Kievul susține că Rusia a folosit un gaz misterios pe linia frontului pentru a sufoca soldații ucraineni care luptă acolo.
Cu toate acestea, forțele Kievului nu au fost în măsură să recunoască compoziția chimică, potrivit colonelului Artem Vlasiuk, de la Comandamentul de protecție împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și biologice al forțelor de sprijin ale Ucrainei.
„Ucraina este în prezent în imposibilitatea de a identifica majoritatea gazelor utilizate pe câmpul de luptă, în comparație cu lunile anterioare, când a putut diagnostica aproximativ jumătate dintre substanțele chimice”, a declarat Vlasiuk pentru The Kyiv Independent.
„Din cele 323 de cazuri înregistrate de atacuri chimice ale Rusiei în octombrie, aproape toate, cu excepția a 15 incidente, au fost cu gaze «neidentificate».”
Gazele de luptă sunt folosite pentru a sufoca trupele ucrainene din tranșee, în timp ce Rusia se îndreaptă cu tot mai mult succes spre vest.
Filmările arată exemple de forțe rusești care folosesc gaze pe linia frontului pentru a „scoate din adăposturi” trupele ucrainene.
Vlasiuk a pledat pentru mai multă tehnologie occidentală de detectare, care costă până la 460.000 de lire sterline, pentru a diagnostica toxinele utilizate de forțele lui Vladimir Putin.
„Putem detecta gazele lacrimogene, dar dacă inamicul folosește altceva mai complex, mai nou, sau un amestec care are o compoziție similară, dar care nu este gaz lacrimogen, nu îl putem identifica”, a subliniat ofițerul.
Ucraina duce o lipsă disperată de echipamente pentru a identifica gazele utilizate în armele chimice folosite de Rusia.
Noul gaz misterios vine după ce Rusia a folosit anterior agenți neurotoxici interziși în războiul din Ucraina.
Ucraina a acuzat anterior Rusia de mai mult de 4 600 de atacuri cu gaze pe câmpul de luptă de la începutul invaziei în 2022.
Printre acestea se numără gazele lacrimogene, precum și amoniac și cloropicrinul, care a folosit ca armă încă din Primului Război Mondial.
Cloropicrinul atacă țesuturile moi ale sistemului respirator, iar la doze mai mari poate ucide.
Otrăvirea provoacă vărsături abundente și orbire, precum și iritații ale pielii.
Detectoarele sunt vitale pentru stabilirea crimelor de război.
Utilizarea pe câmpul de luptă a agenților chimici, chiar dacă sunt neletali, de exemplu gazele lacrimogene, reprezintă o încălcare a Convenției din 1993 privind armele chimice.
Acest tratat de dezarmare post-război rece interzice utilizarea armelor chimice în război și obligă țările să le elimine.
problema e ca lipseste victima, Vezi tot