Rusia își sporește atacurile în Europa cu ajutorul unui nou departament de operațiuni speciale

Duminica, 16 Februarie 2025, ora 17:15
2264 citiri
Rusia își sporește atacurile în Europa cu ajutorul unui nou departament de operațiuni speciale
Mașini vandalizate în Germania FOTO Hepta

Într-un context global tensionat, Rusia a creat un nou departament de spionaj, menit să deruleze atacuri împotriva Occidentului. Conform unui articol publicat de The Wall Street Journal, care citează oficiali occidentali din domeniul serviciilor de informații, unitatea se numește Departamentul de Operațiuni Speciale (SSD) și operează sub umbrela serviciilor secrete militare ruse.

SSD are o misiune clară: desfășurarea unor atacuri clandestine, care includ tentative de asasinare, sabotaje și atacuri ce vizează infrastructura civilă. Printre cele mai recente acțiuni se numără tentativa de asasinare a directorului executiv al Rheinmetall și plantarea de dispozitive incendiare în avioane ale companiei DHL. Este evident că Kremlinul a lansat acest departament ca reacție directă la sprijinul occidental pentru Ucraina și la actele de retorsiune la care Rusia se consideră victimă.

SSD are trei misiuni esențiale

Înființat în 2023, SSD are trei misiuni esențiale: comiterea de crime și acte de sabotaj în străinătate, infiltrarea unor entități occidentale – companii și universități – și recrutarea de agenți străini. Atribuțiile sunt extinse, iar scopurile clar definite: destabilizarea și fragilizarea țărilor din cadrul NATO, și nu numai. În acest context, Rusia a intensificat operațiunile, recurgând la recrutarea agenților din Ucraina, țări în curs de dezvoltare și chiar din state considerate prietenoase, precum Serbia.

Conducerea SSD este asigurată de generalul colonel Andrei Volodimirovici Averianov și adjunctul său, generalul locotenent Ivan Sergheevici Kasianenko. Cei doi sunt acuzați de implicare în operațiuni ilegale, cum ar fi otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal în 2018. În prezent, Kasianenko se află în centrul activităților SSD, coordonând operațiuni secrete și paramilitare în Europa și Africa.

SUA și UE răspund prudent

În ciuda încercărilor Moscovei de a ascunde amploarea activității acestei unități, oficialii occidentali au tras un semnal de alarmă, mai ales în urma atacurilor ce au vizat Germania, un stat strategic al NATO. Se estimează că SSD s-a concentrat în mod special pe teritoriul german, având în vedere dependența de resursele energetice rusești și atitudinile favorabile față de Moscova care încă persistă în rândul unor politicieni și alegători germani. Astfel, au fost înregistrate atacuri asupra unor obiective importante din Germania, inclusiv incendierea unei fabrici ce produce sisteme de arme pentru Ucraina.

Uniunea Europeană și Statele Unite au reacționat la aceste acțiuni, impunând sancțiuni pentru organizarea de lovituri de stat, asasinate și atacuri cibernetice. Recent, autoritățile americane au oferit recompense pentru informații privind membrii SSD implicați în aceste atacuri. Totodată, s-a constatat o scădere a activității SSD în ultima perioadă, iar oficialii europeni sugerează că acest lucru ar putea avea rolul de a crea o fereastră diplomatică pentru Moscova, care ar dori să negocieze cu noua administrație americană.

Într-o lume marcată de conflicte și incertitudine, acțiunile Moscovei, prin intermediul acestui nou departament secret, subliniază o abordare tot mai agresivă și calculată, ce pune presiune asupra Occidentului. În acest context, unii lideri americani și europeni sugerează că trebuie intensificate operațiunile de spionaj ca răspuns la strategiile de destabilizare ale Rusiei. Războiul hobrid continuă să fie o piesă centrală a politicii externe rusești, care adaugă un nou strat de complexitate relațiilor internaționale actuale.

Scenariul unui Al Treilea Război Mondial în viziunea unui fost comandant adjunct al NATO. România,în linia de foc
Scenariul unui Al Treilea Război Mondial în viziunea unui fost comandant adjunct al NATO. România,în linia de foc
Tancurile rusești intră pe teritoriul Ucrainei, iar un val de rachete lovește Marea Britanie – iar apoi se declanșează iadul nuclear. Generalul Richard Shirreff, fost comandant adjunct al...
Tehnologia care a înfricoșat Moscova. Muniția care distruge tancurile rusești la peste 3000 de grade
Tehnologia care a înfricoșat Moscova. Muniția care distruge tancurile rusești la peste 3000 de grade
Războiul din Ucraina a adus în prim-plan tehnologii de luptă inovative, iar dronelor li se adaugă acum o armă cu adevărat devastatoare – munițiile incendiatoare care mistuie tancurile...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #departament special, #razboi hibrid , #Razboi Ucraina
  1. Alerte de instabilitate atmosferică. Zonele în care se strică vremea HARTĂ
  2. Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
  3. Opoziția din Turcia votează duminică pentru susținerea la prezidențiale a primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, arestat zilele trecute
  4. Taiwanul, țintit de manevrele de destabilizare ale Beijingului. Noua modalitate prin care acționează China în insulă
  5. O adolescentă ucraineană de 14 ani, racolată de ruși și forțată să comită un act terorist. Cum a fost șantajată FOTO
  6. Liderul politic al Hamas și soția sa, uciși într-un atac israelian în Fâșia Gaza. Cei doi se aflau la rugăciune
  7. Răspunsul Chinei la războiul comercial cu SUA: ”Beijingul va adera la direcţia corectă a globalizării economice”
  8. Steve Witkoff, emisarul lui Trump, critică planul Marii Britanii de a sprijini Ucraina în cazul unui armistițiu: „Un plan simplist. Nu trebuie să fim toți Churchill”
  9. Armistițiul dintre Liban și Israel se clatină. Atacuri israeliene în sudul teritoriului libanez, în replică la atacurile Hezbollah
  10. Vremea astăzi: Temperaturi ridicate, dar si ploi. Zonele aflate sub Cod galben