Moneda rusă, rubla, a atins cel mai scăzut nivel față de dolarul american de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin, pe măsură ce sancțiunile continuă să afecteze economia țării sale, scrie Newsweek.
După două luni de depreciere, rubla a scăzut marți, 26 noiembrie, la 107 față de dolar pentru prima dată de la martie 2022, imediat după începutul războiului care a dus la impunerea sancțiunilor conduse de Occident, la exodul companiilor din Rusia și la turbulențe financiare.
Se așteaptă ca rubla să se deprecieze și mai mult odată cu începutul sezonului de sărbători de iarnă, pe măsură ce companiile vor importa mai multe bunuri pentru a satisface cererea consumatorilor.
„Rubla rusă se slăbește semnificativ ca urmare a escaladării conflictului din Ucraina”, a declarat Grzegorz Dróżdż, analist de piață la Invest.Conotoxia.com, pentru Newsweek. „Starea proastă a monedei slăbește puterea de cumpărare a țării.”
Prăbușirea rublei urmează anunțului Departamentului Trezoreriei SUA din 21 noiembrie, care a impus sancțiuni asupra zeci de bănci rusești, care erau utilizate pe scară largă pentru plăți internaționale.
Printre acestea s-a numărat și Gazprombank, pe care SUA o evitaseră anterior pentru a permite țărilor europene să continue să plătească pentru livrările de gaze rusești, a raportat Financial Times. Pierderea acestui canal ar putea însemna o scădere suplimentară a veniturilor din gaz, care a fost cel mai afectat export al Rusiei.
Sancțiunile au făcut mai dificilă efectuarea plăților internaționale de către afaceri rusești, iar noile măsuri ar putea duce la deteriorarea balanței comerciale a Rusiei, ceea ce ar putea duce la o scădere suplimentară a rublei. Cei care cumpără gaz și petrol rusesc vor trebui să găsească alte modalități de a efectua plăți, ceea ce ar putea dura, a adăugat Financial Times.
Aceste măsuri agravează problemele gigantului rus al gazelor naturale Gazprom, care înainte de război era cea mai mare companie din Rusia după capitalizarea de piață, dar care de atunci a înregistrat pierderi record pe măsură ce vânzările externe au scăzut, parțial din cauza sancțiunilor.
Dróżdż a spus că rubla cu valoare mai mică va favoriza exporturile interne, mai ales că Rusia este o țară exportatoare cu un surplus comercial semnificativ.
„Totuși, pachetele de sancțiuni impuse au efecte negative, resimțite de ruși mai ales sub forma inflației ridicate”, a spus el. Luna trecută, inflația a fost de 8,5%, de mai mult de două ori față de ținta Băncii Centrale a Rusiei (CBR).
„CBR încearcă să combată inflația și să apere rubla prin creșterea dobânzilor”, a adăugat el. „Cu toate acestea, dobânzile mari pentru împrumuturile în ruble nu au reușit încă să atragă o gamă largă de investitori.”
Ca parte a eforturilor continue de a reduce inflația, alimentată de lipsa de forță de muncă și cheltuielile guvernamentale ridicate pentru sectorul militar, Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de dobândă de bază în octombrie la 21%, mai mare decât nivelul de urgență de la începutul războiului.
Analiștii au prezis că rata dobânzii ar putea crește și mai mult atunci când Banca Centrală se va întâlni în decembrie, notează Newsweek.
... Vezi tot