UPDATE Putin începe un război și cu propriul popor. A promulgat legea care pedepsește cu închisoarea condamnarea invaziei în Ucraina

Vineri, 04 Martie 2022, ora 22:45
4889 citiri
UPDATE Putin începe un război și cu propriul popor. A promulgat legea care pedepsește cu închisoarea condamnarea invaziei în Ucraina
Sancțiuni dure adoptate de Rușia FOTO Unsplash

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat vineri, 4 martie, legea care introduce pedepse grele cu închisoare pentru orice persoană care publică ”informaţii mincinoase” despre armată și face apel la sancționarea țării, în urma invaziei în Ucraina.

Pedepsele, care pot merge până la 15 ani de detenţie, le vor fi aplicate celor care difuzează ”informaţii mincinoase ce antrenează consecinţe serioase pentru forţele armate ruse”.

Prevederile se aplică populaţiei generale, nu doar profesioniştilor din mass-media.

Ele vizează să întărească arsenalul represiv al autorităţilor, care îşi cresc controlul informaţiilor în plină ofensivă în Ucraina, blocând Facebook şi media independente.

Referitor la invazia în Ucraina, autorităţile au interzis presei să utilizeze alte informaţii decât declaraţiile oficiale şi au interzis cuvinte precum ”război” şi ”invazie”.

Știrea inițială

Comisia pentru Legislație a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat joi, 3 martie, un amendament care introduce răspunderea penală cu până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea de falsuri despre acțiunile Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

Amendamentul propune completarea Codului Penal al Rusiei cu un nou articol vizând „diseminarea publică în mod deliberat a informațiilor false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”, potrivit TAAS.

Vinovații ar putea primi o amendă de până la 1,5 milioane de ruble, echivalentul a 13.000 de dolari, sau trei ani de închisoare. Dacă diseminarea de informații se face dintr-o poziție oficială „sau există motive mercenare”, atunci amenda va fi de până la 5 milioane de ruble, adică 44.000 de dolari, iar pedeapsa cu închisoarea va fi cuprinsă între 5 și 10 ani.

Amendamentul mai stipulează că dacă „răspândirea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani”.

Mai mult, o altă recomandare a comisiei este ca cetățenii care cer sancțiuni străine îpotriva Rusiei să fie condamnați la trei ani de închisoare sau să plătească o amendă de 500.000 de ruble, adică 4.400 de dolari.

Încă din prima zi a invaziei rușilor în Ucraina, presa rusă a fost lăsată să relateze doar versiunea oficială a Kremlinului asupra războiului.

Rușii care protestează contra războiului, înrolați în armată și trimiși cu forța în Ucraina

Deputații LDPR Andrei Lugovoy și Yaroslav Nilov au înaintat Dumei de Stat din Rusia un proiect de lege privind recrutarea în serviciul militar a celor care au fost urmăriți penal pentru „participarea la acțiuni ilegale împotriva operațiunii speciale ruse”, anunță rtvi.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#razboi Ucraina, #Rusia, #inchisoare, #amenda , #Razboi Ucraina