Rusia face încă un pas către autoizolare după ce a expulzat mai mulți diplomați: „Relațiile bilaterale au ajuns la un minim fără precedent”

Joi, 25 Mai 2023, ora 13:58
2016 citiri
Rusia face încă un pas către autoizolare după ce a expulzat mai mulți diplomați: „Relațiile bilaterale au ajuns la un minim fără precedent”
Rusia a expulzat o nouă serie de diplomați FOTO Pixabay

Rusia a anunţat joi, 25 mai, că expulzează cinci diplomaţi suedezi ca măsură de răspuns la "direcţia de confruntare" pe care Suedia a adoptat-o în relaţiile cu Rusia, relatează Reuters.

Ministerul rus de Externe a declarat că răspunde astfel expulzării a cinci dintre membrii personalului său diplomatic din Suedia, luna trecută, o decizie pe care a numit-o un "pas vădit ostil".

În comunicatul Moscovei se mai spune că legăturile bilaterale au "atins un minim fără precedent".

Relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit de când Suedia şi-a anunţat, anul trecut intenţia de a adera la NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

În urmă cu o lună, ministerul de Externe rus a anunţat expulzarea mai multor diplomaţi germani, ca răspuns la o măsură similară luată de Berlin, dar pe care Germania nu a confirmat-o.

”Peste 20 de diplomaţi germani sunt expulzaţi din Rusia”, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, pentru postul de televiziune Zvezda.

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, Ministerul de Externe rus difuzase un comunicat în care anunţa ”represalii” în urma ”noii expulzări masive” de diplomaţi ruşi din Germania. ”Condamnăm ferm aceste acţiuni ale Berlinului, care continuă să distrugă întregul evantai al relaţiilor ruso-germane, inclusiv dimensiunea lor diplomatică”, adăuga diplomaţia rusă.

Moscova precizează că în 5 aprilie l-a notificat oficial pe ambasadorul german despre decizia ei de a ”limita considerabil numărul maxim de angajaţi ai misiunilor diplomatice germane” în Rusia.

Contactat de AFP, Ministerul de Externe german a indicat că ”a luat notă de declaraţiile” Mariei Zaharova. ”Guvernul federal şi partea rusă au fost în contact în ultimele săptămâni, în special cu privire la o reducere a prezenţei serviciilor de informaţii ruse în Germania”, a adăugat MAE german.

#razboi Ucraina, #Rusia, #diplomati rusia , #Rusia