Și rușii fug în Occident, de teamă că vor ajunge să trăiască precum în timpul URSS

Sambata, 05 Martie 2022, ora 10:28
10358 citiri
Și rușii fug în Occident, de teamă că vor ajunge să trăiască precum în timpul URSS
Vaalimaa, punctul de trecere a graniței dintre Rusia și Finlanda FOTO BBC

La Vaalimaa, punctul de trecere a graniței dintre Rusia și Finlanda, aflat la 193 de kilometri est de Helsinki, este coadă de autobuze și de mașini care opresc pentru controlul vamal și al pașapoartelor. Aceștia nu sunt ucraineni, sunt ruși și, deși fluxul nu este imens, este constant. Vor să ajungă în Occident pentru a nu trăi ca în vremea URSS.

Unii oameni sunt nerăbdători să iasă din Rusia, deoarece a existat un zvon persistent că guvernul președintelui Vladimir Putin ar putea introduce în curând legea marțială pentru a face față demonstrațiilor împotriva invaziei Ucrainei.

Cu zborurile către Europa oprite, singura cale de ieșire din țară este cu mașina - trecând această graniță - sau cu trenul.

BBC a vorbit cu o tânără rusoaică care pleca în Occident - una dintre norocoșii care avea viză UE înainte de anunțarea sancțiunilor. Era disperată de ceea ce s-a întâmplat.

„Oamenii din Ucraina sunt rudele noastre - familia noastră”, a spus ea. „Nu ar trebui să-i omorâm”. Ea spune că nu are de gând să se întoarcă în Rusia atâta timp cât regimul Putin este la conducere.

Ea a spus că majoritatea rușilor nu vor acest război, dar riscă să ajungă la închisoare dacă încearcă să-l înfrunte pe Putin.

În Finlanda, există o simpatie imensă pentru oameni ca ea - la fel ca și pentru Ucraina și locuitorii săi. Această simpatie și teama că Rusia ar putea ataca alți vecini, cum ar fi Finlanda însăși, schimbă atitudinile față de înclinațiile tradiționale ale Finlandei către neutralitate.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, o majoritate tot mai mare de finlandezi consideră că este timpul ca țara lor să se alăture NATO și să aibă acces la protecția pe care ar aduce-o apartenența la alianță.

La Helsinki, trenul din Sankt Petersburg oprește, aducând sute de oameni nerăbdători să fugă din Rusia. Majoritatea trenurilor sunt complet rezervate, cu prețurile biletelor în creștere.

Suma de bani pe care o pot scoate rușii din țară este limitată. Rubla este în stare de colaps; economia rusă a început să fie afectată de sancţiuni şi de retragerea multor mari companii occidentale. Guvernul Rusiei este disperat să evite o hemoragie din bănci.

Sancțiunile împotriva rușilor bogați îi vor determina să se întoarcă împotriva președintelui Putin? Cu siguranță nu este imposibil, dar este puțin probabil să-l forțeze să oprească războiul împotriva Ucrainei.

Un semn este apelul gigantului petrolier rus Lukoil pentru oprirea invaziei. Dacă principalele elemente ale economiei ruse se întorc împotriva lui Putin, îi va fi mult mai greu să continue fără a face schimbări mari - precum introducerea legii marțiale.

O altă femeie care a părăsit Rusia, și a ajuns la Istanbul, ne-a spus prin telefon că a fost îngrozită de o revenire la viață așa cum a fost sub Uniunea Sovietică.

„Am 30 de ani, nu am văzut ce e mai rău... represiunile, poliția secretă”, a spus ea. „Am avut o teamă foarte clară că, dacă nu voi pleca acum, nu voi mai putea face niciodată”.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#razboi Ucraina, #exod, #emigranti, #Rusia, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina