kerci. Nava de patrulare “Sergei...
#razboi Ucraina, #Romania razboi Ucraina, #ajutor romania ucraina , #Razboi Ucraina