Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"

Marti, 25 Iunie 2024, ora 23:26
2366 citiri
Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
Rusia amenință din nou Occidentul cu armele nucleare FOTO X/@Alex_Oloyede2

Dacă Occidentul subestimează determinarea Moscovei, acest lucru ar putea conduce la consecinţe "tragice şi fatale", întrucât Statele Unite şi aliaţii lor se confruntă cu o putere nucleară, a declarat marţi, 25 iunie, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, relatează Reuters.

Potrivit diplomatului rus, Occidentul deja a subestimat "pregătirea Rusiei de a se apăra şi de a-şi urmări interesele în orice situaţie". "Nici nu vreau să mă gândesc că această subestimare ar putea deveni tragică şi fatală", a indicat el în timpul unei conferinţe la Moscova, adăugând că Occidentul a ales confruntarea cu o putere nucleară majoră.

"Există diferite modalităţi de a răspunde acestei situaţii, retorice şi practice. Noi avem resursele de a transmite Occidentului semnale la capitolul descurajării nucleare, chiar şi în lipsa dorinţei adversarilor noştri de a purta un dialog calm. Dar există un pericol, acesta nu poate fi subestimat, ca partea lor să facă o greşeală. Noi vom încerca să nu facem (o greşeală)", a explicat vice-ministrul rus de externe.

"Misiunea noastră comună este de a preveni ca lumea şi, în primul rând, lumea multipolară, să alunece către haosul nuclear", a insistat Serghei Riabkov.

Întrebat la respectiva conferinţă dacă Rusia îşi mai poate asigura securitatea nucleară într-o perioadă a competiţiei în domeniul Inteligenţei Artificiale, el a susţinut că progresele făcute de Rusia în descurajarea nucleară vor garanta securitatea acestei ţări "decenii la rând de acum înainte".

Declaraţiile sale vin la o săptămână după ce tot el a anunţat iniţierea unei revizuiri a doctrinei nucleare a Rusiei, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina.

El a subliniat atunci că experienţa acumulată în campania militară din Ucraina şi analiza modelului de comportament al Occidentului "arată că este necesară clarificarea anumitor parametri care se aplică situaţiilor descrise atât în doctrina militară ca atare, cât şi în fundamentarea politicii publice la capitolul descurajării nucleare".

Vice-ministrul Riabkov a precizat că această activitate "este în desfăşurare, dar nu s-a încheiat", şi deocamdată nu pot fi anunţate "termene, obiective sau programe ale acestei activităţi". "Specialiştii noştri responsabili cu componenta nucleară în sistemul militar al Rusiei urmăresc în primul rând să asigure că această activitate se desfăşoară sistematic şi cu maximă responsabilitate", a insistat el.

Aşteptarea Rusiei este ca atât partenerii, cât şi adversarii ei să "înţeleagă bine semnificaţia pe care o acordăm factorului de descurajare nucleară", a mai menţionat diplomatul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme luna aceasta că Rusia nu are nevoie să folosească armele nucleare pentru a câştiga conflictul din Ucraina, şi că nu vede existenţa unor condiţii pentru folosirea armelor nucleare, aşa cum sunt ele prevăzute în doctrina militară a Rusiei, deşi nu a exclus revizuirea acestei doctrine.

Doctrina militară a Rusiei, publicată în anul 2020, prevede posibilitatea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei cu astfel de arme ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui atac cu arme convenţionale însăşi existenţa statului rus este ameninţată.

Complotul Rusiei și Chinei împotriva lumii: Vor să paralizeze globul dintr-un loc ascuns
Complotul Rusiei și Chinei împotriva lumii: Vor să paralizeze globul dintr-un loc ascuns
Nu cu mult timp în urmă, o parte a guvernului britanic a solicitat Rand Europe, un think-tank din Cambridge, Anglia, să efectueze unele cercetări privind infrastructura critică. Concluziile...
De ce scade producția mondială de bere. „Efectele războiului”
De ce scade producția mondială de bere. „Efectele războiului”
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 miliarde litri, un declin anual de 0,9%, a anunţat marţi, 16 iulie, cel mai mare trader mondial de...
#razboi Ucraina, #amenintare Rusia, #putere nucleara, #subestimare, #determinare , #Razboi Ucraina
  1. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  2. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  3. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  4. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele
  5. "Imperialul" Ferdinand a ajuns la închisoare pentru niște ceapă. Cum a încercat bulibașa să înșele un comerciant
  6. Cele mai multe cereri de despăgubire pentru zborurile anulate de Tarom nu sunt complete. Banii nu se pot transfera
  7. Consilierul lui Rareș Petru Achiriloaie (ANPDCA) a demisionat
  8. Adrian Cioroianu a devenit oficial suspect în dosarul dezvăluirii că Emilia Șercan analizează teza de doctorat a lui Mircea Geoană
  9. Mesaj Ro-Alert de urgență GRAVĂ pentru București. Ce recomandă autoritățile FOTO
  10. Elevi pedepsiți în genunchi pe asfaltul fierbinte: "Dacă se mai întâmplă vreodată, vă țin ore în șir! Stați acolo!" VIDEO