Unde duce Rusia cerealele furate din Ucraina. Imaginile din satelit publicate într-o anchetă BBC FOTO

Luni, 27 Iunie 2022, ora 22:55
7772 citiri
Unde duce Rusia cerealele furate din Ucraina. Imaginile din satelit publicate într-o anchetă BBC FOTO
Coloana de camioane la Chonhar, punct de intrare in Crimeea FOTO Planet Lab via BBC

Forțele ruse au fost acuzate în mod repetat că au furat cereale de la fermierii ucraineni din zonele ocupate, dar și alte culturi precum semințele de floarea soarelui, împreună cu îngrășăminte și echipamente agricole.

BBC a vorbit cu fermieri, a analizat imagini din satelit și a urmărit datele de urmărire pentru a căuta dovezi despre unde se îndreaptă cerealele furate.

La câțiva zeci de kilometri de linia frontului, fermierul ucrainean Dmitro descrie modul în care afacerea pe care a cultivat-o timp de 25 de ani s-a pierdut în patru luni de ocupație rusească. BBC a încercat să contacteze peste 200 de fermieri al căror teren se află acum sub control rusesc. Dmitro a fost unul dintre puținii dispuși să vorbească.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

"Ne-au furat cerealele. Ne-au distrus sediul, ne-au distrus echipamentul". El spune că forțele rusești ocupă acum 80% din zecile de mii de hectare pe care le cultivă și le acuză că fură cereale la scară industrială.

Imagini de la unul dintre instalațiile companiei au surprins momentul în care rușii au ajuns. Mai târziu, în filmare, un soldat observă o cameră de securitate și trage în ea, dar ratează.

Camioane întregi cu cereale au fost furate și Dmitro spune că câteva dintre ele aveau trackere GPS montate.

Jurnaliștii BBC au folosit aceste date și au văzut că rușii au mers spre sud în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, și apoi în Rusia.

Din datele GPS, camioanele s-au oprit în apropierea unui depozit - identificat ca loc pentru descărcarea și depozitarea cerealelor - în orașul din Crimeea Oktyabrske.

Într-o imagine din satelit din 14 iunie a acestui an se poate observa o linie de camioane pe drumul de lângă instalație.

Depozitul se află lângă o linie feroviară, care poate fi folosită pentru a transporta cereale fie în Rusia, fie în porturile din sudul Crimeei. Partea de sus a depozitului pare să aibă, de asemenea, simbolul Z - emblema invaziei Rusiei - pe acoperiș.

Cozi la graniță

Transporturile individuale de cereale furate sunt foarte greu de urmărit, dar există o mulțime de dovezi că o mare parte din acestea ajung mai întâi în Crimeea. Există imagini prin satelit la două puncte cheie de intrare - la Chonhar și Armiansk - în care poate fi observată o adunare de vehicule, care ar putea fi folosite pentru a transporta cereale și alte produse.

O imagine de la punctul de intrare Chonhar făcută pe 17 iunie arată o linie de camioane cu o lungime de peste cinci kilometri.

Acest nivel de trafic rutier în Crimeea este neobișnuit, având în vedere că Ucraina nu a avut acces în zonă de când a fost anexată de Rusia în 2014 și exportă cereale și alte produse din alte părți.

E posibil ca parte din volumul traficului să fie camioane goale care se întorceau din zonele ocupate și au livrat provizii trupelor ruse. Dar o interpretare evidentă este că multe dintre camioane transportă cereale - sau alte produse precum semințele de floarea soarelui - luate de la fermierii ucraineni.

Imaginile din satelit ale orașului Dzhankoi din Crimeea arată camioane care așteaptă pe un drum lângă o unitate de depozitare a cerealelor și lângă gara conectată. Trenurile din Dzhankoi sunt conectate la porturile Sevastopol și Kerci, unde produsele pot fi mutate în Rusia sau în străinătate.

Unde sunt duse cerealele ucrainene după Crimeea?

„Ei duc cereale mai întâi în Crimeea anexată, unde le transportă în Kerci sau Sevastopol, apoi încarcă cereale ucrainene pe nave rusești și merg în strâmtoarea Kerci”, spune Andrii Klymenko, expert la Institutul de Studii Strategie privind Marea Neagră, de la Kiev, care monitorizează în mod regulat mișcările navelor în jurul Crimeei.

„Acolo, în strâmtoarea Kerci (n.r. între Crimeea și Rusia), ei transferă cereale ucrainene de pe nave mici pe vase mari, unde sunt amestecate cu cereale din Rusia - sau, în unele cazuri, navighează în această zonă doar pentru a da aspectul că se încarcă cu cereale rusești”.

El adaugă că acesta este apoi exportat cu certificate rusești, spunând că sunt cereale rusești.

Navele s-au îndreptat adesea spre Siria sau Turcia. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că autoritățile turce au investigat afirmațiile referitoare la livrarea cerealelor ucrainene în Turcia și că până acum nu a găsit nicio dovadă.

„Am văzut că portul de plecare al navelor și originea mărfurilor este Rusia în evidențe”, a spus el.

Eveniment Quarterly Report

Șapte nave au spart blocada rusă din Marea Neagră și au plecat din Odesa prin coridorul umanitar temporar
Șapte nave au spart blocada rusă din Marea Neagră și au plecat din Odesa prin coridorul umanitar temporar
Șapte nave au părăsit deja Odesa prin coridorul umanitar temporar din Marea Neagră, a declarat Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, potrivit...
Zelenski a făcut o escală surpriză în Polonia, după vizita în SUA. Liderul de la Kiev nu s-a întâlnit cu niciun oficial VIDEO/FOTO
Zelenski a făcut o escală surpriză în Polonia, după vizita în SUA. Liderul de la Kiev nu s-a întâlnit cu niciun oficial VIDEO/FOTO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut sâmbătă după-amiază, 23 septembrie, o escală scurtă în Polonia, informează AFP, La întoarcerea sa din Statele Unite şi Canada,...
#razboi Ucraina, #cereale ucraina, #invazie ucraina, #razboi Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina