Rusia susține că nu va tăia gazele naturale către statele din vestul Europei

Joi, 09 Iunie 2022, ora 16:10
2260 citiri
Rusia susține că nu va tăia gazele naturale către statele din vestul Europei
Finlanda, Polonia, Lituania și Bulgaria au renunțat la gazele rusești. FOTO: Pixabay.com

Autoritățile de la Kremlin susțin că nu se așteaptă ca gigantul Gazprom să taie livrările de gaze naturale către statele vest europene, altele în afara Poloniei și Finlandei, care au refuzat să plătească în ruble, transmite BBC.

Cerințele Gazprom ca partenerii contractuali să folosească moneda rusească pentru plata gazelor naturale exportate din Federația Rusă vin ca răspuns la sancțiunile economice instituite de Occident ca urmare a invaziei din Ucraina.

Ce țări au renunțat la gazele rusești

Lituania a întrerupt complet importurile de surse de energie rusești, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale. Decizia a fost anunțată la o zi după ce Rusia a oprit exporturile de gaze naturale către Finlanda.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria pe motiv că nu au efectuat plăți în ruble, decizie pe care liderii UE au calificat-o atunci drept o formă de șantaj din partea Moscovei.

Kremlinul susține că decizia de a-și obliga partenerii să plătească exclusiv în ruble a avut până acum efectul scontat.

Autoritățile ruse au mai anunțat că au încheiat un acord cu Turcia pe tema exportului de cereale pe rute din Marea Neagră.

#razboi Ucraina, #gaze naturale Rusia, #Uniunea Europeana, #sanctiuni economice Rusia , #Razboi Ucraina