Rusia intenționează să atace din nou Ucraina cu racheta Oreșnik. Va schimba aceasta regulile războiului nuclear?

Sambata, 14 Decembrie 2024, ora 04:25
3311 citiri
Rusia intenționează să atace din nou Ucraina cu racheta Oreșnik. Va schimba aceasta regulile războiului nuclear?
Putin spune că racheta rusească nu poate fi oprită de nici un sistem occidental/ FOTO: kharkov.ru

Rusia ar putea lansa din nou, în acest weekend, racheta balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) Oreșnik asupra Ucrainei, anunță Financial Times, citând surse anonime din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA. Atacul ar urma să fie o continuare a testului din 21 noiembrie, când o rachetă Oreșnik fără focoase nucleare a lovit orașul Dnipro. La acea vreme, Vladimir Putin a susținut că atacul a fost o reacție la utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA și Marea Britanie.

Sursa anonimă a declarat pentru FT că Rusia vrea să folosească Oreșnik pentru a intimida atât Ucraina, cât și susținătorii săi, însă aceasta nu schimbă „regulile jocului” pe câmpul de luptă. Mai mult, Putin și-ar fi anunțat intenția de a lansa o nouă rachetă Oreșnik, în următoarele zile, într-un test care ar sublinia capacitatea noii arme, fără a provoca o modificare semnificativă a strategiei de război nuclear.

Ucraina a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia, vineri, 13 decembrie, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.

Forțele ruse au desfășurat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene de la începutul invaziei, vizând infrastructura energetică din mai multe regiuni ale Ucrainei. Printre proiectilele lansate s-au numărat patru rachete Kinjal, care sunt lansate din aer, două rachete balistice Iskander-M, o rachetă balistică H-23 de proveniență nord-coreeană, 55 de rachete de croazieră H-101 și H-55SM lansate de avioane bombardiere Tu-95MS, 24 de rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare, șapte rachete Iskander-K și o rachetă H-59/69.

De asemenea, cele 193 de drone lansate includ drone kamikaze de tip Shahed, dar și vehicule aeriene fără pilot de tip necunoscut. În urma măsurilor de război electronic, 105 dintre aceste drone nu au reușit să ajungă la țintele lor, iar 80 dintre ele au fost doborâte de apărarea ucraineană.

Avioanele F-16 ale Ucrainei au fost implicate activ în interceptarea rachetelor rusești, doborând 11 dintre ele.

Ce este racheta Oreșnik?

Lansarea rachetei Oreșnik a stârnit speculații despre modul în care aceasta ar putea influența peisajul războiului nuclear, având în vedere că președintele rus a vorbit despre puterea acesteia și despre viteza ei incredibilă de 10 ori mai mare decât viteza sunetului (Mach 10). Potrivit unui oficial ucrainean, aceasta ar fi prima utilizare a unei rachete balistice hipersonice în conflict, racheta atingând Mach 11.

Oreșnik este, în esență, o versiune modificată a rachetei balistice intermediare RS-26 „Rubej” și a fost construită pe baza tehnologiei rachetelor Bulava din anii 1990. Având în vedere că această armă este o rachetă cu rază intermediară, Rusia nu este limitată de Tratatul New START, care reglementează rachetele intercontinentale.

Doctrina nucleară actualizată a Rusiei

Rusia a lansat recent o doctrină nucleară actualizată, care justifică posibile atacuri nucleare ca răspuns la agresiuni externe, chiar dacă atacatorii nu dispun de arme nucleare, dar beneficiază de sprijin din partea unei națiuni nucleare. Rusia susține că ar putea produce aproximativ 300 de rachete Oreșnik anual, deși oficialii ucraineni au contestat această informație.

Ar putea fi o tactică de intimidare

Cei mai mulți experți, însă, consideră că utilizarea acestei arme nu va schimba semnificativ regulile războiului nuclear. John Erath, director de politici la Centrul pentru Controlul Armelor și Neproliferare, consideră că racheta Oreșnik nu modifică realitățile strategice ale Rusiei, care dispune deja de capacitatea de a lansa arme nucleare oriunde în lume.

„Rusia are deja opțiunea de a utiliza arme nucleare oriunde dorește”, explică Erath. „Această rachetă poate transporta o încărcătură nucleară, ceea ce o face o amenințare nucleară explicită.”

El a privit semnarea de către Putin a unei doctrine nucleare actualizate în mod similar și a descris-o drept o „tactică de intimidare”.

„Modul în care au actualizat doctrina nucleară nu a fost prea semnificativ”, a spus Erath. „A fost actualizată pentru a fi un pic mai amenințătoare, dar spiritul chestiunii este foarte mult același. Din nou, analizăm acest lucru din punctul de vedere al strategiei globale a Rusiei de a convinge țările care sprijină Ucraina că le va costa mai mult, din toate punctele de vedere, să continue să sprijine Ucraina decât să facă rapid pace și să plece.”

În același sens, cercetătorii de la Royal United Services Institute consideră că utilizarea rachetelor hipersonice de către Rusia face parte dintr-o strategie mai amplă de presiune asupra țărilor care susțin Ucraina, dar nu schimbă esențial regulile jocului nuclear.

„Pentru Rusia, atacurile masive cu drone și un amestec de lovituri cu rachete balistice și de croazieră oferă cea mai utilă ripostă sau formă de presiune din punct de vedere tactic, în special în perioada de iarnă”, au scris aceștia. „Prin urmare, este puțin probabil ca utilizarea Oreșnik să modifice în mod semnificativ calculele privind cea mai bună modalitate de lansare sau descurajare a atacurilor cu rază lungă de acțiune de către oricare dintre părți.

„Acest lucru exacerbează dilema descurajării pentru Rusia în zona mai semnificativă, care este stabilitatea strategică mai largă. Pe de o parte, liniile roșii critice nu au fost depășite de niciuna dintre părți: Forțele NATO nu s-au desfășurat direct în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse, iar Rusia nu a lansat un atac militar convențional asupra țărilor NATO. Și cel puțin unele norme au fost menținute în vigoare, notificarea Rusiei înainte de lansare fiind transmisă Statelor Unite.”

În ciuda acestor evaluări, unii analiști se întreabă dacă noile arme, precum Oreșnik, vor influența totuși calculele Rusiei în ceea ce privește descurajarea și utilizarea armelor nucleare, în special având în vedere complexitatea și volatilitatea războiului din Ucraina.

Șeful militar al NATO: Participarea militară a Coreei de Nord la războiul împotriva Ucrainei este o greșeală strategică
Șeful militar al NATO: Participarea militară a Coreei de Nord la războiul împotriva Ucrainei este o greșeală strategică
Participarea militară a Coreei de Nord la războiul împotriva Ucrainei este o greșeală strategică, a subliniat președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, remarcând...
Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft
Grupul de hackeri ruși Star Blizzard a lansat în noiembrie o campanie de spear phishing prin intermediul platformei WhatsApp, marcând o schimbare semnificativă în metodele folosite până...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #racheta oresnik, #razboi nuclear , #Razboi Ucraina
  1. Câini, pisici, capre și chiar o mini-țestoasă, la coadă la o biserică din Madrid. Așteptau alături de stăpâni să fie stropite cu apă sfințită VIDEO FOTO
  2. Un bărbat din Timișoara a spart geamul unui tramvai cu trotineta. Cum s-a ajuns la acest incident
  3. Stânga înregistrează o scădere de popularitate la nivel mondial fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece. Care este cauza ANALIZĂ
  4. Cum a ajuns Călin Georgescu "salvatorul României". Personajul cheie care l-a propulsat, dezvăluit de Ludovic Orban
  5. Șeful militar al NATO: Participarea militară a Coreei de Nord la războiul împotriva Ucrainei este o greșeală strategică
  6. NATO face o mutare decisivă: A aflat secretul de a-l ține pe Putin la distanță
  7. Un bărbat a călătorit agățat de un tren care circula cu 282 km/h. Ce a pățit după ”cascadoria riscantă”
  8. Conducerea MApN dezminte un nou fake news. Un avion ultra-ușor care zbura autorizat a fost prezentat drept dronă rusească
  9. Noi informații despre columbianul care plănuia să arunce în aer obiective din România, la ordinul Rusiei. Cum a fost dejucat atacul
  10. Hackerii ruși vizează WhatsApp printr-o nouă tactică, atrage atenția Microsoft