Bilanț la 8 luni de război: 2,5 milioane de ucraineni au intrat în România din cauza agresiunii Rusiei. Câți au rămas în țară

Luni, 24 Octombrie 2022, ora 12:40
3472 citiri
Bilanț la 8 luni de război: 2,5 milioane de ucraineni au intrat în România din cauza agresiunii Rusiei. Câți au rămas în țară
În prezent, aproximativ 85.000 de ucraineni sunt în România, dintre care 38.000 sunt copii FOTO: Twitter Nexta

Luni, 24 octombrie, s-au împlinit 8 luni de când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, cu un atac la scară largă, pe uscat, din apă și prin aer. Rusia a invadat Ucraina, lansând cea mai mare ofensivă militară neprovocată din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Milioane de ucraineni, mai ales femei și copii au fugit din calea războiului. În România, au intrat, până la mijlocului lunii octombrie, aproape 2,5 milioane de refugiați, scrie G4Media.ro.

Cei mai mulți au plecat mai departe, în țările din vest, iar în prezent mai puțin de 85.000 de ucraineni sunt în România, dintre care 38.000 sunt copii.

Cifre actuale, potrivit statisticilor Guvernului

2.484.733 cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul României până în prezent

83.328 cetățeni ucraineni se află pe teritoriul României, dintre care:

– 72.540 persoane în protecție temporară

– 4.387 solicitanți de azil

– 38.097 copii, dintre care 202 în sistemul de protecție socială

Guvernul României a stabilit Linii Naționale de Asistență specifice pentru protecție: un număr gratuit pentru a raporta situații de urgență pentru copii și un număr gratuit pentru a raporta situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau alte tipuri de discriminare. Ambele linii de asistență sunt gestionate în limba ucraineană.

Este lansată și actualizată continuu o platformă oficială de internet cu toate informațiile despre drepturile și serviciile disponibile pentru refugiații ucraineni, inclusiv informații adresate în mod special copiilor.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) operează 15 tabere mobile pentru refugiați în 8 județe, cu o capacitate totală de cazare de 2.203 locuri, dintre care 148 sunt ocupate. 1.466.052 de refugiați au beneficiat de asistență de când au fost operaționalizate taberele.

La nivel național sunt operaționale 1.381 tabere / centre de refugiați, coordonate de autoritățile publice locale sau de către societatea civilă, cu o capacitate totală de 49.846 locuri, din care sunt ocupate 7.718.

Doar 10% din copiii ucraineni aflați în România merg la școală și sub 5.000 de adulți au un loc de muncă

Din cei peste 83.000 de ucraineni care sunt în România în prezent, 88% sunt femei și copii. Peste 38.000 de minori ucraineni se află în țara noastră, reprezentând 45% din totalul refugiaților, însă puțini sunt cuprinși într-o formă de școlarizare.

Ministerul Educației a precizat că la mijlocul lunii octombrie situația era următoarea:

2.937 de copii ucraineni înscriși ca audienți în școlile din România

705 de copii ucraineni înscriși cu statut de elev, la fel ca românii

852 de copii participanți la activități extrașcolare – cursuri de limbă română și alte activități educaționale

8 luni de război în Ucraina

Amintim că la exact opt luni de la declanșarea războiului, Rusia își schimbă din nou strategia în Ucraina, consideră Institutul pentru Studiul Războiului.

Ultimele zile au adus o serie de lovituri dure împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, generalii lui Putin încercând să lase populația civilă fără energie electrică și termică în condițiile intrării în iarnă.

Potrivit analizei ISW, este puțin probabil ca atacurile ruse în curs de desfășurare asupra infrastructurii civile ucrainene să erodeze voința Ucrainei de a lupta, dar vor reprezenta din ce în ce mai mult o provocare economică și umanitară pentru populație, pe măsură ce temperaturile scad.

Rusia nu dă semne de încetare

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative.

"Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă", a declarat recent Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna.

Rusia şi-a intensificat, săptămâna trecută, atacurile cu rachete şi drone asupra infrastructurii care asigură aprovizionarea cu energie şi apă. Ucraina şi Occidentul consideră că aceasta este o campanie de intimidare a civililor înaintea venirii iernii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin
NATO, presiune asupra a 4 țări membre, printre care și România: Miza uriașă contra lui Putin
Războiul Rusiei din Ucraina a ajuns într-o fază dificilă pentru trupele Kievului, care au pierdut peste 400 de kilometri pătrați în 2024, conform estimărilor experților. Acum, NATO face...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#razboi Ucraina, #bilant, #8 luni, #refugiati, #ucraineni , #Razboi Ucraina