Atacurile aeriene ale Rusiei împotriva Kievului s-au schimbat dramatic în ultimele săptămâni, devenind mult mai dese, dar provocând mai puține daune.
Moscova a intensificat atacurile cu drone asupra capitalei. În noaptea de joi, 31 octombrie, a fost atacată pentru a 20-a oară în această lună, ca și restului țării. Dar ceea ce au remarcat analiștii a fost că Moscova a utilizat în ultima vreme mai puține rachete de croazieră și balistice mai puternice și mai greu de interceptat.
Ultimul atac combinat în masă cu rachete și drone asupra Kievului a avut loc în urmă cu aproape două luni. Deși, la prima vedere, aceasta poate părea o evoluție pozitivă, pentru locuitorii capitalei ea stârnește un sentiment de neliniște.
„Cred că acesta este un antrenament de tragere la țintă înainte de iarnă”, a declarat, pentru Kyiv Independent, Zahar Șevciuk, în vârstă de 32 de ani, profesor la Kiev.
„Cred că vor fi rachete, drone - totul combinat, pentru că nu au mai fost rachete de mult timp, dar folosesc o mulțime de drone”.
Oficialii ucraineni avertizează de luni de zile cu privire la un nou efort al Rusiei de a distruge infrastructura energetică a țării, după ce o serie de lovituri devastatoare între martie și august anul acesta au afectat grav multe dintre centralele termice ale țării, precum și conectarea la rețea a producției de energie a producătorilor de hidroelectricitate.
Ca urmare, țara este puternic dependentă de energia produsă de centralele nucleare, precum și de importuri.
„Iarna va fi cea mai grea din ultimii trei ani”, a declarat Oleksi Breht, șeful interimar al Ukrenergo, operatorul rețelei de stat din Ucraina, într-un interviu acordat Suspilne, pe 29 octombrie.
În timp ce numărul de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei a scăzut dramatic de la ultimul atac în masă din 2 septembrie, numărul de drone kamikaze a crescut la niveluri fără precedent.
Septembrie a fost prima lună de la începutul invaziei la scară largă în care Ucraina a fost atacată de drone de tip Shahed în fiecare zi, peste 1.300 fiind lansate.
Marea majoritate au fost doborâte, altele fiind blocate de sistemele de război electronic.
Deși dronele au provocat mult mai puține daune decât unele dintre atacurile în masă cu rachete ale Rusiei, experții care au vorbit cu Kyiv Independent au declarat că acest lucru ar putea fi mai degrabă o pregătire pentru un atac în masă fără precedent decât un fel de reținere din partea Kremlinului.
„UAV-urile pot fi utilizate ca deschizătoare de drumuri”, a declarat Sidharth Kaushal, cercetător principal la Royal United Service Institute (RUSI), pentru publicația ucraineană.
„Un instrument pentru a forța un radar (de apărare antiaeriană) să se aprindă, permițându-le rușilor să cartografieze dispunerea apărării în jurul Kievului și a altor orașe destul de bine apărate”.
Kaushal și alți experți avertizează că dependența Moscovei de drone în locul rachetelor este probabil un semn al unui atac aerian deosebit de mare în viitorul apropiat.
„A trecut destul de mult timp de când am văzut un atac cu rachete la scară largă, ceea ce mă îngrijorează”, a declarat Fabian Hoffmann, expert în apărare și cercetător doctoral la Universitatea din Oslo, pentru Kyiv Independent.
„O parte din acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că se pregătesc nu doar pentru una sau două lovituri în masă, ci poate pentru mai multe, cu obiectivul de a dezintegra complet rețeaua electrică a Ucrainei într-o perioadă scurtă de timp”, a spus el.
Oleksandr Harcenko, directorul general al Energy Industry Research (EIR) Center, a declarat pentru Kyiv Independent că este practic imposibil să se facă predicții cu privire la următorul atac masiv cu rachete al Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
„Nu putem spune cu siguranță ce obiective vor fi atacate, cum vor fi atacate sau cât de eficientă va fi apărarea antiaeriană în această situație”, a spus el.
Dar a adăugat că atacurile asupra producției de energie din Ucraina ar avea un impact mai semnificativ decât atacurile asupra rețelei electrice a țării.
Luna trecută, la New York, președintele Volodimir Zelenski a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că Rusia se pregătește să atace trei centrale nucleare ucrainene.
Cu câteva zile mai devreme, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sibiha, a declarat că posibilele ținte ale Rusiei includ dispozitive de distribuție de la centralele nucleare și substații de transmisie „care sunt esențiale pentru funcționarea în siguranță a sistemului de energie nucleară”. Potrivit lui Harcenko, un atac asupra centralelor nucleare ucrainene ar duce la o „situație foarte, foarte complicată”.
Pe teritoriul Ucrainei sunt în funcțiune trei centrale nucleare - Rivne și Hmelnitski, în vestul țării, și centrala nucleară Pivdennoukrainsk, în sud. Harcenko a declarat că acestea reprezintă „55-60% din consumul de energie electrică”.
„Dacă stația de distribuție a unei centrale nucleare ar fi atacată, deteriorată sau distrusă, ar fi foarte dureros”, a spus el.
„Și dacă pierdeți chiar și o singură stație din rețea înseamnă că ați pierdut-o timp de trei sau patru săptămâni, deoarece restaurarea stațiilor de comutație necesită mult timp pentru reparații.”
Mai multe canale de Telegram monitorizează activitățile bombardierelor rusești aflate la bazele aeriene folosite pentru a ataca Ucraina.
Unul dintre cele mai recente rapoarte a remarcat un număr semnificativ de astfel de avioane care se adună la diferite baze aeriene, acest fapt adăugându-se la speculațiile cu privire la un posibil atac iminent, dar încă fără concluzii clare.
Previziunile meteorologice sunt, de asemenea, urmărite îndeaproape deoarece, după cum explică Harcenko, atacarea infrastructurii energetice a Ucrainei atunci când temperaturile scad ar provoca probabil mai multe daune și efecte mai dăunătoare pentru stabilitatea economică a țării și eforturile de război.
„Este posibil ca rușii să aștepte cu adevărat temperaturi înghețate”, a spus el. Cererea crescută pe vreme mai rece ar pune o presiune mult mai semnificativă asupra unui sistem deteriorat, ceea ce duce la mai multe întreruperi și restricții, potrivit Harcenko. „De asemenea, este mai complicat să repari ceva când ai temperaturi de îngheț”, a adăugat el.
Tot ce le rămâne locuitorilor din Kiev este să se pregătească cât mai bine. Generatoare mari au apărut pe toate străzile din Kiev, în timp ce magazinele, restaurantele și barurile iau măsuri pentru a se asigura că pot rămâne deschise în timpul penelor de curent. Nenumărate sisteme mai mici au apărut în casele din întreaga capitală.
„Mă aștept la pene de curent”, a declarat Alina Malinovska, în vârstă de 28 de ani, pentru Kyiv Independent. „Am o baterie și un invertor. Este ca o stație de încărcare acasă pentru orice”. Dar unii ucraineni văd avantaje la întreruperile de curent pe vreme rece.
„Iarna va fi un pic mai bine, pentru că putem păstra mâncarea pe balcon”, a declarat Bondar, pensionar. „Vara alimentele se stricau în frigider”.
Locuitorii din Kiev au mai experimentat astfel de greutăți. „Cumva am supraviețuit iernii trecute”, a declarat Iurii, în vârstă de 45 de ani, pentru Kyiv Independent, adăugând: „Vom supraviețui și acesteia”.
Ucraina a primit doar 10% din ajutorul SUA aprobat de Congres la începutul acestui an, se plânge Zelenski
Statele Unite au transferat Ucrainei aproape 10% din ajutorul aprobat de Congres în aprilie 2024, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul unei conferințe de presă, miercuri, 30 octombrie.
După luni de lupte politice interne și o înrăutățire a situației pe câmpul de luptă, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat în cele din urmă pachetul de ajutor extern la 20 aprilie, care includea 60,84 miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei.
„Îți faci treaba. Te bazezi pe rezerve, te bazezi pe brigăzi speciale, te bazezi pe astfel de echipamente. Și dacă primești 10% din tot pachetul (care) a fost deja votat... Nu e amuzant“, a spus Zelenski.
„Dacă îți dai cuvântul, trebuie să ți-l ții”, a adăugat el, menționând că Ucraina și-a planificat acțiunile militare bazându-se pe asistența promisă „la un anumit moment”.
Zelenski a mai spus că NATO nu este pregătită să ia măsuri specifice pentru aderarea Ucrainei din cauza agresiunii ruse, dar alianța a promis să furnizeze „șase sau șapte” sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja spațiul aerian al Ucrainei.
„Dar astăzi, nu am primit acest număr. Dacă încă nu l-am primit și nu putem conta pe acest sprijin pentru apărarea antiaeriană în timpul sezonului de încălzire, care a început deja în Ucraina... Ce putem face?“, a subliniat șefului statului ucrainean.
Statele Unite au alocat recent un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, a anunțat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul vizitei sale la Kiev, pe 21 octombrie.
Austin a sosit la Kiev pe neașteptate pentru a discuta despre sprijinul suplimentar în contextul apropierii alegerilor prezidențiale americane.