Rusia a anticipat incursiunea ucrainenilor în Kursk cu luni înainte. De ce nu a reușit să stopeze atacurile

Sambata, 21 Septembrie 2024, ora 00:00
2841 citiri
Rusia a anticipat incursiunea ucrainenilor în Kursk cu luni înainte. De ce nu a reușit să stopeze atacurile
Vehicule rusești, distruse în Kursk/ FOTO:X

Comandamentul militar al Rusiei anticipase incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk și făcea planuri pentru a o împiedica de câteva luni, potrivit unor documente pe care armata ucraineană a spus că le-a confiscat din pozițiile abandonate de armata Rusiei în regiune, scrie The Guardian.

Colecţia de documente, confiscate din poziţii abandonate de ruşi, include ordine tipărite şi note scrise de mână de la comandanţii ruşi. Acestea dezvăluie că încă din ianuarie 2024 oficialii ruşi avertizau despre o posibilă pătrundere transfrontalieră a forţelor ucrainene.

Deşi avertismentele iniţiale erau vagi, notele ulterioare au devenit mai specifice, prezicând un atac asupra oraşului Suja, care a fost în cele din urmă capturat de forţele ucrainene în timpul incursiunii din august. Ucraina susţine că a preluat controlul a aproximativ 100 de aşezări şi peste 1.300 de kilometri pătraţi în cadrul acestei operaţiuni, avansând rapid adânc în teritoriul rus.

Documentele indică, de asemenea, eforturile ruşilor de a întări apărarea în regiunea Kursk înainte de atac, inclusiv organizarea de exerciţii suplimentare şi întărirea punctelor de apărare. Cu toate acestea, incursiunea a surprins aparent forţele ruse.

Alte dezvăluiri au evidenţiat moralul scăzut al trupelor ruse, cu multiple referinţe la sinucideri în rândul soldaţilor. Un document detaliază un caz de sinucidere atribuit depresiei severe cauzate de serviciul militar prelungit.

Ordinele primite de comandanți

Comandanților unităților li se dau instrucțiuni pentru lecții politice zilnice și să se asigure că soldații citesc zilnic mass-media de stat ruse pentru a creşte moralul şi a menţine rezistenţa psihologică a personalului.

La sfârșitul lunii august, The Guardian s-a întâlnit cu echipa de operațiuni speciale ucrainene care a pus mâna pe documente, la câteva ore după ce aceasta părăsise teritoriul rus. Echipa a spus că au luat documente ale ministerului rus de interne, ale FSB și ale armatei din clădirile din regiunea Kursk și au oferit ulterior jurnaliștilor o selecție pentru a le vedea și fotografia.

Unele dintre documente sunt comenzi tipărite distribuite diferitelor unități, în timp ce altele sunt jurnalele scrise de mână care înregistrează evenimente și preocupări ale trupelor aflate în anumite poziții. Cele mai vechi documente sunt datate la sfârșitul anului 2023, în timp ce cele mai recente sunt cu doar șase săptămâni înainte ca Ucraina să-și lanseze incursiunea în regiunea Kursk pe 6 august.

Dosarele provin în cea mai mare parte de la unitățile Regimentului 488 de infanterie motorizată din Rusia și, în special, de la a doua companie a batalionului 17 din cadrul aceluiași regiment.

Un document din 4 ianuarie vorbește despre „potențialul unei pătrunderi la frontiera de stat” a grupurilor armate ucrainene și ordona un antrenament sporit pentru a fi pregătiți să respingă orice atac. La 19 februarie, comandanții unităților au fost avertizați cu privire la planurile ucrainene pentru „o incursiune rapidă din regiunea Sumî în teritoriul rus, până la o adâncime de 80 km, pentru a stabili un „coridor”.

La mijlocul lunii martie, unităților de la frontieră li s-a ordonat să întărească liniile defensive și să „organizeze exerciții suplimentare privind organizarea corectă a apărării” în pregătirea unui atac transfrontalier ucrainean.

Perspectivă asupra tacticilor rusești din ultimul an

La jumătatea lunii iunie, a existat un avertisment mai specific cu privire la planurile ucrainene „în direcția Iunakivka-Suja, cu scopul de a cuceri localitatea”, ceea ce s-a întâmplat într-adevăr în august. De asemenea, a existat o predicție că Ucraina va încerca să distrugă un pod peste râul Seim pentru a perturba liniile de aprovizionare rusești în regiune, ceea ce s-a întâmplat mai târziu. Documentul din iunie se plângea că unitățile ruse staționate pe front „dispun de doar 60-70% din personalul necesar și sunt formate în principal din rezerve cu pregătire slabă”.

Când atacul ucrainean a avut loc pe 6 august, mulți soldați ruși și-au abandonat pozițiile și, în decurs de o săptămână, Ucraina preluase controlul deplin asupra Suja. „Au fugit, fără ca măcar să-și evacueze sau să-și distrugă documentele”, a spus un membru al echipei de operațiuni speciale care a confiscat dosarele.

În timpul retragerii haotice a Moscovei, forțele ucrainene au capturat sute de soldați ruși, mulți dintre ei recruți.

Documentele oferă o perspectivă asupra tacticilor rusești din ultimul an, într-un caz vorbind despre necesitatea creării de tranșee și poziții momeală pentru a deruta dronele de recunoaștere ucrainene. „Ar trebui create modele de tancuri, vehicule blindate și lansatoare de artilerie, precum și manechine de soldați, iar acestea ar trebui mutate periodic”, se arată într-un ordin.

Armata rusă a ucis nouă prizonieri de război ucraineni în regiunea Kursk. Kievul face apel la ONU FOTO
Armata rusă a ucis nouă prizonieri de război ucraineni în regiunea Kursk. Kievul face apel la ONU FOTO
Armata rusă a executat din nou un grup de militari ai forțelor armate ucrainene care au fost capturați în regiunea Kursk din Rusia, a raportat platforma de analiză a evoluţiei războiului...
„Dau foc la propriile tranșee pentru ca Putin să nu câștige acest război". Cum ajută soldații ruși armata ucraineană
„Dau foc la propriile tranșee pentru ca Putin să nu câștige acest război". Cum ajută soldații ruși armata ucraineană
Serviciile secrete ucrainene au mii de agenți în interiorul armatei ruse. Mai mult de două mii dintre aceștia sunt reprezentanți ai mișcării de gherilă ATEȘ, creată în Crimeea ocupată...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #incursiune kursk, #documente , #Razboi Ucraina
  1. Scandal uriaș în Capitală pe tema reabilitării Planșeului Unirii. Nicușor Dan a mers cu poliția să demonteze gardurile „ilegale” instalate de primarul Băluță VIDEO
  2. Românii vor avea alte două zile libere în 2025. Bugetarii încep anul cu o minivacanță
  3. UE, criticată pentru monitorizarea slabă a democrației. România, pe lista țărilor care ignoră recomandările de la Bruxelles
  4. Benny Steinmetz, magnatul condamnat în cazul „Ferma Băneasa”, reținut la Atena
  5. Alertă alimentară! Mii de ouă cu Salmonella și zeci de kilograme de carne, retrase de la comercializare
  6. Cod galben de vânt în zone din 7 județe. Până la ce oră este valabilă avertizarea
  7. Un polițist a fost rănit de un șofer beat, care a refuzat să oprească la semnalele agenților rutieri
  8. O femeie din Timișoara s-a dus să alimenteze mașina și s-a șocat de ceea ce făcea un bărbat în fața ei. A solicitat intervenția polițiștilor
  9. Primarul Daniel Băluță, anunț de ultimă oră: "De la ora 00.00 am început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii" VIDEO
  10. Alexei Navalnîi în cartea sa de memorii despre Rusia: "Totul este construit pe minciună, pe minciună continuă"