România se alătură demersului de sesizare a Procurorului Curții Penale Internaționale privind situația din Ucraina. 39 de state s-au implicat

Joi, 03 Martie 2022, ora 13:50
1970 citiri
România se alătură demersului de sesizare a Procurorului Curții Penale Internaționale privind situația din Ucraina. 39 de state s-au implicat

România s-a alăturat, miercuri, demersului comun de sesizare a Procurorului Curţii Penale Internaţionale în legătură cu războiul din Ucraina, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Este vorba de demersul comun al unor state părţi la Statutul de la Roma de sesizare a Procurorului Curţii Penale Internaţionale cu privire la anchetarea infracţiunilor de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

La demers participă 39 de state - toate statele membre ale UE, Marea Britanie, Canada, Columbia, Costa Rica, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Noua Zeelandă, Albania, Australia, Norvegia şi Elveţia.

Demersul urmăreşte accelerarea procedurilor judiciare ale instanţei internaţionale şi demararea de îndată a anchetei Procurorului CPI, în special în legătură cu situaţia actuală.

Acţiunea este fundamentată pe dispoziţiile art. 13, lit. a şi art. 14 alin. 1 din Statutul de la Roma, precum şi pe declaraţia Ucrainei din 8 septembrie 2015 prin care acceptă jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale pentru scopul desfăşurării unor anchete penale în legătură cu evenimentele care au avut loc pe teritoriul său începând cu 20 februarie 2014.

"Acest demers reflectă determinarea comunităţii internaţionale de a folosi inclusiv instrumentele dreptului internaţional şi ale justiţiei internaţionale pentru a trage la răspundere acei oficiali sau alţi reprezentanţi ai Federaţiei Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, este un instrument prin care comunitatea internaţională dovedeşte că este pregătită să sancţioneze acţiunile iresponsabile ale oficialilor de la Kremlin care reprezintă o gravă ameninţare la pacea şi securitatea mondiale", afirmă ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El adaugă că asocierea României la acest demers, alături de alte 38 de state părţi la Statutul CPI, "confirmă angajamentul ferm al ţării noastre pentru combaterea impunităţii pentru cele mai grave infracţiuni şi pentru consolidarea respectului pentru valorile păcii şi umanismului, inclusiv prin afirmarea ataşamentului constant şi ireversibil faţă de dreptul internaţional".

"Victimele agresiunii Rusiei în Ucraina merită dreptate, iar Curtea Penală Internaţională este cea mai în măsură să acţioneze în acest scop. Nicio infracţiune nu poate şi nu trebuie să rămână nepedepsită!", a adăugat şeful diplomaţiei române.

Citeste si:
Muniția Ucrainei devine o problemă critică în lupta pentru Donbas: „Acesta este un război de artilerie acum”
Muniția Ucrainei devine o problemă critică în lupta pentru Donbas: „Acesta este un război de artilerie acum”
Pentru armata ucraineană, problema muniției pentru artileria sa este o problemă majoră. În bătălia pentru Donbas din est – care a devenit în mare parte un duel de artilerie între...
Rusia a anunțat când se va termina războiul din Ucraina
Rusia a anunțat când se va termina războiul din Ucraina
La 125 de zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Kremlinul anunţă marţi când va încheia ofensiva. Potrivit oficialilor ruși, ofensiva în Ucraina se va termina atunci când...