Din cauza incursiunii continue a forţelor ucrainene pe teritoriul rus, Moscova a decis să suspende orice negocieri de pace cu Kievul, a anunţat miercuri, 14 august, Ministerul rus de Externe, relatează Euronews.
Problema negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina a fost ”pusă în aşteptare” în urma atacurilor Kievului în regiunea rusă Kursk, a anunţat într-o conferinţă de presă consacrată ”crimelor regimului de la Kiev”, ambasadorul itinerant de la Ministerul rus de Externe Rodion Miroşnik.
🚨⚡️❗️Kiev’s incursion into Russia’s Kursk region has put the topic of peace talks on a long-term pause — Rodion Miroshnik pic.twitter.com/lRJxVmXuc6
— RussiaNews 🇷🇺 (@mog_russEN) August 14, 2024
Rodion Miroşnik a denunţat ”acţiuni teroriste”.
'Kiev's terrorist actions in the Kursk direction that put future peace talks on a long-term pause' - Russian Foreign Ministry's Ambassador-at-Large Rodion Miroshnik.
Recently, Ukraine stated that its forces had advanced further into Russia's Kursk region, marking the largest… pic.twitter.com/yB8KFUOz2N
— Viory Video (@vioryvideo) August 14, 2024
”Purtarea de negocieri cu un adversar absolut neadecvat azi este pur şi simplu contra naturii”, a declarat Rodion Miroşnik.
De la invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, autorităţile de la Kiev refuză să discute despre orice acord de pace cu Moscova, dacă acest lucru nu implică o retragere completă a trupelor ruse din toate zonele ucrainene ocupate, inclusiv din Peninsula Crimeea, anexată de Kremlin în 2014.
Luarea cu asalt-surpriză a teritoriului rus de către Ucraina, care a început la 6 august, a zguduit Kremlinul.
Operaţiunea Kievului în oblastul Kursk este cel mai mare atac împotriva Rusiei de la al Doilea Război Mondial şi ar putea implica până la 10.000 de militari ucraineni, susţinuţi de blindate şi artilerie, potrivit unor analişti militari.
Starea de urgenţă a fost declarată în Kursk sâmbătă, 10 august.
Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe anunţa marţi că Kievul nu intenţionează să ocupe teritoriul rus pe care l-a cucerit şi că obiectivul este împiedicarea Rusiei să tragă rachete în Ucraina din Kursk.
Nimeni nu spune cum, când sau dacă Ucraina va încerca să se retragă de pe teritoriul cucerit.
Armata ucrainană a anunţat că a cucerit 74 de localităţi - sate sau cătune - în regiunea Kursk.
Autorităţile ruse anunţă că până la 100.000 de persoane au fost evacuate, în principal, din Kursk.
Institutul Studiului Războiului (ISW) un think tank american cu sediul la Washington, consideră că este puţin probabil ca această incursiune ucraineană să schimbe dinamica războiului.
”Autorităţile ruse vor rămâne probabil extrem de reticente la ideea retragerii unităţilor militare ruse angajate în confruntări armate în Doneţk şi probabil că vor continua să desfăşoare un număr limitat de forţe neregulate la Kursk (...), pentru că ele se tem de o încetininire şi mai mare a ritmului operaţiunilor ruseşti în aceste direcţii extrem de prioritare”, estima marţi seara ISW.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că operaţiunea din Kursk vizează să refacă moralul Ucrainei după 900 de zile de război şi să unească populaţia printr-o declaraţie categorică despre capacităţile militare ale Ucrainei.
”Toţi ucrainenii trebuie acum să acţioneze la fel de uniţi şi eficient ca în primele săptămâni şi primele luni ale acestui război, atunci când Ucraina a luat iniţiativa şi a început să întoarcă situaţia în interesul statului nostru”, a cerut în alocuţiunea sa zilnică de marți Zelenski.
”Azi am făcut exact acelaşi lucru. Am dovedit încă o dată că noi, ucrainenii, suntem capabili să ne atingem obiectivele în orice situaţie, suntem capabili să ne apărăm interesele şi independenţa”, a subliniat el.
Cum va... Vezi tot